IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2010, 11:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yarasa. ~





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İnsanlar tarafından çok az tanınan, yakından görülmesi son derece zor olan garip yaratıklardır yarasalar. Buna karşın, yapılan olumsuz değerlendirmeler için verilen örneklerde, isimleri oldukça sık kullanılır. Aslında bu yapılan, yarasalar sınıfına yapılan büyük bir haksızlıktır. Çünkü insanoğlunun birebir muhatabı değiller ki onlar. Hem; zararlı ve tehlikeli tek bir türü dışında, insanlar için son derecede yararlı olan türler de var aralarında.

Uçabilen tek memeli hayvanlardır Yarasalar. Gözlerinin çok az görmesi nedeniyle güneşten ve ışıktan uzak durur, gündüzleri izbe yerlerde, mağaralarda, ağaç kovuklarında, terkedilmiş binalarda ve yıkıntılarda saklanırlar. Ancak gün iyice karardıktan sonra, karınlarını doyurabilmek için avlanmaya çıkarlar. Bu nedenle onlara “Gecekuşu” adı da verilmiştir. Yapısal özellikleri ve yaşam koşulları nedeniyle, insanlardan uzak duran yarasaları, onlarla özel ilgilenenler, daha doğrusu araştırma yapanlar dışında, yakından tanıyabilenlerin sayısı çok azdır.

Bedeninin ön tarafında parmak şeklindeki uzantılar arasında gerilmiş olan deri ona uçma yeteneği kazandırmıştır. Dünyadaki 4500 memeli türünden 986’sı yarasalardır. 19 familyası vardır. Bunlardan sadece 3 türü “Vampir Yarasalar” dır. Türkiye’de 4 familyadan 30 türü mevcuttur.
Dünyada nüfus sayısı olarak ikinci sıradadırlar. Büyüklükleri değişiktir. Dünyanın en küçük memelisi 5 cm. büyüklüğünde bir yarasa türüdür. Aralarında kanatları açıldığında 1,5 metreyi bulan türleri vardır. Bunlar vampir yarasalardır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yarasalar insanlar için çok yararlı, harika yaratıklar olup inanılmaz özelliklere sahiptirler.
Bir kısmı böcekleri, bir kısmı da meyveleri yiyerek beslenirler. Bir yarasa bir saat içerisinde 300 tane böcek yiyebilmektedir. Böylece, zararlı böceklerin ortadan kaldırılmasında büyük rol oynarlar. Meyve yiyenler Muz ve Avakoda ağaçlarının polenlerini taşıyarak bu bitkilerin yayılmasını sağlarlar. Meyve yiyen yarasalar, 450 ticari madde ve 80 kadar ilacı insanoğlunun hizmetine sunmaktadır. Yağmur ormanlarının yetişmesinde yaşamsal önem taşırlar.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Faydalı yanları yanında; maalesef, başta Kuduz olmak üzere, tehlikeli bazı virütik hastalıkların yayılmasına da neden olabilmektedirler. Bu arada kendileri de çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Bu durum yarasalar için kötü bir şanstır.

Geceleri karanlıkta avlanırlar. Vampir yarasalar atları sığırlara tercih ederler. Koku ve tat alma duyguları çok gelişmiştir. İnsanların duyamadıkları sesleri duyarlar. Çıkardıkları ses dalgalarının frekansları 20 000’in üzerindedir. Bu ses dalgaları cisimlere çarparak geri dönerler. Bunları algılayarak avlarının yerini ve hareketini saptarlar. Bu özellikleri, adeta, tele-kulak’taki “Ortam dinleme” mekanizmasının bir benzeridir. Sonar ve radar cihaz sistemleri yarasaların bu özellikleri dikkate alınarak keşfedilmiştir. Tıpta kullanılan Ultrasonografi cihazları da bu teknikle çalışmaktadır. Vampir yarasalar, hedeflendikleri avlarını onların nefeslerinden tanırlar.

Yarasaların uçuş biçimi kuşlarınkinden farklıdır. İsveçli araştırmacılar, rüzgar tünelinde yaptıkları deneyler sırasında yarasalarla kuşların uçuş biçiminin birbirinden farklı olduğunu buldular. Yarasaların kanatlarında ince bir zar vardır. Bu zar, uçuş sırasında kanat inip kalktıkça havayı itiyor. Kuşlarsa, uçuş sırasında kanatlarındaki tüyleri açıp kapayarak havanın kanatlarından geçişini kontrol edebiliyorlar. Araştırmacılar, bu iki hayvanın kanatlarının havayı nasıl hareket ettirdiğini incelemek amacıyla rüzgar tünelinde sis oluşturdular. Bu sis sayesinde kanat hareketlerinin çevrelerindeki havayı nasıl etkilediğini kolayca gözlemlediler. Bu çalışma, hayvanların uçma özelliğinin nasıl ortaya çıktığının çözümlenmesine kolaylık sağlamıştır.

Yarasaların ortalama ömürleri 23 yıldır. Araştırmacılarca, bu yaratıkların bu kadar süre yaşamaları güçlü beslenmelerine bağlanmaktad
ır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yarasa türleri arasında; “Beyaz yarasa”, “İbikli yarasa”, “Buldok yarasa”, “Yarasa Balığı”, “Uzun dilli yarasa”, Uzun ayaklı yarasa”, “Fare kulaklı yarasa”, “Yarasa şahini” ve kanatları renkli desenli olan “Kelebek Yarasa” tipleri vardır. “Kızıl Yarasa” dünyadaki en kalabalık ailedir.

Yarasalar; birçok konuda insanlara ilham kaynağı olmuşlardır. Uçak ve otomobilden başlayarak, çamaşır mandalına kadar, yarasanın model alındığı çeşitli kullanım eşyaları vardır. Özellikle giyim eşyalarında yarasalardan çok esinlenilmiştir. “Yarasa kollu bluz”, “Yarasa çanta”, “Yarasa kol”, “Yarasa Maske”, “Yarasa battaniye” bunlardandır.

“Batman” dan başlayarak, yarasalar çocuk oyunlarına, çizgi filmlerine, korku filmlerine konu olmuşlardır. Hatta yarasa ismi, askeri tatbikat ve operasyonlarda bile kullanılmıştır. Hain PKK Terör Örgütü’nün cani liderlerinden Şemdin Sakık, “Yarasa Operasyonu” adı verilen bir hareket sonunda yakalanmış bulunmaktadır.

Yarasalar’ın etlerinin yenilip yenilmemesi konusunda tartışmalar vardır. İslam Dini yarasa etinin yenmesini yasaklamıştır. Buna karşın, bazı yerleşim yerlerinde, örneğin Borneo Adası’nda yarasa etinin kızartılarak yenildiği bilinmektedir.

Yarasaların çıkardıkları salgıda kanın pıhtılaşmasını önleyen bir madde vardır. Bu özellik kan emmelerini kolaylaştırmaktadır. Vampir yarasalar, her gece vücut ağırlıklarının yarısı kadar kan içmek zorunda olup, arka arkaya iki gece kan içmediklerinde ölürler. Doğumdan sonra yavrularını hem emzirir, hem de içtikleri kanı yavrularının ağızlarına kusarak onların beslenmesini sağlarlar. Anneler yetersiz kaldıklarında, bir başka vampir yavrunun beslenmesine yardımcı olur. Aynı şekilde, ölmek üzere olan bir yarasa, diğer vampirlerin yardımıyla ağızlarına kan kusularak kurtarılır. Böylesi bir yardımlaşma, çok ileri toplumsal dayanışmanın örneği olup, insanlarda bile bu oranda bir yardımlaşma ve dayanışma görülmemektedir.

Son zamanlarda, yarasa gübresinin çok değerli olduğu keşfedilmiş ve ticari açıdan büyük önem kazanmıştır. Amerika, iç savaşlarında yarasa gübresini barut yapmak için kullanmıştır. Yarasa gübresi, Mağara Turizmi ile birlikte, özellikle Arap İşadamlarının ilgisini çekmektedir. Ticari açıdan, geni değiştirişmiş mısır ithalinden bile daha kazançlı sayılabilir. Önümüzdeki zaman içerisinde, yarasa gübresi ticaretine soyunanların sayısında artış olacağı kesindir.


__________________
Yine Yeniden Aga.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
yarasa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Büyük Nalburunlu Yarasa Liaaa Hayvanlar Alemi 0 26 Haziran 2012 17:25
Yarasa kulakli tilkiler KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 16:09
Yarasa şahini gagasi KarakıZ Hayvanlar Alemi 0 03 Eylül 2011 15:53
Yarasa kol kazaklar Dilara Ah Kadınlar 4 05 Eylül 2010 12:56