IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2011, 18:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kayseri




Kayseri ili merkez ilçenin Güneşli bucağı yakınındaki Kültepe höyüğünde 19. yüzyıl sonlarında başlayarak sürdürülen çeşitli kazı ve araştırmalar, bu yörenin eski bir yerleşme alanı olduğunu göstermiştir. Burada ele geçen buluntulardan Kültepe'nin İÖ 2000'lerden İS 4. yüzyıla kadar yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Burada rastlanan ve Kapadokya Tabletleri adıyla bilinen pişmiş toprak belgelerden anlaşıldığına göre, Kültepe'deki yerleşim yerinin adı Kaniş'ti. Asurlular, Kaniş kralının izniyle kentin hemen yanında Karum adı verilen bir ticaret kolonisi kurdu. Bu topraklar İÖ 18. yüzyılın başlannda Anadolu' da küçük krallıkların egemenliklerine son vererek merkezi birliği sağlayan Hititler'in eline geçti (bak. HİTİTLER). Kaniş'i alan Hititler bu kente Neşa adını verdiler. Geç Hitit Devletleri döneminde Tabal Krallığı'na bağlanan yöre, İÖ 7. yüzyıl sonlarında Kilikya Krallığı'nın egemenliğine girdi.
İÖ 6. yüzyılda yöre Pers Krallığı'na bağlı Kapadokya satraplığının sınırları içindeydi. İÖ 4. yüzyılda Makedonyalıların, sonra da Selevkoslar'ın egemenliğine giren bu topraklarda İÖ 3. yüzyıl ortalarında Kapadokya Krallığı kuruldu {bak. KAPADOKYA). Zaman zaman Roma, Bitinya, Pontos denetiminde kalan bu krallık İÖ 17'de Roma'ya bağlandı. Roma döneminde birçok kez Part, Sasani ve Got saldırısına uğrayan Kayseri yöresi, İS 4. yüzyılda ekonomik açıdan oldukça gelişmiş bir durumdaydı. Bu topraklar Bizans döneminde de Sasaniler'in saldırılarına hedef oldu. 7. yüzyılda Araplar tarafından ele geçirilen yöre, 9. yüzyılda gene Bizans'a bağlandı.
Selçuklular bu yöreye ilk kez 1067'de geldi. 11. yüzyıl sonlarında kısa bir süre için Haçlı-lar'ın eline geçen Kayseri yöresi, Anadolu Selçukluları ile Danişmendliler arasında el değiştirdikten sonra Anadolu Selçuklularına bağlandı. 13. yüzyılda Anadolu'ya saldıran İlhanlılar'ın denetimine giren yöre, 14. yüzyılda Eretna ve Kadı Burhaneddin devletlerinin egemenliğinde kaldı (bak. ANADOLU BEYLİKLERİ). 1399'da Yıldırım Bayezid tarafından alınan bu topraklar, Anadolu'nun Timur istilasına uğramasından sonra Karamanoğulları'na verildiyse de daha sonraları Dulkadıroğullan' nın eline geçti. 1515'te Osmanlı topraklarına katılan Kayseri yöresi, uzun bir süre Celali Ayaklanmalarından (bak. CELALİ AYAKLANMALARI) etkilendi.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra 1919'da yörenin güney kesimi Fransızlar tarafından işgal edildi. Kayseri, cumhuriyetin ilanından sonra il yapıldı.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kayseri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kayseri / Melikgazi Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 26 Ağustos 2011 20:50
Kayseri Köşkleri Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 26 Ağustos 2011 20:38
Kayseri Kaleleri Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 26 Ağustos 2011 20:32