IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Aralık 2011, 17:45   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Görselden görsel arama buluşu!




Xerox, bilgisayar ve internet üzerinde görsel aramaya yenilikler getiren, görselden benzeri görsellere ulaşmayı sağlayan bir buluş gerçekleştirdi.
Kategorize edilmiş yüzlerce örnek resimden benzeri görsellere veya bir resmin URL’sinden, internet üzerindeki benzer görüntülere ulaşmayı sağlayan buluş ile 5 milyondan fazla görsel bir iki saniye içerisinde aranabiliyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, görsel aramaya yeni bir boyut getirecek buluşunun beta sürümünü, Open Xerox adlı sitesi üzerinden ilgili kişi ve kuruluşların incelemesine sundu. Xerox’un görsel arama problemlerini ortadan kaldırmak, bilgisayar ve internette daha hızlı ve kolay görsel bulmak için geliştirdiği bu buluş, halihazırda kullanılan görsel arama işlemlerine yeni bir yaklaşım getiriyor. Görselin görüntüsünden benzeri görsellere ulaşmayı sağlayan bu buluşun ticari sürümünden önceki beta versiyonu, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] isimli site üzerinden herkes tarafından denenebiliyor. Sitede buluşu inceleyen kullanıcıların yapacağı yorumlar ışığında beta versiyondaki muhtemel eksiklikler giderilecek ve buluş nihai haline getirilecek.
Xerox Avrupa Araştırma Merkezi’nde geliştirilen bu yeni teknoloji, çoğunlukla kullanılan metin üzerinden görsel arama zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. “Benzer Görsel Arama” teknolojisi, görsel URL’leri ve kategorik olarak gruplanmış görseller üzerinden arama yapılmasını sağlıyor. Halihazırda, Google gibi arama motorları ile yapılan görselden görsel aramalarında, arama motoru aranan görselle birebir eşleşen, aynı görselleri bulmaya çalışıyor. Örneğin Google’un görsel arama kutucuğuna bir firmanın logosu yüklendiğinde, Google arama motoru o firma logosunun aynısını ve türevlerini ekrana getiriyor. Xerox’un buluşu ise aranan resmin bir logo olduğunu anlıyor; yüklenen logonun tipi, üst rengi, zemin rengi, fontu gibi değişkenlere bakarak benzeri yüzlerce farklı markanın logosunu ekrana getiriyor. Bulunan sonuçlardan herhangi birinin üzerine tıklandığında ise sonradan tıklanan görselin benzerlerinin bulunmasına doğru, arama işlemi derinlemesine devam ediyor.
Benzer Görsel Arama teknolojisinde, benzerleri bulunmak istenen görselin URL’si (görselin üzerine sağ tıklayıp ‘copy image adress” - “görselin adresini kopyala” işlemi yapıldığında görselin URL’si oluşturulabiliyor) ilgili kutucuğa yapıştırılıp, görseli bul dendiğinde, o görsele benzer tüm görseller bulunuyor. Örneğin bir ağaç görselinin URL’si ile arama yapıldığında, o ağaca benzer tüm ağaçlar bulunuyor. Akıllı bir algoritmaya sahip olan bu teknoloji, arama yapılmak istenen resmin üzerindeki renklere, türüne, arka fonuna ve onun ne resmi olduğuna dair ipuçlarına bakarak benzeri diğer resimleri buluyor. Akıllı algoritma yüklenen bir resmin örneğin manzara, kumsal, hayvan, ağaç, insan, eşya, meyve resmi olduğunu anlıyor.
Geliştirilme aşamasında olan bu yeni teknoloji, resmin her bir noktasından farklı ipuçları topladığı için karışık kompozisyonlu resimlerde, farklı sonuçlar verebiliyor. Birden fazla objeye, renge ve farklı arka fonlara sahip resimlerde; teknoloji resimde gördüğü her bir ipucunu ayrı ayrı değerlendiriyor. Benzerleri aranılan görselin, sadece aranan nesneyi içermesi, arka planının da sade olması yapılan arama sonucunun çok daha istenilir düzeyde olmasını sağlıyor.
Görsel URL’si yüklenmeden, önceden tanımlanmış kategoriler üzerinden de görsel araması yapılabiliyor. Örneğin “elma” kategorisi seçildiğinde, farklı tür elma görselleri sayfada görüntüleniyor. Ayrıca teknolojinin ara yüzünde yer alan “rastgele kategori” ya da “rastgele görsel” düğmelerine basılarak herhangi bir kategorideki görseller ya da karışık gruplanmış çeşitli görseller görüntüleniyor. Bunların üzerlerine tıklandığında da, tıklanan resmin benzeri görsellere ulaşılıyor.
Bu teknoloji ile standart bir masaüstü bilgisayar üzerinden 5 milyondan fazla görsel, bir iki saniye içinde aranabiliyor. Benzer görsel arama işlemleri istenirse internet üzerinde istenirse kendi bilgisayarınızdaki özel resim arşivinizde yapılabiliyor. Benzer Görsel Arama buluşu, geniş fotoğraf arşivleri, kişisel bilgisayarlardaki fotoğraf koleksiyonları gibi görsel tabanlı resim havuzlarında, görsel sorgulama yapma imkanı veriyor. Xerox bilim adamları, teknolojinin milyonlarca görseli gerçek zamanlı arama imkanı sunacak bulut (cloud) tabanlı versiyonu için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Xerox Avrupa Araştırma Merkezi ile Xerox Webster Araştırma Merkezi ortaklığıyla yaratılan Open Xerox projesi, Xerox’un ünlü AR-GE Merkezi Palo Alto (PARC)’da geliştirildi. Kullanıcılar siteye sadece uygulamaları denemek için girebilecekleri gibi, çok sayıda teknoloji, hizmet ve üçüncü parti uygulamalarını kullanmak ve test etmek üzere de kayıt olabiliyorlar.
Xerox, Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox'la beraber her yıl ortalama 1,5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox'un bünyesinde 5.000 bilim insanı bulunuyor. A.B.D, Kanada, Avrupa ve Uzak Doğu'da yer alan AR-GE laboratuvarlarında, iş uygulamaları, elektromekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arama, buluşu, görsel, görselden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Arama Motoruna Kayit Fiyatı,Arama Motorlarına Kayıt PauL Alternatif Arama Motorları 0 25 Ekim 2011 14:58
Nokia'nın son buluşu! MT EkoL Cep Telefonlar 1 18 Aralık 2009 01:01
Arama motoru yerine toolbardan arama yap kazan. MT EkoL İnternetten Para Kazanma Yolları 0 12 Kasım 2009 15:46