IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Aralık 2012, 13:08   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnternet anayasaya giriyor!




Anayasa Uzlaşma Komisyonu "Bilgiye erişim hakkı ve bilişim özgürlüğü" maddesinin yazımını tamamlarken "Çevre hakkı" maddesinde de önemli ölçüde uzlaşma sağlandı.

Günlük yaşamın vazgeçilmezi olan “internet”e anayasal güvence geliyor. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda 4 partinin uzlaşmasıyla yazımı tamamlanan “Bilgiye erişim ve bilişim özgürlüğü” maddesiyle, “internete ve diğer elektronik ortamlara erişim” anayasal hak haline gelirken internet haberleşmesinde “gizliliğin” esas olması benimsendi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 1 numaralı yazım komisyonu, “Bilgiye erişim hakkı ve bilişim özgürlüğü” maddesinin yazımını tamamlarken “Çevre hakkı” maddesinde de önemli ölçüde uzlaşma sağlandı. 3 fıkradan oluşan “Bilgiye erişim hakkı ve bilişim özgürlüğü” maddesinde “Herkes, bilgiye, internete ve diğer elektronik iletişim ortamlarına serbest erişim hakkına sahiptir: Devlet bu hakkın etkin ve adil biçimde kullanılabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapar” ilkesine yer verildi. İnternet ortamında yayılan kişisel bilgiler ve verilerin “tehdit” haline gelmesi de dikkate alınarak madde metninde internet aracılığıyla yapılan haberleşmelerin “gizliliği” esas olarak benimsendi. Maddenin ikinci fıkrası, “İnternet aracılığıyla yapılan haberleşmenin gizliliği esastır. Herkes, internet aracılığıyla paylaştığı kişisel verilerin korunmasını; düşünce ve kanaatlerinin gizliliğine saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir” şeklinde düzenlenerek bu konuda yükümlülük getiriliyor.

Maddenin, 3. fıkrasında kişisel verilerin korunması, düşünceyi açıklama, basın ve sözleşme özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği ve “çocukların cinsel sömürüye” karşı korunmasına ilişkin de anayasal esaslar çerçevesinde “yasal düzenleme” yapılması öngörüldü. Buna göre, “İnternet ve diğer elektronik iletişim ortamlarına erişim hakkı, özel yaşam ve aile yaşamının gizliliği ile kişisel verilerin korunması, haberleşme özgürlüğü, bilgiye erişim hakkı, düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğü ve sözleşme özgürlüğüne, çocukların cinsel sömürüye karşı korunmasına ilişkin anayasal esaslar dikkate alınarak kanunla düzenlenir” hükmü konuldu.

teknoloji

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
anayasaya, giriyor, İnternet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
AB'den yeni anayasaya tam destek N999 Haber Arşivi 0 20 Mart 2012 19:09
CHP'nin alti oku anayasaya nasil girdi ? Ecrin Tarih 0 30 Nisan 2011 00:22
Yeni anayasaya kapı aç System Haber Arşivi 0 04 Eylül 2010 13:45
Türkiye'de İnternet 16 yaşına giriyor Dilara Ağ, Network ve Networking 0 26 Mart 2009 13:13