IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Nisan 2013, 09:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Temel İnternet Kavramları




1.1 Sunucu ve İstemcinin İşlevi

Server(Sunucu)

Donanım ve yazılım olarak yönetici konumunda olan,disk,bellek ve merkezi işlem birimi gibi yüksek kapasiteli cihazlardaki bilgileri paylaştıran ve istemcilere sunan,ağa bağlı bir bilgisayardır.

Sunucular,istemci bilgisayarlara .eşitli hizmetlerin servislerini sunarlar.Örneğin;mail server,kullanıcıların e-mail gönderme ve alma işlemlerini sağlarken,DNS server,bilgisayar ismine karşılık gelen IP’leri çözerek kullanıcıları büyük bir karmaiadan kurtarır.Ayrıca,sunucular üzerine yüklenen bilgileri ortak kullanıma açrarak bilgi paylaşımı yapabilirler.Sunucular ağa Hub veya Swicth ile bağlanabilmektedir.

Client(İstemci)

Sunucudan istekte bulunan,konum olarak dünyanın herhangi bir yerinde olabilen,donanım ve yazılım olarak sistemin uç noktasını ifade eden bilgisayardır.Sunucu tarafından verilmiş yetkiler dahilinde ihtiyaç duyduğu bilgileri sunuculardan alır.

1.2 TCP/IP Protokolünün İşlevi

Ağa bağlı bilgisayarlar,TCP/IP protokol yığınını kullanarak bilgi alışverişinde bulunurlar.Protokol yığını,iki bilgisayar arasındaki veri transferini sağlamak için gereken tüm protokollerin birleşmiş şeklidir.Bu yığındaki protokolün işleyişi aşaıdaki gibi sıralanabilir:

-Uygulama Seviyesi

-Transport Seviyesi

-Ağ Seviyesi

-Datalink Seviyesi

-Fiziksel Seviye

İlk seviyelerde FTP ve Telnet gibi programlar çalıştırıldığında bir başka bilgisayar sistemi ile bir bağlantı kurulur ve veri transferi yapılır.Bilgisayar kullanıcısı,geri planda yapılan işlemlerle ilgili sonuçları ve olayları görmez.Ancak,bir veri gönderildiğinde TCP/IP protokol yığınında protokoller yukarıdan aşağıya doğru işler.Yığındaki bu seviyeler farklı görevler üstlenmektedir.Bir seviye,fiziksel olarak verilerin gönderilmesi işlevini gerçekleştirirken,diğer bir seviye verileri paket halinde ayırarak iletişim işlemini gerçekleştirir.

Kısaca TCP/IP tek başına interneti oluşturan bir yapıdır ve çoğu kullanıcıya görünmeyen protokol topluluğudur.

1.2.1 Ağ Seviyesinde Kullanılan Protokoller

Ağ seviyesi protokolleri veri transfer işlemlerini kullanıcıdan gizli olarak yapar ve bazı ağ araçları kullanılmadan fark edilmez.Bu araçlar Sniffer’lerdir.Sniffer,bir cihaz ya da bir yazılım olabilir ve ağ üzerindeki tüm veri işlemini izlemeye yarar.Bu araçların kullanılış amacı ağda meydana gelebilecek hataları tespit etmek ve çözmektir.

Arp Protokolü

İnternet adreslerini fiziksel adrese dönüştürme işlemini gerçekleştirir.Bir bilgi paketi bir bilgisayardan gönderildiğinde,nereye gideceğini IP numarası değil bilgisayarın fiziksel adresi belirler.Bilgi paketlerindeki fiziksel adreslerden paketin gideceği IP numarası elde edilir.Bundan sonra bilgi paketi hedef IP adresine sahip bilgisayara gitmek için yola çıkar.Bilgisayara ilave edilmiş Ehternet kartlarının bir MAC adresi vardır ve bu adres IP adresinden farklıdır.Bir bilgi paketi bilgisayardan çıktığı anda gideceği adres diğer bilgisayarın ağ kartıdır ve bu ağ kartı ile IP numarası arasında bir bağ yoktur.Bilgi paketinin Ehternet kartına gidebilmesi için kartın fiziksel numarasını bilmek zorundadır.ARP,adresi çözümlemek istediğinde bütün ağa bir ARP istek mesajı gönderir ve bu IP adresini gören yada bu IP adresine giden yol üzerinde bulunan bilgisayar bu isteğe cevap vererek kendi fiziksel adresini gönderir.ARP isteğinde bulunan bilgisayar bu adresi alır ve verileri bu bilgisayara gönderir.

İnternet Mesaj Kontrol Protokolü

ICMP protokolü iki ya da daha fazla bilgisayar arasında veri transferi sırasında meydana gelebilecek hataları ve kontrol mesajlarını yönetir.Bu nedenle ICMP ağ problemlerini tespit etmek için önemli bir protokoldür.ICMP protokolünde bilinen en yaygın ağ aracı PİNG dir.PİNG yazılımı karşıdaki bir bilgisayarın çalışır durumda olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır.Çalışma mantığı çok basittir.Karşı bilgisayara Echo paketleri gönderir ve geri gelmesini bekler.Eğer paketler geri gelmezse PİNG hata mesajı verir ve karşı bilgisayarın ağa bağlı ve çalışır durumda olmadığı anlaşılır.

İnternet Protokolü

IP protokolü TCP/IP protokol yığınında ağ seviyesine aittir ve tüm TCP/IP protokol takımının paket iletim işlemini sağlar.Kısacası IP verilerin internetteki kalbini oluşturan protokoldür.IP paketleri çeşitli kısımlardan oluşmaktadır.Paketin en başında bir paket başlığı vardır ve gönderilecek olan veriyle ilgili olarak gideceği adres,verinin gönderildiği adres.. gibi bilgileri içerir.Ayrıca IP paketleri ufak boyut kullanan ağ sistemleriyle karşılaştığında küçük paketlere ayrılır ve sonra tekrar birleştirilir.Bu işlem sırasında paketlerin hiçbiri zarar görmez.

Transfer Kontrol Protokolü

TCP protokolü internette kullanılan ana protokoldür.Dosya transferi ve uzak oturumlar gibi işleri sağlar.TCP diğer protokollerden farklıdır.Güvensiz bir veri iletim ortamında verilerin hedefe ulaşacağından emin olamazsınız.Ancak TCP gönderilen verilerin gönderildiği sırayla karşı tarafa güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlar.TCP iki bilgisayar arasında kurulan sanal bir bağlantı üzerinden çalışır.Üç kısımlı bir işlemciden oluşur.Kurulan bağlantı işleminde öncelikle istemci sunucuya port numarasıyla birlikte bir bağlantı isteği gönderir.İsteği alan sunucu bu isteğe onay gönderir.En sonunda istemci makine sunucuya onay gönderir ve bağlantı sağlanmış olur.Bağlantı kurulduktan sonra veri akışı her iki yönde de yapılır.Bu işleme full-duplex işlemi denir.

HyperText Transfer Protokolü

’’http’’ web sayfalarının internet üzerinden aktarılma şeklini belirleyen bir protokoldür.Web sayfalarına ilişkin yer kodu genellikle ’’http:’’ ifadesitle başlar.

Simple Mail Transfer Protokolü

SMTP e-posta mesajlarının paketlenerek internetten hedefine doğru ileten ve tüm bilgisayarlar tarafından anlaşılan bir protokol dilidir.İnternet üzeinde TCP/IP protokolünün bir parçası olan SMTP kullanılır.SMTP sayesinde farklı işletim sistemlerine sahip bilgisayarlar arasında da e-posta alışverisi gerçekleşir.

Domain Name Server İşlevi ve Kullanım Amacı

DNS host isimleri ile IP adresleri arasında eşleştirmeler yapan dağıtılmış bir veri tabanıdır.DNS sunucu verilen bir makine adına ait IP adresini çözerek makinelerin internet üzerinden host isimleriyle haberleşmelerini sağlar.Bu da internetin başarısında büyük rol oynar.

Telnet Protokolü

Telnet,kullanıcının ağda başka bir konumda olan bilgisayarı yanındaymış gibi kullanmasıdır.Telnet,her hangi bir şekilde ulaşılabilen bir makineye bağlanmayı ve o makine tarafından sunulmuş kaynaklardan yararlanmayı sağlayan bir protokoldür.Bu tanım internet ortamındaki tüm bilgisayarlar için geçerlidir.Bu protokolle internet ortamındaki başka makinelere ulaşılabilmekte ve onların sunduğu hizmetlerden yararlanılabilmektedir.

Pop3 Protokolü

Gönderilen e-postaların sunucudan alınabilmesini sağlar.POP3 kullanırker,Outlook yalnızca sunucunun gelen kutusuna erişebilir,diğer ortak veya özel klasörlere erişemez.

Proxy Protokolü

İnternet kullanılan bir yerde,iş istasyonu kullanıcıları ile internet arasında aracılık yapan bir sunucudur.Bu sunucu sayesinde ağ gücenliği sağlanırken yönetim kontrolü de elde tutulur.

Internet Information Server

ISS,web uygulamalarını geliştirmeyi sağlayan bir web serverdir.NT veya XP Server üzerinde çalışır.İnternet üzerinde giriş sayfası,etkileşimli programlar ve diğer dökümanları yayınlamayı sağlayan bir programdır..

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kavramları, temel, İnternet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Estetiğin Temel Kavramları Liaaa Felsefe 0 12 Nisan 2012 02:01
Genel Muhasebe - Muhasebenin Temel Kavramları ve Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:20
Tıp Etiğinin Temel Kavramları Sır Sağlık Köşesi 0 24 Şubat 2011 23:49
Donanım ve Yazılım kavramları Luis Bilgisayar Donanımı 0 26 Nisan 2010 12:24
Dofollow ve Nofollow kavramları DizZy Google 0 16 Nisan 2010 21:36