IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Aralık 2016, 11:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Deep Web Hakkında Her Şey! Bölüm #2




Deep Web hakkında her şey! isimli yazı dizisinin bu ikinci bölümünde, Deep Web sitelerine nasıl erişildiğinin detaylarına değiniyoruz. İşte Deep Web sitelerine nasıl girileceği.

Deep Web yani Derin Web ile ilgili bilinenlerinin, detaylarının atlamadan aktarıldığı “Deep Web Hakkında Her Şey!” yazı dizisinin bu ikinci bölümünde, Deep Web sitelerine nasıl erişim sağlandığı ve güvenlik tehlikeleri başta olmak üzere ulaşım araçları özetleniyor olacak.

Bu bölümün ardından, ilk bölümde Deep Web ve DarkNet tabirlerinin açıklamalarından sonra, bu tarz sitelerin nasıl gizli kaldığı sorularının da cevabını, yine bu bölümde yer alıyor olacak.

Detaylara geçmeden önce, bu bölüm ile ilgili kısa bir açıklama yapmak geriyor. Zira bu bölüm, Deep Wep sitelerine ulaşım araçlarını irdelerken, nasıl yapılacağına dair örnekler içermiyor olacak. Özellikle DarkNet siteleri göz önünde bulundurulduğunda, kötü örnek olmaması adına bu tarz bir yol izleniyor olacak...

Deep Web sitelerine Nasıl ulaşılır?
Önceki bölümde uzun uzadıya açıklandığı gibi Deep Web, sahip olduğu bu derinlik iddialarını aslında bilinmezliğinden alıyor. Ne kadar derin veya ne tarz sitelere veya kişilere ulaşılma verilerinin analizleri de, yine erişim zorlukları nedeniyle net olarak gerçekleştirilemiyor.

O halde Deep Web siteleri nasıl saklanıyor ve bu sitelere nasıl erişiliyor?

Bu sorunun en net cevabı, hemen birçok yerde “Tor Ağı” olarak belirtiliyor. Zaten Deep Web sitelerine erişmenin en bilinen ve her ne kadar güvenlik riskleri olsa da en pratik yolu; Tor Browser yani Tor Tarayıcısı ile mümkün olabiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tor Browser nedir?
Bu noktada Tor Browser ile ilgili bir açıklama yapmak gerekli... Zira Deep Web söz konusu olduğunda kilit noktalardan biri Tor Ağı’dır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Aslında Tor Ağı, temel olarak bir VPN servisi ile benzerlik gösteriyor. Tor Browser ile erişilen Tor Ağı, kullanıcıyı Dünya üzerindeki birçok noktadaki farklı bilgisayarlar üzerinden geçiren bir bağlantı sağlıyor. Yani VPN servisinde olduğu gibi Dünya’nın belli bir noktasındaki sunucudan değil de, birçok farklı bölgedeki birçok farklı bilgisayarlar üzerinden erişim sağlıyor.

Durumun böyle olması da, özellikle tecrübesiz kitleler tarafından tamamiyle gizli dolaşım imkanı sunduğu şeklinde, yanlış bir yorumlamaya tabii tutuluyor. Elbette ki diğer VPN servislerine nazaran çok daha Karmaşık bir bağlantı süreci oluşturduğu için, takip edilmesi ciddi anlamda zorluk gösteriyor. Ama bu demek değildir ki Tor Ağı ile dolaşım sağlayan kimseler, kesinlikle bulunamaz!

NSA, Tor Ağı'nı Kontrol Ediyor!
Tor Ağı’nın bu tarz gizli dolaşım vaat etmesi, Deep Web altındaki Darknet siteleri için kullanılırken, ayrıca illegal işler ile uğraşan kimselerin de, uğrak alanlarından oluyor. Tor Ağı’nın bu denli suç gerektiren işler için araç olarak kullanılmasının artış göstermesi, NSA tarafından da, üzerinde yoğunlaşılması gereken bir alan olarak değerlendirilmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tor güvenli mi?
National Security Agency, yani Ulusal Güvenlik Ajansı’nın kısaltması olarak kullanılan NSA, geçtiğimiz yıl Tor Ağı ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulunmuştu. Açıklamaya göre NSA için Tor Ağı’nı kullanan kimseler, potansiyel suçlu olarak değerlendirilecek.

Ancak bu açıklama, Tor Ağı’nın vaat ettiği gizlilik ile çelişiyor olması, dikkatlerden kaçmıyor. Bu da demek oluyor ki her ne kadar zor da olsa NSA gibi güvenlik kurumları, Tor Ağı’nı kullanan kullanıcıların izlerini bir şekilde sürebiliyor. Bundan dolayıdır ki birçok defa medyada, çeşitli suçlamalar ile kimselerin, NSA tarafından yakalandığı haberleriyle karşılaşıyoruz.

Tor Ağı ile Deep Web ilişkisine geri dönecek olursak, görülebileceği üzere Deep Web veya farklı bağlantıları suç gerektiren eylemler ile kullanmak, büyük sonuçlar ortaya çıkartabiliyor. Tor Browser kullanarak, Tor Ağı üzerinden Deep Web veya Darknet sitelerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirtmiştik. Ancak sadece Tor Browser ile ilk bölümde bahsi geçen sitelere ulaşmak mümkün değildir. Öyle ki, özellikle Darknet kapsamında bulunan siteler, bildiğimiz internet siteleri gibi “.com” veya “.net” gibi uzantılara sahip değiller...

Deep Web sitelerinin farkları nelerdir?
Genel olarak “.onion” uzantısına sahip olan Deep Web sitelerine ulaşmak mümkündür. Zira bu uzantıya sahip Deep Web siteleri, medyada çokça adı geçen sitelerden oluyor. “.onion” uzantısı ise kabaca Tor Ağı aracılığında olan siteler anlamına gelmektedir. Medya da popüler olarak kullanılan ve birçok farklı sansasyon getirecek konularla sunulan asılsız siteler, genelde “.onion” uzuntısına sahiptir. Ancak bu siteler, özellikle FBI gibi güvenlik kurumlarının “Oltalama” olarak tabir edilen aldatmaca sitemleri sonucu, yakalanmalar ile sonuçlanıyor.

Darknet ve Tor Ağı için alınan önlemler!
Bu konu için de kısa bir paragraf açmak gerekirse, elbette ki FBI gibi başlıca güvenlik teşkilatları, Deep Web içerisinde satılan veya yayınlanan silah yapımı/satışı, uyuşturucu üretimi bilgileri ve satışları, kiralık katillerin ilanları, siyah şapkalı yani bilgisini kötüye kullanan hackerların ilanları gibi alanlara ilgi duyan veya suç işleme meyilli kimseleri yakalamak adına, “Oltalama” olarak anılan sahte Darknet steleri açıyorlar.

Böylece hem bu sitelerle çalışmak isteyen kimseleri ele geçirmeyi amaçlıyor, hem de benzer diğer sitelere sahip kimseleri, kendileriyle iletişime geçirebilmeye çalışıyorlar. Durumun böyle olması da sizi, ortalarda dolaşan sahte veya oltalama sitelere ulşatırma ihtimalini güçlendiriyor. Ancak her ne kadar böyle bir güvenlik takibi bulunsa da, ilk bölümde de geçen kategorilerde iş yapan siteler de, ciddi anlamda aktivite göstermektedir.

DarkNet Siteleri ne kadar gerçek?
Çoğunlukla savsata olarak değerlendirilen bu suç gerektiren kategorilerde yer alan Darknet siteleri, kurucuları tarafından büyük bir hassasiyetle gizli tutulmaya çalışılıyor. Daha önce de belirtildiği gibi, herhangi bir arama motoru ile Deep Web sitelerine ulaşmak mümkün değildir.

Aslı olan Darknet siteleri de genel olarak IP tabanlı erişime imkan sunarlar ve bu adreslerin bilgileri sadece el altından, ciddi alıcı olduğuna inanılan kişilere ulaştırılır. Yani gerçek anlamda, silah satışı, kiralık katil ilanı veya sahte pasaport temini sağlayan sitelere ulaşmak, ciddi anlamda güçtür.

Dolayısıyladır ki, özellikle merak için Tor Ağı’nı kullanan ve Darknet sitelerine erişmek isteye kimseler, sahte veya ortalama siteler ile karşılaşmaları muhtemel kimselerden olabilirler. Bununla beraber Tor Ağı kullanıyor olmaları da, IP adreslerinin bir yerlerde iz bırakmasıyla da sonuçlanıyor olacaktır.

En başta da belirtildiği gibi bu bölümde örnek olmaması açısından, IP tabanlı veya “.onion” uzantılı Darknet sitelerinin isimleri veya Tor Ağı’nın kullanım detayları gibi bilgiler yer almadı. Tor Ağı’nı ve Tor Browser yani Tor Tarayıcısı’nın nasıl işlediğine ve Deep Web veya Darknet sitelerinin nasıl aktivitelerini sürdürdüklerine değinilmiş oldu.

“Deep Web Hakkında Her Şey!” isimli yazı dizisinin sonraki bölümünde ise, Deep Web ve Darknet sitelerinin detayları yer alıyor olacak.

Kaynak: Shiftdelete

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
darknet, deep web, güvenli mi, nsa, tor ağı, tor nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deep Web Hakkında Her Şey! Bölüm #1 Dream İnternet Dünyasından Haberler 0 19 Aralık 2016 11:34
Bölüm Hakkında. huLk İnternet Dünyasından Haberler 0 17 Mart 2015 21:48
Bölüm hakkında. Silencer Makaleler 0 28 Nisan 2011 14:41