IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
146Beğeni(ler)

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Eylül 2020, 14:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Merhaba değerli IRCForumları.Net kullanıcıları,

Geveze.Org Güvenlik Yetkilisi - mIRC Sorumlusu & Kalbim.Net Güvenlik Departman Lideri CesuryureK ile röportajımı sunuyorum.


«judith» Merhaba CesuryureK, öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için hem IRCForumları.Net adına hemde kendi adıma teşekkür ederim.

«CesuryureK» Ben teşekkür ederim.

«judith» Bizlere kendinizden biraz bahseder misiniz ?

«CesuryureK» Ben 36 yaşındayım. Bir fen lisesinde tarih öğretmeniyim. Okumayı, doğa yürüyüşlerini seven biriyim. Eskiye nazaran iş dışında pek bilgisayara oturmayan, real hayata odaklanmış biriyim artık. Yani bu işlere zaman ayırmak istemeyen biriyim desem yeridir.


«judith» CesuryureK IRC/d dünyası ile tanışmanız nasıl oldu, hangi departman ve sunucularda bulundunuz?


«CesuryureK» 2000'li yıllarda half-life oyunu oynamak için internet cafelere gittiğim zamanlarda mIRC ile tanıştım. İlk önceleri girip olayı anlamaya çalışıyordum. Zamanla oyun için gittiğim cafe bir noktadan sonra mIRC için gitmeye başladığım bir sürece evrildi.
«CesuryureK»Tabi mIRC'e girdikçe de komutlar olsun, mIRC'i anlamaya başladıkça remote kısımlarını artık açıp bakmaya başladım. O dönemlerde Türkiye'nin en büyük sunucularından biri olan Rekor.NET'te devam ettim. Orada Help tabanlı olsun birçok görevde bulundum.
«CesuryureK» Reale döktüğüm güzel dostluklarım, arkadaşlıklarım oldu. Bazılarıyla hala görüştüğüm söylenebilir. Tabi Rekor.NET'e 2005 yılına kadar girdim. O dönemlerde sunucunun eski popülerliğini yavaş yavaş yitirmesi ile Murat Atay (Jack) tarafından açılan MircAlem'e girmeye başladım.
«CesuryureK» MircAlem kısa sürede büyüdü. Orada Help-OperHelp sorumluluğu, güvenlik sorumlusu olarak görevlerde bulundum.
«CesuryureK» MircAlem için sade arayüz olan Türkçe mIRC, mIRCALem ProfesyoneL mirclerini yaptım. Yaklaşık 6-7 yıl orada takıldım. Bu süre dışında arkadaşlarıma ait olan değişik sunuculara da girdim. Yuzuk.NET , Muhabbet.Org vb. gibi.
«CesuryureK»Tabi Üniversite dönemlerime denk gelen bu MircAlem sürecinde baya girme vakti buluyordum. Daha sonraki dönemlerde Soyle.NET, Sohbet.NET ve Kelebek.Org vb. sunucularda adminlik yaptım.
«CesuryureK» Bu süreçlerde IRCForumlari.NET sitesi üzerinden de kod yardımları konularında yardımcı olmaya çalıştım. 2015lerde ise bu işlere tamamen ara vermem gerektiğini düşündüm ve bu işlerden gün geçtikçe uzaklaştım ve herhangi bir sunucuya girmedim.
«CesuryureK» 4 yıl aradan sonra 2019'da boş vaktimi değerlendirmek amacıyla daha doğrusu arada kendi kendime kod yazmak için mIRC'e girme isteğim doğdu. Bu yüzden Kalbim.NET sunucusunda Güvenlik Lideri ve mIRC yapımcısı olarak tekrar başladım. Şimdi hem Geveze.Org hem de Kalbim'de görevliyim.


«judith» IRC/d'e bulunduğunuz sürece CesuryureK nickini mi kullandınız, sizin için anlamı nedir?


«CesuryureK» İşin gerçeği ilk başladığımda farklı nicklerle giriyordum. Lakin bu işleri öğrenmeye başladığımda filmini izlediğim ve başrolde Mel Gibson'ın olduğu Cesur yürek filminden etkilenerek bu nicke geçtim.
«CesuryureK» Tabi bazı sunucularda Lord nickini kullandığım da oldu. Örneğin MircAlem'de hem CesuryureK hem de Lord nickini kullandım. Hatta yaptığım mircleri Lord nickiyle yaptım.


«judith» Mirc scripting üzerine yoğun emekler verdiğinizi biliyorum, bu betik dile ne zaman nasıl ilgi duydunuz, bu konu üzerine kendinizi geliştirirken ne gibi çalışmalar yaptınız?


«CesuryureK» mIRC ile haşır neşir oldukça artık mIRC'in mevcut özellikleri yetmemeye başladı. Örneğin Help kanalında kullanılabilecek F aliaslarının yanında örneğin !nickkayıt yazdığımda direk nick register bilgileri versin gibi özelliklerin işi daha pratik hale getireceğini düşündüm. Bu amaçla bu gibi özelliklerin nasıl yapılacağı konusunda araştırmaya başladım.
«CesuryureK» Tabi o dönemlerde bu kadar internet, arama motoru gelişmiş değildi. Piyasada pek kaynak da yoktu. Kaynak varsa da çoğu İngilizceydi. Bazen forumlardan yardım alarak bazen bu işlerde iyi olan arkadaşlara danışarak bir noktadan sonra birine veya bir kaynağa bağımlı olmadan kod yazdığımı fark ettim. Süreç öyle devam etti.
«CesuryureK» Her geçen zaman kendime bir şeyler kattım. O dönemlerde Alience, el33t, Serdar406, @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (aramız limoni de olsa), McKruger, SCouNDReL iyi coder kişilerdi. Sonra tabi ki CipriX, XcLusive, L4roxyl ve Difuzyon @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vs.
«CesuryureK» Bu kişiler arasında Xclusive, L4roxyL, Difuzyon ve Serdar406 ile çok yakın bir arkadaşlığımız oldu. Hatta XcLusive ile sosyal medyadan, bazen telefondan hala görüşüyoruz. En son geçen hafta görüştük.
«CesuryureK» Şu an gayet iyi durumda olan @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve adını hatırlayamadım başka arkadaşlar var. Onları da tebrik ediyorum. Toprak'la da özellikle o bu işlerin başında MSN'de laflaştığımız oluyordu. Arada kırk yılda bir de olsa selamlaşıyoruz skype üzerinden
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



«judith» Khaled'in büyük bir hevesle kurduğu Mirc'in bilgisayara indiriminin eskiye nazaran azaldığını görüyoruz sizce web veya mobil girişinin bu denli tercih edilmesi, mirci geri plana itme sebebi nedir?


«CesuryureK» mIRC dönemin en iyi sohbet programıydı. Lakin her yeni versionda bugları kapatmaktan veya bir iki identifier ortaya atmaktan öteye gidemedi.
«CesuryureK» Eğer ki Khaled mIRC üzerinde daha fazla çalışıp günün değişen koşullarına cevap verseydi şu an bu soruya muhattap olmazdık. Mesela kamera ve ses entegre edilebilirdi. Web sürümü için bir şeyler yapılabilirdi.
«CesuryureK» Günümüzde telefon uygulamasını bizzat Mirc.Com olarak hazırlanabilirdi. Lakin bu sürece evrilemedi. Günümüzde sunucular, arama motorları çerçevesinde gelişen bir platforma ve web'e dönüştü.
«CesuryureK» mIRC bitti bitiyor lafı 15 yıldır var. Bitmeye doğru gittiği kesin ama hala onun yerini dolduracak başka bir program hala hazırlanmış değil.
«CesuryureK» Artık sunucular mIRC ile değil artık WEB ile özdeşleşmiş durumda. Bunun en güzel kanıtı da; mIRC kullanıcı ağırlığı bir zamanlarda olan mIRCTurk ve mIRCTR ve Rekor.NET en güzel kanıtları. Şu an yoklar. (Ekstra nedenleri de kapsıyor tabi.)


«judith» Kalbim.Net sunucusunun Güvenlik Departmanında liderlik yapan biri olarak; IRC/d sunucusunda Güvenlik Departmanının önemi ayrıca olası zorlukları nelerdir biraz bahseder misiniz?


«CesuryureK» Bu işi bilen bir ekible yola çıkmanız en büyük avantajdır. Çünkü kimse 24 saat bilgisayar başında olamaz. Bu da günümüzde sunucuların en büyük eksikliği. Çünkü nitelikli insan sayısı bu konuda hayli az. Ayrıca alınacak önlemlerin çok boyutlu düşünülmesi gerekir.
«CesuryureK» Mesela birçok spam kelimesi haliyle Türkçe'mizin de esnekliğinden dolayı sıkıntı yaratabiliyor. İşte bunun yolunu bilmek gerekir. Şimdi spamsal ifadelerle olayı dağtmak istemiyorum. Kısacası iyi, bilgili bir ekip, ilgilenmek ve zaman.


«judith» Irc/d lamerlerinin sunucu işleyişini baltalamak için Ddos atakları vs gibi saldırıları mevcut olabiliyor bu konuda ne gibi önlemler alıyorsunuz?


«CesuryureK» Tabi "bu sevda bitmez, bu kişiliksizler tükenmez." diyebiliriz.
«CesuryureK» Realde kendini ifade etmekten, yer kaplamaktan öteye gidemeyen bu tür insanlar, kendilerini sanal dünyaya atıp bu tarz girişimlerde bulunabiliyorlar maalesef. Tabi her sunucunun güvenliği veya her saldırının yapılma tarzı değiştiği için farklı önlemler alınabilmektedir.
«CesuryureK» Şimdi bu önlemlerden bahsedip onların ekmeğine yağ sürmemek lazım. Lakin o anki saldırıda alınacak önlem kişinin bilgisine ve pratik zekasına kalmış bir durum diyebilirim.


«judith» Bir user olarak şunu sormak istiyorum Kalbim.Net sunucu departmanlarında yer alabilmek, yetkili olabilmek için ne yapmam gerekir?


«CesuryureK» Açıkcası günümüz sunucularında ücretli adminlik bir sektöre dönüşmüş durumda.
«CesuryureK» Sunucu sahibinin senden faydalabileceği bir durum olduğunda zaten kendisi teklif etmekte veya bir aracı yoluyla bu durum gerçekleşebilir. Açıkcası arz-talep meselesi.


«judith» Peki CesuryureK bizleri bekleyen sürprizleriniz, yeni projeleriniz var mı, varsa biraz bahseder misiniz?


«CesuryureK» Açıkcası pek sürprizim yok. Bu işlere artık ilgili değilim. Lakin boş vakitlerde can sıkıntısına bir radyo botu ve yeni bir mIRC yapıyorum.
«CesuryureK» Eğer ki sonuna kadar gelirsem burada da tanıtımını yapar kullanıma sunarım.
«CesuryureK» Lakin Radyo botu için burada özelliklerini sunup görüş ve öneri almayı düşünüyorum, belki parlak yeni fikirler gelir ve o kısımları da entegre ederim.


«judith» Son olarak CesuryureK IF okurları ve IRC/d tutkunlarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?


«CesuryureK» Kod yazmayı öğrenmelerini, kod yazmanın insanın hayatında farklı düşünmesini, sorunlara karşı pratik bir yol bulmalarını sağlayacaktır.
«CesuryureK» Hatta bu dil olmasa bile kendimden sonraki biyolojik neslime bu alanda çalışmalar yapmalarını sağlayacak uygun ortam koşullarları yaratacağım. Satranç + Kod + sosyallik.


«judith» CesuyureK teklifimi kırmayıp bizlere vakit ayırdığınız için yeniden teşekkür ediyorum,başarılarınızın devamını diliyorum.


«CesuryureK» Rica ederim, benim için bir zevkti.


__________________
..let's raise a glass or two to all the things i've lost on you..

Konu vioLeta tarafından (28 Eylül 2020 Saat 22:34 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Eylül 2020, 14:35   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Emeğine sağlık güzel bir röportaj olmuş @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 14:37   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Emeklerinize sağlık , çok temiz ve keyifli bir röportaj olmuş.^^

__________________
**
those who change on the road, not the road, get tired.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 14:43   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eline sağlık güzel bir röportaj olmuş. Üç alanında güzel hizmetler vermiş başarılı bulduğum @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'i yeni nesillerinde tanıma fırsatı bulması güzel olacak.

__________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ÇALIŞAN; Hata Yapar
ÇALIŞMAYAN; Dedikodu Yapar
ASİL İNSAN; İdare Eder
ACİZ İNSAN; Şikâyet Eder
BASİT İNSAN; İftira eder
DÜRÜST İNSAN; Sabreder...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 14:59   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Harika bir röportaj olmuş her iki tarafa da teşekkürler
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
*Senin bana güldüğün
saatlere kuruldum ben
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 14:59   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Emeginize saglik, guzel olmus
Basarilar dilerim

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 15:05   #7
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Her iki tarafıda tebrik ederim, şimdiye kadar okuduğum en iyi Röportaja imza atmışsınız diyebilirim.

Başarılarınız daim olsun...

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 15:20   #8
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Sanal/real başarılar dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________

Kırk gün kar yağar, bir gün av olur ..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 15:48   #9
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Yapıyorsun bu sporu @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ciğim , çok hoş olmuş.
-
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kkkkk
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Müthiş bir insan. Çok çok kelimeler ederdim de bizzat kendisine etmem kafi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yerinde ve tatmin edici sorular ve cevaplar harika
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Başarılarının devamını dilerim.

Kalbim.Net te güzelse Emreden (@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) sonra sebebi sensin
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İyi ki varsın.

Emeğinize sağlık
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Eylül 2020, 16:07   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Emektar Coder CesuryureK ile Röportaj




Başarılar diliyorum sana. Senin de eline sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...].

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
coder, irc, kalbim.net, mirc, mircscript, röportaj


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Röportaj : CesuryureK beston IRC Dünyasından Röportajlar 67 17 Haziran 2023 14:28
Trsohbet emektar admini KumsaL Röportaj L_ IRC Dünyasından Röportajlar 24 19 Eylül 2019 06:24
Yılın IF Emektar Üye'si (2018) IF-Global 2018 Enler 54 31 Aralık 2018 12:58
Emektar Luis Fıkra 0 04 Mayıs 2010 23:34
Emektar Lady Fıkra 3 17 Eylül 2009 17:24