IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Eylül 2011, 01:30   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yolumuzdaki Işıklardan ALKAME BİN KAYS (Radiyallahü anh)




Hepimiz biliriz ki, yollarda daha rahat ve güvenli ilerlememize yardım eden bir kısım ışıklar, işaretler vardır. Bunlar olmadan yolda ilerlemek oldukça zor olduğu gibi yanlış yerlere sapmak da kaçınılmazdır. Bizler her zaman şu hayat denilen yolculukta yoldaki aydınlatıcı ışıklar gibi ışık insanlara ihtiyaç duyarız; hem de öyle bir duyarız ki uçsuz bucaksız çöllerde ya da bitip tükenmek bilmeyen derin vadilerde yolunu şaşırmış birinin bir rehbere ihtiyaç duyduğu kadar. İnsanlık tarihinde bahsettiğimiz şekilde ışık insanların hepsi Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem)'in o muallâ nurundan feyz alan insanlar arasından çıkmıştır. Evvela O (aleyhi ekmelu't-tehâyâ) Efendimiz'in vasfettiği şekilde yıldızlar olan ashab-ı güzîni (radiyallahu anhum ecmaîn) hazeratı gelmektedir. Daha sonra Tabiîn efendilerimiz, onlardan sonra da tebe-i tabiîn efendilerimiz gelir.

Şimdilik bu üç kutlu zaman diliminden sonra gelenlerden bahsetmeyi zamanın müsadesine bırakarak, Tabiîn efendilerimizden yolumuzu aydınlatan ışıklardan ve aynı zamanda muhadramundan olan Alkame bin Kays hazretlerinin hayatı üzerinde durup istifade etmeye çalışalım.

Alkame Hazretleri muhadramundan yani Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem)'le aynı zaman diliminde yaşamış fakat O Nebîler Serveri ile görüşme imkanı bulamamış, o dönemde İslam'a dahil olmuş bir zat. Tam adı Alkame bin Kays bin Abdullah bin Malik Nehaî Hemdanî, Ebû Şibl. Kendisi muasırları arasında hakikî manada bir fakih, mü'minlerin manevî reis olarak kabul ettiği bir insan ve mükemmel bir şekilde Kur'an'ı tecvid üzere okuyan muhadramundan, tabiînin büyüklerinden bir insan olarak meşhurdur.
Alkame Hazretleri hem Rabbanî hem de alim olan bir insandır. Kendisine dinî ince anlayış, ibadette zirvelerden biri olma ve bunların yanısıra güzel bir ses ve zâhidane bir hayat nasip olmuştur.

Alkame hazretleri bir çok sahabiden hadis rivayet etmiştir: Başlıcaları şunlardır: Hulefa-i Raşidîn Hazeratından (radıyallahu anhum ecmaîn), Ebu'r Derda, Halid bin Velid, Huzeyfe, Habbab ve Hazreti Aişe validemizden hadis rivayetinde bulunmuştur. En çok da Abdullah bin Mesud hazretlerinde rivayette bulunmuştur.
Alkame hazretlerinden de özellikle tabiînden bir çok insan rivayette bulunmuştur. Bunlardan bazılarını şöylece sıralayabiliriz: Ebu Vail, Şa'bi, İbrahim Nehaî, Muhammed bin Sirin, Ebu'd-Duhâ. (radiyallahü anhüm ecmaîn)

Alkame Hazretleri hakkında rical kitapları lebaleb malumatla doludur. Bunlardan bazılarını alarak hayatı ve şahsiyeti ile alakalı bazı rivayetleri nakletmek istiyorum.

Mürre Hazretleri diyor ki: "Alkame bin Kays bu ümmetin Rabbanîlerinden biridir."

İbrahim Nehaî Hazretleri diyor ki: "Abudullah bin Mesud Hazretleri tavır ve davranışlarıyla Peygamber Efendimiz (allahu aleyhi ve sellem)'e en çok benzeyen insandı; Alkame hazretleri de Abdullah bin Mesud'a tavır ve davranışlarıyla en çok benzeyendir."
Abdullah bin Mesud hazretleri buyuruyor ki: "İster Kur'an'ın kıraatlarına dair olsun ister bir ilme dair olsun her ne biliyorsam Alkame onu okur ve bilir."

İbrahim Nehai Hazretleri naklediyor. Alkame bin Kays dedi ki: Cenab-ı Allah bana Kur'an'la sesimi güzelleştirmek gibi bir lütufta bulunmuştu. İbn Mesud Hazretleri Kur'an okumam için beni çağırtır, okumamı bitirince de derdi ki: "Daha fazla oku! Anam, babam sana feda olsun. Çünkü Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem)'den şöyle dediğini işittim: "Güzel ses Kur'an'ın süsüdür."
Yine İbrahim Nehaî Hazretleri naklediyor: "Alkame Hazretleri Kur'an-ı Kerim'i her beş günde bir hatmederdi."

Başka bir rivayette Müseyyib bin Rafi' diyor ki: "İnsanlar Alkame bin Kays'tan istifade için hep onun yanına giderlerdi; o ise kendisine yapılan onca teveccühü görmez, kendi işine bakar meselâ koyunları güder, süt sağar ve onlara yem verirdi."

Abdurrahman bin Yezîd Hazretleri naklediyor: "Alkame hazretlerine denildi ki: 'Mescide girsen de insanlar etrafında halka olsalar ve sana sual sorulsa biz de seni dinlesek. Hem çok fazla bir şey bilmeyen insanların etrafında toplanıp onlara soru soranlar var.' O dedi ki: Peşimden insanların gelip bu Alkame'dir demelerinden hoşlanmıyorum."

Yine İbrahim Nehaî Hazretleri naklediyor: "Bir adam geldi ve Alkame hazretlerine hakaret-âmiz şeyler söyledi. O da şu ayeti okudu: Mümin erkek ve kadınlara eziyet edenler ağır bir günahı üzerlerine almış olurlar. O adam dedi ki: Sen mü'min misin? Alkame Hazretleri şöyle cevab verdi: Öyle olmayı ümid ediyorum."
Yine İbrahim Nehai Hazretlerinden Alkame Hazretleri buyurdu ki: "İlmin ihyası müzakere iledir."

Alkame bin Kays Hazretleri doksan sene çok bereketli bir hayat sürmüş ve Hicri 62. yılda irtihal-i dar-ı bekâ eylemiştir. Cenabı Allah o ve onun gibi bize tevazu, mahviyet, istikamet öğreterek hayata elveda demiş seçkin kullarından razı olsun ve bizi de şefaatlerine mazhar eylesin. Amin!.

A. Said Tunçpınar

__________________

English Preparatory Department
School of Foreign Languages
Assistant English Teacher
Ankara Baskent University
2017-18

“Benim, senden öncem ve senden sonram yok, yalnızca sen varsın...”
C.A - 31.12.2010 - ∞

English Language and Literature
Faculty of Humanities and Letters
Ankara Bilkent University
2010-15
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alkame, anh, bin, bİn, işıklardan, kays, radiyallahü, yolumuzdaki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yolumuzdaki Engeller. Düş Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 21 Eylül 2011 18:52
Alkame bİn kays Ecrin İslam Alimleri 0 19 Mayıs 2011 04:37
41. Kendisine Amr İbni Kays Sır İslamiyet 0 30 Ekim 2010 14:15
Yolumuzdaki engeller. Sükût Genel Paylaşım 1 03 Mayıs 2008 12:49