IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ekim 2009, 16:28   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Haktan Gelen Her Şeyi Nimet Bilmek




Haktan Gelen Her Şeyi Nimet Bilmek

Elem ve sıkıntıları her daim kötü ve hoşlanılmayan bir şey olarak görmemek lazım. Bazen insanoğlunun karşılaştığı sıkıntılar, elemler, kederler onun yararına sonuçlar doğurabilir. Mesela insanoğlu kederli ve sıkıntılı günlerinde daha bir içten yalvarır Yüce Mevlasına. Tesbihatını, ibadetini, niyazını daha bir gönlünün derinliklerinden yapar...
Öğrencinin, eğitim hayatı boyunca çektiği sıkıntılar ve yüklendiği ağır sorumluluklar, onu daha başarılı kılar. Çünkü başlangıçta yorulanın sonu parlak olur.
Öyleyse yaşadığın sıkıntılara, kederlere üzülme, zorluklardan korkma. Çünkü bunlar belki de sana güç verecek hayatın tüm zorluklarına karşı mücadelede seni daha bir dirençli kılacak. Gönlü kırık, bağrı yanık ve kalbi yaralı bir hayat yaşamak duygusuz bitkin ve donuk bir hayat yaşamaktan daha iyi ve daha güzeldir.
Gelin konumuza dair Mesnevi’den ibretli dolu bir kıssaya kulak verilim:
“Lokman iyi bir köle idi. Efendisi onda bereket sezdi de her yemeği önce ona verir sonra onun artığını yerdi. Bir gün karpuz aldı efendisi ve Lokman’a yollamadı, onu huzuruna çağırdı. “Lokman al karpuz ye” dedi, bir dilim verdi. Lokman iştahla yedi. Bir daha kesti onu da yedi. Derken son dilime gelindi. Efendi “Bunu da ben yiyeyim “dedi. Isırması ile tükürmesi bir oldu. Efendi: “Lokman bu karpuz zehir, nasıl yedin, niye demedin bize ?” dedi. Lokman:“Efendim, bana bugüne değin öyle çok ihsan ettiniz ki, bu karpuz acı diyemezdim. Bu edebe ters olur, size nankörlük olurdu” dedi.
Hak’tan gelen belaları acı karpuz bil. Sana ne nimetler verdi. Acı karpuz verdi diye hemen kızacak mısın!”
Kur’an-ı Kerim’de Sıkıntıya Düşen İnsan Tiplemeleri
Sıkıntılar hayatın bir parçası. Bir imtihan vesilesi. Nimet ve sıkıntılarla her birimiz için ayrı bir imtihan söz konusu. Önemli olan bu imtihanı güzel verebilmek. Allah Teala Kur'an-ı Azimüşşan’ında nimet ve sıkıntı içerisindeki kimi kullarının davranış biçimlerinden misaller sunuyor bizlere. İbret alıp, hayatımızı ona göre yön vermemiz için;
- İnsana bir sıkıntı dokundu mu, gerek yan üstü yatarken, gerek otururken, gerekse ayakta iken (her halinde bu sıkıntıdan kurtulmak için) bize dua eder. Ama biz onun bu sıkıntısını ondan kaldırdık mı, sanki kendisine dokunan bir sıkıntı için bize hiç yalvarmamış gibi geçer gider. İşte o haddi aşanlara, yapmakta oldukları şeyler, böylece süslenmiş (hoş gösterilmiş)tir. (Yunus 12.)
- Ama kendisine dokunan bir sıkıntıdan sonra, ona bir nimet tattırırsak mutlaka, “Kötülükler benden gitti” diyecektir. Çünkü o şımarık ve böbürlenen biridir. (Hud 10)
- Ancak sabredip salih amel işleyenler böyle değildir. İşte onlar için bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. (Hud 11)
- Eğer insana tarafımızdan bir rahmet (nimet) tattırır da, sonra bunu ondan çekip alırsak, şüphesiz o ümitsiz ve nankör oluverir. (Hud 9)
alıntı.

__________________

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bilmek, haktan, nimet, seyi, şeyi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Niran Ünsal - Haktan Blood M, N, O, Ö, P 0 27 Eylül 2014 23:27
Bahadır Tatlıöz feat. Haktan - Bir Ben Bir İstanbul [2013] (Single) Sır Müzik Dünyası 0 10 Eylül 2013 08:35
Sutil: Geri dönebilmek için elimden gelen her şeyi yaptım Zen Diğer Spor Branşları 0 22 Şubat 2013 15:39
Tatlıses'in gözünü diktiği nimet Crips Haber Arşivi 0 19 Ağustos 2008 13:18
Haktan Heidi Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 5 27 Kasım 2007 00:16