IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2011, 22:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Halifelik Kutsal Bir Makam Değildir




Bazı kişiler halifeleri insan üstü kişiler, hiç hata işlemez kişiler görüyor öncelikle bu cahillerin kulaktan dolma bilgilerle konuştuğunu, tarih bilmediklerini hatırlatalım. Halifeler de insan oldukları için içlerinden iyi kişiler geldiği gibi kötü kişiler de gelmiştir.

1- Peygamberin torunu Hüseyin 'i katleden Yezit 6. Halifedir.

2- Büyük İslam Alimi İmam-ı Azam Ebu Hanife, Halife Ebu Cafer el-Mansur'un kadılık teklifini kabul etmeyince kırbaçlanmış ve hapiste ölmüştür.

3- Sultan Alparslan 'ın oğlu Fetihler Babası Selçuklu hükümdarı Melikşah, Sultanın Halife Muktedî ile evli kızı Mehmelek Hatun geçimsizlik nedeniyle babasına şikâyette bulundu. Sultan Bağdat’a bir heyet göndererek kızını Isfa-han’a getirtti. Mehmelek Hatun’un halifeden olma Ebu’l Fadl Cafer(480-1088)adında bir de oğlu vardı. Onu da beraberinde getirtti.

Bu durum sultanı kızdırarak halife ile arasının açılmasına neden oldu. Ayrıca halife idarî işlere dekarışmak istiyor ve bunu belli ediyordu. Bu sebeplerle Melikşah Bağdat’avardıktan bir süre sonra halifenin Bağdat’ı terk etmesini istedi. Kendisine ongün süre verdi. Halife bir ay süre istedi. Melikşah, sana ilave bir saat bile yok,dedi. Sultan bunu söylerken istediğin yerde kalabilirsin mesajını da gönderdi. Halife, sultanın kararlılığı karşısın-da Bağdat’tan ayrılmak zorunda kaldı ve Basra’ya gitti. Bu durum halifeye çokzor geldi.

4- Yavuz Sultan Selim Osmanlı tahtına çıktığında halifelik Memluklulerin elinde bulunuyordu. Ridaniye ve Mercidabık savaşlarında Yavuz Sultan Selim Memluk devletine son verip halifeliği Osmanlıya geçirmiştir. O zaman halife olan III. Mütevekkil 'in eğer İslam dünyasında sözünü geçirebilecek bir özelliği olsaydı, Yavuz Sultan Selim Hanın kendileriyle savaşmasını önleyebilirdi.

5- Her ne kadar hilafet Osmanlı Sultanlarına geçse de, halife sıfatı Osmanlı belgelerinde sıkça kullanılmış değildir. Hatta şaşaalı bir elkap kullanan Kanuni Sultan Süleyman gibi bir sultanda dahi halife ünvanına rastlanmaz ( İlber Ortaylı. Batılılaşma Yolunda s.140,150. )

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bir, değildir, halifelik, kutsal, makam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kutsal, Kutsal, Kutsal (Kadosh) Lady Hristiyanlık 0 09 Haziran 2010 08:56