IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2014, 18:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Besmelenin İlk Türkçe Çevirisi




BESMELE'NİN İLK TÜRKÇE ÇEVİRİSİ

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı, İstanbul'daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde korunan yaklaşık bin yıllık Kur'an-ı Kerim tercümesinin, Arapçadan Türkçeye "yüzde 100 başarılı" çevrilen nadide bir eser olduğunu söyledi.
Öztahtalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam'ı kabul eden Türklerin bu dini kaynağından öğrenme çabasının, onları Kur'an-ı Kerim tercümelerine yönlendirdiğini belirtti.

Karahanlılar dönemine ait olan ve tercüme edeni bilinmeyen Kur'an-ı Kerim'in, Doğu Türkçesiyle gerçekleştirilen satır altı Kur'an tercümelerinin en eskisi sayıldığını vurgulayan Öztahtalı, şöyle devam etti:
"Bu, uzmanlar tarafından 1000'li yıllarda yazıldığı tespit edilen ve İstanbul'da Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde numara 73'te kayıtlı bir Kur'an tercümesidir. Bu eserin en dikkat çekici noktalarından biri, tercümedeki başarısıdır. Bu Kur'an tercümesi, neredeyse yüzde 100'lük başarıyla Arapçadan Türkçeye çevrilmiştir. Satır altı bu Kur'an tercümesi, her satırında, her Arapça kelimenin altına Türkçesi yazılarak kişinin hem Arapçasını okuması hem de aynı zamanda bir satır altında okuduğu o Arapça ifadenin Türkçesini bulmasını sağlıyor. Karahanlı Türkçesiyle yazılmıştır. Çok dikkat çekici bir ifade ise 'Besmele'nin, 'Bagırsak olan Tengri'nin adıyla' olarak tercüme edilmesidir. Bu cümle, içinde hiç Arapça olmayan bir ifade olarak karşımıza çıkıyor. Bugünkü Kur'an tercümelerinde Besmelenin Türkçesi; 'Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla' ifadesiyle karşımıza çıkıyor ki burada bile sözcüklerin çoğu Arapça."
Söz konusu eserle ilgili bir istatistiği paylaşan Öztahtalı, yüzde 98,5 itibarıyla Arapça kelimelerin tam olarak Türkçe karşılıklarına yer verildiğine, kalanının ise özel isimler ve yer adlarından oluştuğuna dikkati çekti.

BAĞIRSAK KELİMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Öztahtalı, "Besmele"nin tercümesinde geçen bagırsak kelimesinin, "bağ, bağlanmak" demek olduğunu, rahman ve rahim sözcüklerinin anlamlarını da fazlasıyla karşıladığını anlattı.
"Bagırsak kelimesi, 'ana rahmi ve anne karnındaki bebekle anne arasındaki hayatiyeti sağlayan kordon' anlamına gelir" diyen Öztahtalı, annenin bu kordon vasıtasıyla bebeğini beslediğini, bir bakıma rızkının bununla bebeğe ulaştığını, onu koruyup esirgediğini, Allah ile insan arasında da böyle bir ilişki bulunduğunu kaydetti.

BURSA'DAKİ 203 YILLIK KUR'AN-I KERİM TERCÜMESİ

Kur'an tercümelerinden birinin de Bursa'daki Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı İnebey Yazma Eser Kütüphanesinde muhafaza edildiğini söyleyen Öztahtalı, "Bu eser de hicri 1181, miladi 1780-1781 yıllarında kaleme alınmış, tezhipli bir Kur'an tercümesi olarak karşımıza çıkıyor. Hasan bin Ali el-Bestami tarafından yazılmış. Dünyada tek nüsha, çok muhteşem bir eser" diye konuştu.

BESMELE'NİN BİR DİĞER TÜRKÇE ÇEVİRİSİ

Öztahtalı, bu eserde "Besmele"nin, "Başladım adıyla Tengri Teala'nın ki rızk vericidir ve rahmet edicidir" kelimeleriyle ifade edildiği bilgisini verdi.
Bu Kur'an-ı Kerim'in, 1700'lü yıllarda tercüme edilmesine rağmen Türkçenin kullanımı bakımından önemli olduğunu anlatan Öztahtalı, Kur'an tercümelerinin Türkçeye kazandıracağı çok şey olduğunu sözlerine ekledi.

(dunyadinleri)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
besmelenin, çevirisi, tÜrkÇe, İlk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Atatürk Ve Kuran'ın Türkçe Çevirisi Zen Atatürk Köşesi 0 24 Mart 2013 13:54
Topal Sevda Forum Çevirisi yoSun Komedi ve Mizah 0 01 Mayıs 2011 01:07
Atatürk'ün Bazı Sözlerinin İngilizce Çevirisi.. Sevda Atatürk Köşesi 0 28 Ağustos 2010 13:51