IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2016, 09:46   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kıyamete kadar ruhlar nerede kalacak




KIYAMETE KADAR RUHLAR NEREDE KALACAK?GÖKTE Mİ YOKSA YERDE Mİ? CENNETTEMİ YOKSABAŞKA YERDE Mİ? DÜNYADAKİ BEDENLERİN DIŞINDABAŞKA BEDENLER İÇERİSİNDE Mİ NİMET YA DA AZAP GÖRECEK YOKSA MÜCERRED (SOYUT) HALDE Mİ BULUNACAK?








Böyle önemli bir konuda âlimler, farklı birtakım görüşler ileri sürmüş-lerdir. Oysa ki buna ancak vahiyle ulaşılabilir. Bir kısım âlim, şehidlerden olsun veya olmasın mü'minlerin ruhlarının eğer büyük günah ya da ödemele-ri gereken borçları yoksa Allah'ın huzurunda cennette olduklarını söylemiş-lerdir. Büyük günah ve din dışındaki günahlarını Rabb'ları affedip onlara merhamet etmesiyle bu gerçekleşir. Ebû Hureyre ve Abdullah b. Ömer'in gö-rüşleri budur.

Diğer bir kısmı, mü'minlerin ruhlarının, cennetin kapısına yakın bir yerde olduklarını, cennetten de nimet ve rızıklarmın geldiğini ileri sürmüş-tür.

Diğer bir kısmı da, bu ruhların kabirlerinin ucunda olduğunu ileri sür-müştür.

İmam Malik der ki: "Bana ulaştığına göre ruh salıverilmiştir. İstediği ye-re gider."

Ahmed b. Hanbel oğlu Abdullah'ın haber verdiğine göre demiş ki: "Kâfirlerin ruhları cehennemdedir. Mü'minlerin ruhları ise çenettedir." [1]

Ebû Abdullah b. Mendeh bir kısım sahabe ve tabînden şöyle dediklerini nakleder: "Mü'minlerin ruhları Allah katındadır." Sahabe ve tabiin bu ka-darla yetinip, daha fazlasını söylememiştir. Ebû Abdullah b. Mendeh der ki: "Sahabe ve tabînden bir kısmının şu sözü nakledilir: Mü'minlerin ruhları cennet havuzlarmdadır. Kâfirlerin ruhları ise Hadramevt'te bulunan Ber-hut kuyusundadır."

SafVan b. Amr anlatıyor: "Yeman'm babası Amir b. Abdullah'a "mü'min-lerin ruhları bir araya gelebilir mi?" diye sordum da dedi ki: "Arz hakkında

Yüce Allah Tevrat'tan sonra Zebur'da da: "Arza mutlaka iyi kullarım varis olacak diye yazmıştık" [2]buyurcnaktadır. İşte Allah'ın zikrettiği bu arz da di-riliş gününe kadar mü'min ruhlar toplanacaktır" dedi. Dediklerine göre bu arz, dünyada Allah'ın salih kullarına varis kılacağı arzdır. Ka'b der ki: "Mü'minlerin ruhları yedinci kat semâda iliyyûndadır. Kâfirlerin ruhları ise yedi kat yerin altında, şeytan ordusunun altındaki vadidedir."

Bir kısmı da: "Mü'minlerin ruhları zemzem kuyusundadır. Kâfirlerin ruhları ise (Hadramevt'te bulunan) Berhût kuyusundadır" demektedir.

Selmânî Farisî der ki: "Mü'minlerin ruhları yerde bir berzahtadır. Dile-dikleri yere giderler. Kâfirlerin ruhları ise cehennemin vadisindedir. O'ndan gelen başka bir ifadede: "Mü'minlerin ruhları Hz. Adem'in sağındadır. Kâfirlerin ruhları ise sol tarafindadır."

Bundan başka İbni Hazm gibi bazıları da: "Ruhlar, bedenler yaratılma-dan Önce nerede iseler, bedenden ayrıldıktan sonra da yeniden oraya gider-ler" demiştir.

Bu sözünü delillendirmek amacıyla, İbni Hazm der ki: "Ruhların yeri ko-nusunda söylediklerimiz Allah ve Rasûlü'nün söyledikleridir; başkası değil. En açık burhan budur. Yüce Allah âyeti celîlede: "Rabbin, Adem oğulların-dan, onların bellerinden zürriyetini almış ve: "Ben sizin Rabbiniz değil mi-yim?" diye onları kendilerine şahit tutmuştur. "Evet, buna şahidiz" dediler. Kıyamet günü biz bundan gafildik diyemezsiniz" [3]ve "sizi yarattık. Sonra si-ze biçim verdik ve meleklere: Ademe secde edin dedik" [4]buyurulmaktadır. Âyetlerden, Allah'ın ruhları bütün olarak yarattığı anlaşılmaktadır. Rasûlullah'tan gelen haberler de bu doğrultudadır: "Ruhlar, [5] toplanmış as-kerlerdir. Tanışanlar birleşirler, tanışamayanlar ise ayrılır" hadisi bunlar-dan biridir. Yüce Allah, meleklere Âdem'e secde etmelerini emretmeden ön-ce biçimlendirilmiş akıllı yaratık olan ruha, ubûbiyyetine şahit tutarak on-dan söz almıştır. Bu durumda ruh, henüz bedene girmemiştir. Bedenler su ile toprak arasındadır. Sonra kişinin ölümünden sonra döneceği Berzah'ta Allah'ın rubûbiyyetini ikrar etmiştir. Sonra Allah, sürekli grup grup ruhlar gönderir, spermadan doğan bedenlere bu ruhları üfürür." Açıklamalarının sonunda şöyle der: "Anlaşıldığı üzere ruhlar, kendilerinin birbiriyle tanışma ve birbirlerinden ayrılma özelliklerini taşıyan bedenlerdir. Gerçekte ruhlar, bilen ve ayırandır. Bu nedenle Allah, onu dünyada dilediği gibi dener; sonra onu öldürür. Bedenden ayrılan ruh, Rasûlullah'm İsrâ gecesi dünya semâ-sında mutlu ruhları Âdem'in sağında, mutsuz ruhları ise solunda gördüğü yer olan Berzah'a döner. Bu, unsurlar dağılırken olur. (Yani anâsırı erbaa denen temel dört esas özelliklerini kaybettiğinde. Bunlar toprak, su, ateş ve havadır, ç.) Cennete ilk girecek ruhlar peygamberlerin ve şehidlerin ruhları-Muhammed b. Nasır el-Mervezî de, İshak b. Râhûye'den sözünü ettiği-miz şeyin aynısını nakletmiştir. İlim ehli bu konuda icma etmiştir.

İbni Hazm der ki: Tüm müslümanlarm görüşü bu olduğu gibi Allah'ın âveti de bu manadadır. Bu âyetler şunlardır: "Amel defterleri sağ tarafların-dan verilenler ne mutludurlar. Amel defterleri sollarından verilenlerse ne mutsuz insanlardır. Ve o amelde inançta ileri gidenler de. İşte o Allah'a yak-laştırılanlar, nimet cennetlerindedirler. Çoğu öncekilerden, birazı da o son-rakilerden altın ve cevherlerle işlenmiş tahtlar üzerindedirler" [6]ve "eğer o can Allah'a yaklaştıranlardan ise O'na rahatlık, güzel rızık ve nimet cenneti vardır." [7] Ruhlar, bedenlere üfürüldükten sonra yeniden Berzah'a dönen bü-tün ruhlar gelene kadar burada kalırlar. Kıyamet kopunca Yüce Allah, ruh-ları tekrar ait oldukları bedenlere gönderir. İşte yaratıkların hesap verdiği ikinci hayat budur. Hesaptan sonra bir kısmı ebedî olarak cennete, bir kısmı da ebedi olarak cehenneme gider.[8]

__________________
SusKun ve Sessiz Mürekkep...


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kıyamete kadar ruhlar nerede kalacak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kıyamete kadar oneofgirl Genel İslami Konular 0 26 Ağustos 2013 18:42
Kıyamete kadar havada asılı kalıcak taş Nur Esrarengiz Olaylar 4 02 Nisan 2011 18:25
Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi .. vaLerya Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 14 Ocak 2011 17:25
Kıyamete Kadar Havada Duracak Olan Kaya upriSingTech Genel Paylaşım 2 06 Şubat 2008 04:39