IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2023, 20:06   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gebelikte Meme Kanseri




Gebelik sırasında tanı konulan meme kanserlerindeki yaklaşım tamamen diğer meme kanserleri ile aynıdır. Gebelik sırasında bir meme kanserinin oluşması ya da daha önceden mevcut bir meme kanserinin gebelik sırasında tespit edilmesi durumunda yaklaşım farkı çok da fazla değildir. Gebelikte görülen meme kanserlerinin gebe olmayan hanımlara göre daha ileri evrede olabildiğini görüyoruz. Bunun nedenlerinden birisi gebelikte oluşan hormon değişimleri nedeniyle ve özellikle östrojen seviyesinin yükselmesi nedeniyle östrojene bağımlı meme kanserlerinin daha hızlı bir şekilde büyümeleridir.

Bir diğer nedeni ise gebelik nedeniyle memelerde oluşan ödem ve büyüme sonucu var olan bir kitlenin veya kanserin maalesef daha geç fark edilmesidir. Bu iki nedenden dolayı genellikle hamilelerde görülen meme kanserlerinde daha ileri evrelerde bir kanserle karşılaşıyoruz. Evreye göre uygulanan tedaviler gebelerde de aynıdır. Herhangi bir tedaviye başlanmadan önce hastaların hamilelikte ilk üç ayı bitirmeleri önerilir. Bunun da nedeni anne karnındaki bebeğin organ gelişiminin ilk üç ayda tamamlanmasıdır. Yani herhangi bir ameliyat yapılacak ise bu ameliyat ilk üç ay (ilk trimestr)bitirildikten sonra yapılmalıdır.

Ameliyat sonrasında eğer bir yardımcı tedavi yapılacaksa yani kemoterapi ya da işın tedavisi yapılacaksa bunun da zamanlaması önemlidir. Kemoterapi hormonoterapi veya ışın tedavilerinin doğum sonrasına ertelenmesi gerekirse de doğumun öne çekilmesi yani daha erken bir doğum gerçekleştirilmesi bu ilave tedavilerin yapılmasını mümkün kılabilir. Bu yaklaşımın en önemli amacı anne karnındaki bebeğin kemoterapi veya ışın tedavisinden olumsuz etkilenmesini önlemektir. Yine ameliyatların da ilk üç ay tamamlandıktan sonra yapılmasının nedeni de genel anestezinin anne karnındaki bebeğin organ gelişimine olası olumsuz etkilerini önlemektir.

Fibrokistik Memede Hamilelik
Fibrokistik meme yapısı bulunan bir hanımda hamilelik gelişmişse bu fibrokist ya da fibroadenomların önceki takiplerindeki gelişimine bakmak gerekir. Hızlı büyüyen kitlelerde eğer daha sonra bir hamilelik düşünülüyorsa önceden biyopsi yaparak bu kitlenin yapısının ortaya konmasında fayda vardır. Çünkü bu oluşumlar hamilelik sırasında östrojen hormonunun etkisi ile hızlı olarak büyüyebildiğinden hastanın ve doktorunun kafası karışabilir ve bir kanser şüphesi oluşmasına neden olabilirler.

Gebelik sırasında tespit edilen ve iyi huylu olduğu düşünülen kitlelerde eğer hızlı bir büyüme mevcutsa lokal anestezi ile iğne biyopsileri yapılarak tanı konmalıdır. Aksi taktirde mevcut bir kanserin gebelik sırasında gözden kaçırılması söz konusu olabilir. Gebelik sırasında hızlı büyüyen kitlelerde biyopsi yapmaktan kaçınılmamalıdır. Bu işlemin bebeğe bir zararı yoktur.

Biyopsi sonucu iyi huylu bir kitle tespit edilmişse bunun gebelik sırasında takibi ve daha sonra doğumdan sonra çıkartılması ya da yine takibi gündeme gelebilir. Ancak iyi huylu bir fibrokistik kitlenin gebelik sırasında kansere dönüşmesi diye bir şey söz konusu değildir. Fakat bu iyi huylu kitle oluşumlarının çok yakınlarında veya onlara bitişik noktalarda bir kanserin de gelişebileceği hiçbir zaman unutulmamalı ve hızlı büyüyen önceden mevcut fibrokistik yapılarda yine de gebelik sırasında biyopsi yapmaktan kaçınılmamalıdır.


Hamilelikte memede kitle oluşur mu?
Hamilelik sırasında memelerde kitle gelişimleri olabilmektedir. Ancak hamilelik memede kitle gelişmesini arttırıcı bir dönem değildir. Daha çok mevcut olan iyi huylu ya da kanser kitlelerinin hamilelikte çok daha hızlı olarak gelişebildiklerini ve büyüyebildiklerini görüyoruz. Tabii ki hamilelik sırasında da yeni kitleler oluşabilir. Gerek daha önceden mevcut kitlelerin gerekse hamilelik sırasında oluşan kitlelerin bu dönemde gözden kaçabilmesi daha mümkündür.

Bunun nedeni hamilelik sırasında oluşan yüksek östrojen seviyelerinin memeleri daha fazla büyütmesi ve meme ödemine yol açmasıdır. Bu dönemde büyüyen ve şiş hale gelen meme içerisindeki kitleleri tespit edebilmek ve tanı koyabilmek normal bir memeye göre çok daha zor olabilmektedir. Bu açıdan gebelik sırasında annenin zaman zaman meme muayeneleri ve meme ultrasonlarıyla takip edilmesi hayati bir önem taşır.



Memede Kitle Varken Hamile Kalmak
Kişinin memesinde bir kitle varken hamile kalması her zaman mümkündür. Burada birkaç olasılıkdan söz edilebilir. Hastanın takip edilen olası iyi huylu bir kitlesi varsa ve kişi hamile kalmışsa bu kitleye hemen bir biyopsi yapılması ve kitlenin yapısının ortaya konması gerekir. Biyopsinin anne karnındaki bebeğe bir zararı yoktur. Biyopsi sonucu eğer kanser gelirse hamileliğin sonlandırılması en uygun yaklaşımdır. İyi huylu bir sonuç geldiği takdirde bu kitlenin hamilelik sırasında takip edilmesi yeterlidir. Hasta gebelik sürecini herhangi bir müdahale olmadan geçirebilir. Eğer kitleye kanser tanısı gebeliğin belli bir aşamasından sonra konulmuşsa o zaman gebelikte uygulanan tedavi yöntemleri ile kanser tedavisi yapılmalı gerekli ameliyatlar ve zamanlamaya uygun yardımcı ilaç tedavileri ve ışın tedavileri uygulanmalıdır.

Hamilelikte mamografi çekilir mi?
Olası bir hamilelik düşünen 40 yaş üzeri hanımların gebe kamadan önce mamografileri çekilmelidir. Bu yaklaşım hamilelik sırasında hastanın daha doğru takip edilmesine yardımcı olur. Gebelik sırasında yapılan meme tetkiklerinde genellikle ultrason ve meme MR tercih edilmelidir. Prensip olarak hamilelik sırasında mecbur kalmadıkça mamografi çekilmez. Bunun nedeni anne karnındaki bebeğin radyasyondan(ışın)etkilenmesini önlemektir.

Hamilelikte memede kitle ve meme kanseri hakkında aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Gebelikte memede kitle tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Prof. Dr. Çağatay Çifter
(( aLinti ))

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Meme Kanseri Lucifer Kadın Sağlığı 0 26 Haziran 2015 11:46
Meme Kanseri VatanSever Kadın Sağlığı 0 21 Temmuz 2006 05:17