IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ağustos 2011, 08:56   #1
Çevrimdışı
Sim
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
YUMURTALARIN TOPLANMASI (Oocyte pick-up, OPU) ve EMBRİYO TRANSFERİ (ET)




Yumurta toplama işlemlerinin tamamına yakını vajinal yoldan yapılan ultrasonografi yardımıyla (transvajinal ultrasonografi) gerçekleştirilir.

Diğer girişim yolları ise laparoskopi ya da transabdominal ultrasonografi yardımıyladır ki bu yollar ancak çok çok nadiren gerekli olur.

Transvajinal metodda yumurtalıklar, vajene yerleştirilen bir ultrason probu ile görüntülenir. Vajen duvarından geçerek yumurtalığa doğru ilerletilen bir iğne aracılığı ile buradaki folliküllerin içindeki sıvı aspire edilir. Bu sıvı ile birlikte gelen yumurta mikroskop altında bulunarak toplanır. Bu işlem genelde 30 dakikadan daha kısa sürer.

GnRH analogları folliküllerin beklenenden önce çatlamasını (rüptüre olmasını) engellemek için kullanılırlar. Ancak ender olarak bunu başaramayabilirler, folliküller yumurta toplanması işleminden önce rüptüre olur ve yumurtalar karın boşluğuna dağılır. Bu olaya kendiliğinden yumurtlama (spontan ovulasyon) denir. Bu durumda uygulama iptal edilir.

Hastaların işlem sırasında rahatlaması için çeşitli ilaçlar kullanılır. Aşağıda açıklanan iki anestezi tipinden hastaya uygun olan biri seçilir:

Bilinçli sedasyon
Bu yöntemde hastaya intravenöz yolla (damar yolu ile) "fentanyl ve dormicum" gibi ilaçlar verilir. Böylece hastada hafif bir uyku hali sağlanırken, işlem sırasında oluşabilecek rahatsızlık hissi minimuma indirilir. Hasta, çevresinin ve yapılan işlemin farkında olabilir. Sedasyona yanıtta da kişisel farklılıklar olabilir.

Genel anestezi
Genel anestezinin bir türü olan intravenöz genel anestezik ilaçlar kullanılarak uygulanır. Hasta tam bir uyku halindedir ve çevresinde olanlardan habersizdir. Bu tip anestezide genelde solunumu sağlamak için solunum yoluna tüp yerleştirilmesi (entubasyon) gerekli değildir. Bu işlem, bir anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilir.



SPERM ÖRNEĞİNİN VERİLMESİ

Yumurtaların toplandığı gün, döllenme işleminde kullanılmak üzere androloji laboratuarına özel bir tuvalette masturbasyon yoluyla sperm örneği vermeniz gereklidir.

Tüp bebek merkezlerinin hemen hepsinde erkeklerin masturbasyon yolu ile sperm verebilmelerini sağlamak amacıyla "özel tuvaletler" bulunmakta ise de bu işlem pek çok erkek için sıkıntılı bir iştir.

Eğer daha önceden dondurulmuş TESE (Testiküler Sperm) örneğiniz var ise işlem daha farklı olacaktır.





Laboratuarda döllenme işleminde kullanılacak sperm örneği içindeki sperm hücreleri, çeşitli yöntemlerle ayrılır. Daha iyi hareket edenleri seçilir ve seminal sıvılardan arındırılır.



OOSİTLERİN İNKÜBASYONU ve FERTİLİZASYONU
Toplanan yumurtalar mikroskop altında değerlendirilir, her biri olgunluklarına göre derecelendirilir. Yumurtanın olgunluğu onun döllenebilme kapasitesini belirler. Daha sonra uygulanmaya karar verilmiş yönteme göre inseminasyon yapılır.

EMBRİYO TRANSFERİ (ET)
Embriyo transferi (ET) , laboratuarda döllenen ceninin rahim içine bir kateter yardımı ile aktarılması işlemidir.
Embrio transferi (ET), genellikle yumurta toplanmasından üç gün sonra yapılır. Bazen olgunlaşma gecikebilir ve embriyo transferiniz 5. - 6. güne kadar geciktirilebilir.
Transfer için normal gelişen embriyo veya embriyolar seçilir. Genellikle önerilen 2-4 arası embriyonun transferidir. Çok sayıda embriyonun transferi, birden fazla embriyonun rahime tutunması sonucunda istenmeyen çoğul gebelikler oluşabilir.
Transfer edilecek embriyo sayısı kişilerin özelliklerine ve isteklerine göre belirlenir. Örneğin, yaşı genç olan ve kaliteli embriyoları olan kadınlarda daha az, yaşı daha ileri olup embriyo kaliteleri daha zayıf olan kadınlarda daha çok sayıda embriyo transferi yeğlenir.
Eğer yeterli gelişim gösteren embriyolar transferden sonra artmış ise dondurularak saklanabilir.
Transfer işlemi oldukça kolay ve ağrısız bir uygulamadır. İçinde embriyolar bulunan çok ince özel bir kateter, jinekolojik muayene pozisyonundaki kadının rahim ağzından geçilerek rahim içine yerleştirilir. İçindeki embriyolar, bir enjektör yardımı ile rahim içine püskürtülür.
Transfer sırasında ultrasonografi yardımı ile rahmin görüntülenmesi için mesanenin kısmen dolu olması gereklidir. Ortalama 10- 20 dakika kadar süren bir işlemdir. Bu yüzden embriyo transferine mümkün olduğunca idrara sıkışık gelmenizi öneririz.
Embrio transferinden 12-13 gün sonra kanda B-HCG ölçümü ile eğer varsa gebelik saptanır. İlaçların etkisi ile adet gecikebileceğinden, gebelik olup olmadığını saptamak ancak bu test ile mümkündür.

__________________
Kabullendiğim Hikayemi Yaşıyorum....

KİMENE....
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
embrİyo, oocyte, opu, pickup, toplanmasi, transferİ, ve, yumurtalarin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Güzelleşmenin doğal yöntemi; YAĞ TRANSFERİ AngeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 28 Ekim 2013 16:44
Yandex, twİtter Üzerİnden para transferİ gerÇekleŞtİrİyor hayLaz Yandex 0 20 Haziran 2013 20:34
C# Diziler, Iki Matrisin Toplanmasi YazılımMimarı C# 0 10 Nisan 2012 22:07
Pick Me Up2 Zen İçkiler İçecekler 3 16 Şubat 2012 21:12
YUMURTALARIN GELİŞTİRİLMESİ (Ovulasyon İndüksiyonu) Sim Kadın Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 08:57