IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2012, 19:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Meme Biyopsisi Nedir ve Nasıl Yapılır




Biyopsi, bir anormal oluşumun kesin tanısı için o oluşumdan örnek alınması işlemidir. Bu örnek, hücre ya da doku örneği olabilir. Kesin tanı, patolog tarafından mikroskopik değerlendirme ile söylenir. Hücre örneği alınırsa sitoloji, doku örneği alınırsa histopatoloji tanısından söz edilir.
Meme biyopsisi yapılmasına karar verildiğinde biyopsinin yöntemi önem taşır. Her biyopsi, hasta ve yakınları için fiziksel, ruhsal ve ekonomik travmadır. Bu nedenle, seçilecek biyopsi yönteminin kolay, konforlu, genel anestezi, detaylı tetkik ve hastane yatışı gerektirmeyen, nedbe oluşturmayan, memenin estetiğini bozmayan, güvenli ve güvenilir bir yöntem olmasına dikkat edilmelidir.

Meme biyopsisinde şu 5 yöntemden biri kullanılmaktadır:

1. Cerrahi biyopsi (doku biyopsisi yöntemidir)
2. Kılavuz tel kullanarak cerrahi biyopsi (doku biyopsisi yöntemidir)
3. İnce iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) (hücre biyopsisi yöntemidir)
4. Kor biyopsi (doku biyopsisi yöntemidir)
5. Vakumlu kor biyopsi (doku biyopsisi yöntemidir)


Elle hissedilemeyen (yalnız mamografi ya da US ile saptanan) anormal meme oluşumları için mamografi ya da US kullanılarak yapılan kılavuz tel işaretlemeleri, İİAB, kor ve vakumlu kor biyopsi yöntemleri son 20 yılın uygulamalarıdır. Bu yöntemler Türkiye'de ilk kez Prof. Dr. Ayşegül Özdemir tarafından kullanılmıştır. Kılavuz tel işaretlemesi ve İİAB 1991'den, kor biyopsi ve vakumlu kor biyopsi yöntemleri 2000'den bu yana uygulanmaktadır.

Meme kanserinin de dahil olduğu memenin solid (kist olmayan, dokusal) anormallikleri için son 20 yıldır gelişmiş ülkelerde %99 sıklıkla kullanılan biyopsi yöntemleri, meme radyologları tarafından ultrasonografi (US) ya da mamografi kılavuzluğunda yapılan kor ve vakumlu kor biyopsilerdir.
Biyopsi sırasında US ve mamografiden hangisinin kılavuz yöntem olarak kullanılacağına meme radyoloğu karar vermelidir. Mamografi kılavuzluğunda yapılacak biyopsiler için stereotaksik sistem kullanılmalıdır.
Stereotaksik meme biyopsisinde, memedeki anormal dokunun üç boyutlu koordinatları hesaplanır. Stereotaksik biyopsi cihazları iki türlüdür: birinde hasta oturur, diğerinde ise yüzüstü yatar (pron). Pron masa stereotaksik meme biyopsisi hasta için çok daha konforlu ve güvenlidir. Bütün işlem yaklaşık 1 saat sürer.


Hem ultrasonografik, hem de stereotaksik kor ve vakumlu kor biyopsiler öncesinde hiçbir tıbbi hazırlık gerekmez; hastanede yatış söz konusu değildir. Lokal anestesi altında uygulanır; ağrısız ve acısızdır; dikiş gerekmez; biyopsi sonrasında işinize hemen dönebilirsiniz.. Herhangi bir komplikasyon riski yoktur. Cerrahi biyopsiye göre çok daha ucuzdur. Bütün bunların yanı sıra, tanı güvenilirdir.


Diğer yandan, cerrahi biyopsiler genel anestezi gerektirirler. Bu nedenle, anestezi almaya engel durumunuz olup olmadığının biyopsi öncesinde araştırılması gerekir. Bu yüzden, 1 gün öncesinden hastaneye yatış yapmanız gerekebilir.

Cerrahi biyopsiden sonra memede nedbe dokusu gelişir. Nedbe dokusunun iyileşmesi yıllarca sürer ve yerinde genellikle kalıcı bir ağrı bırakır. Daha da kötüsü, kansere benzer mamografi bulguları oluşturarak gereksiz başka tetkik ve biyopsilere zemin hazırlar. Bu nedenlerle, tanıda cerrahi biyopsi artık çok nadiren kullanılmaktadır. Meme biyopsilerinin %99'u meme radyoloğu tarafından radyolojik yöntemlerle yapılabilmektedir. Memedeki cerrahi girişimler ise artık ağırlıklı olarak tedavi amaçlı olmalıdır, tanı amaçlı değil..!


Memenizi koruyun...! Nasıl mı?

1. Kontrolu ele alın. Memenizi tanıyın. Öğrenme ve karar verme sorumluluklarınızı devretmeyin. Sormaktan ve sorgulamaktan çekinmeyin.
2. Memenizde rastlanan bulgunun biyopsi gerektirip gerektirmediğine iyice emin olmaya çalışın. Doğru kaynaklardan ikinci görüş alın...
3. Biyopsi yöntemi için seçeneklerinizi iyi öğrenin. Öğrenecekleriniz hayatınızın akışını değiştirebilecek güçtedir..!

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
biyopsisi, meme, nasıl, nedir, ve, yapılır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İpucu: 301 Yönlendirme nedir? Nasıl yapılır? Neo Google 0 13 Mart 2012 07:11
Umre nedir, nasıl yapılır KarakıZ Genel İslami Konular 0 10 Ocak 2012 23:11
Seo Nedir Nasıl Yapılır ? IRCConnect Google 6 11 Temmuz 2010 02:53
Optimizasyon Nedir ? Nasıl Yapılır ? Agathadaimon Google 3 26 Ocak 2010 20:02
Fake Pr Nedir Nasıl Yapılır Nasıl Anlaşılır Golf Google 0 04 Eylül 2007 18:51