IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2013, 23:06   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Doğurganlığı artırmak mümkün mü?




Günümüzde kadınların daha geç çocuk sahibi olmak istemesi doğurganlığı olumsuz etkiliyor ve istenildiği zaman hamile kalmayı zorlaştırıyor. 35 yaş sonrası doğurganlığın hızla düştüğü gerçeği göz önüne alındığında, kadınların, doğurganlık yıllarını uzatma yolu araması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Kadınların iş hayatında aktif rol oynamaları anne olma yaşını yükselten etkenlerden biri. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, geçmişte anneliğin en sık 20-25 yaş aralığında görüldüğünü, günümüzde ise anne olma yaşının yumurtlama kapasitesinin azaldığı ileri yaşlara kaydığını söylüyor.

Özellikle 35 yaş sonrası doğurganlığın hızla düştüğüne, bu nedenle birçok kadının doğurganlık yıllarını uzatma yolları aradığına vurgu yapan Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu, doğurganlığın artmasında etkili olabilecek önerileri şöyle sıralıyor:

BİR BESLENME UZMANINA GÖRÜNÜN
Beslenmeniz hem sağlığınız hem de doğurganlığınız için çok önemlidir. Bu nedenle bir beslenme uzmanı edinmelisiniz. Uzmanın önereceği tetkikler ile beslenmenizin kalitesini arttırabilirsiniz. Vitamin ve mineral eksikliğiniz, size uygun bir beslenme programı hazırlanarak kapatılabilir. Diyetinize düzen kazandırdıktan yaklaşık dört ay sonra etkilerini fark edeceksiniz.

VİTAMİN VE MİNERAL TAKVİYESİ YAPIN
Besinler içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde besleyicidirler. Günümüzde hazır gıdaların içerdiği katkı maddeleri nedeniyle besleyici özellikleri düşüktür. Mevsimine uygun meyve ve sebze tüketilmemesi durumunda beslenmenizi vitamin ve minerallerle takviye etmeniz gerekiyor.

BESLENMENİZDEN ZARARLI YAĞLARI UZAKLAŞTIRIN
Vücudumuz bazı yağ asitlerine ihtiyaç duymaktadır. Mesela balıklarda ve cevizde bol miktarda bulunan omega 3 yağ asidi başta sinir hücreleri olmak üzere birçok hücrenin temel yapı taşıdır. Buna karşın margarinlerde bulunan hidrojenli yağlar ve et - süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan uzak durmak gerekir.

VÜCUT AĞIRLIĞINIZA DİKKAT EDİN
Kadınların doğurganlığında vücut ağırlığı çok önemlidir. Doğurganlığın azaldığı belli bir vücut ağırlığı yoktur, hesap yapılırken boy da göz önünde tutulmalıdır. Vücut - kitle indeksinin 20 - 25 arasında olması doğurganlık için idealdir. Vücut - kitle indeks hesaplaması vücut ağırlığının boyun karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Hem aşırı zayıf olmak hem de kilolu olmak yumurtlamayı olumsuz etkilemektedir.

SİGARA İÇMEKTEN VAZGEÇİN
Sigara içmek sadece doğurganlığa değil genel sağlığa zararlıdır. Üreme sağlığı açısından sigara kadınlar için menopoz yaşının daha genç yıllara kaymasına, erkekler içinse sperm hareketliliğinin azalmasına neden olmaktadır. Sigaranın zararlı etkisi sadece nikotin değil içerdiği binlerce kimyasallar nedeniyle olmaktadır. Piyasada “light” şeklinde satışı yapılan sigaraların zararlı etkileri diğerlerine göre daha az değildir. Bu nedenle sigaranın az sayıda tüketilmesi ya da “light” tercih edilmesi doğurganlık üzerine olumsuz etkileri azaltmamaktadır.

ALKOL VE KAHVEYİ ABARTMAYIN
Bilimsel araştırmalarda, doğurganlığı olumsuz etkileyen alkol ve kafein seviyesinin hangi sınırda olduğu üzerine fikir birliği mevcut değildir. Bu nedenle bu maddelerin sosyal hayatta tüketilmelerinin doğurganlığı olumsuz etkilemediği ancak bağımlılık seviyesinde tüketilmesinden uzak durulması önerilmektedir. Özellikle hamilelik planladığınızda alkol ve kahveyi biraz sınırlandırmak yerinde olacaktır.

SIK SIK TATİL YAPIN
Hamilelik sıklıkla tatilde oluşmaktadır. Bunun ilk nedeni çiftlerin tatilde günlük streslerden uzaklaşarak daha sık ilişkiye girmeleridir. Stres hem cinsel performansı azaltarak hem de hormonal dengeyi olumsuz etkileyerek doğurganlığı azaltır. Yıl içinde kısa süreli de olsa sık sık tatile çıkarak hayatınızdaki streslerden uzaklaşmaya çalışın.

CİNSEL İLİŞKİ KALİTESİNİ ARTTIRIN
Çok sık cinsel ilişkiye girmek de, çok seyrek ilişki de doğurganlığı azaltacaktır. En uygun olan cinsel performans haftada 2 - 4 arası cinsel ilişkide bulunmaktadır. Bu sıklıkta seks yapmak hem sperm sayısını ve hareketliliğini olumlu etkileyecektir hem de yumurtlama zamanına denk gelerek hamilelik oluşumunu sağlayacaktır.

SABIRLI OLUN, ACELE ETMEYİN
Tüm bu beslenme ve hayat tarzınızdaki değişiklikleri uyguladıktan sonra hamile kalmak için acele etmeyin. Unutmayın ki her kadın ayda sadece bir gün yumurtlar ve sağlıklı çiftler için aylık hamile kalma oranı %20 civarındadır. Hayatınızdaki bu değişiklikler 3 - 4 ay içinde etkilerini göstermeye başlayacaktır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beyin kapasitesini artırmak mümkün mü? Kızın1i Kişisel Gelişim 0 06 Ocak 2013 02:48
Beyin kapasitesini artırmak mümkün mü? Kızın1i Kişisel Gelişim 0 08 Aralık 2012 20:33
Doğurganlığı Artıran Besinler Liaaa Kadın Sağlığı 0 29 Mayıs 2012 01:46
Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Artırmak Mümkün YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Şubat 2010 03:13