IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2014, 15:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR VE NEDEN OLUR?




Çikolata kisti nedir ve neden olur? Rahim iç tabakası (endometrium) normalde (adet sonrasında) 3–5 mm kalınlığa sahiptir. Rahim içi tabaka mensturasyon periyodu (adet döngüsü) içinde beyin ve yumurtalıkların salgıladığı hormonların etkisiyle kalınlaşarak 9–15 mm kalınlığa ulaşır. Yumurtanın çatlamasından sonra döllenme gerçekleşirse 5–6 gün içerisinde embriyo rahim içine ulaşır ve kendisi için kalınlaşarak hazırlanmış rahim içindeki bir yere yerleşerek gelişimini sürdürür. Döllenmenin oluşmaması yani gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda, kalınlaşan rahim içi tabaka, belli bir süre sonunda kanama vasıtasıyla vücut dışına atılır. Buna adet kanaması diyoruz.


Her ay yaşanan adet kanamalarının geriye doğru akması ve batın (karın) boşluğuna dökülmesi mümkün olabilmektedir. Bu geriye doğru akış sırasında endometrium hücreleri, geçtikleri bölgelerde tutunarak batının herhangi bir noktasına (yumurtalıklar üzerinde, rahim üzerinde, karın iç zarı üzerinde) yerleşebilir ve rahim içi tabakada oluşan kanamaları yerleştikleri yerde taklit ederler yani her ay rahim içindeki gibi kalınlaşır ve bir miktar kanla birlikte dökülürler.

Endometrium hücrelerinin yumurtalığa yerleşmesi sonucunda oluşan, sıklıkla içi koyu kahverengi renginde bir sıvıyla dolu olan ve içindeki sıvının görüntüsü çikolataya benzediği için bu isim ile anılan bu kistlere çikolata kisti (endometrioma) ismi verilir.Bu kist yapısı itibariyle kötü huylu ya da kansere dönüşebilen bir kist değildir. Ekseriyetle sağ ya da sol yumurtalığın birinde nadiren iki yumurtalıkta birden görülür. Boyutu genellikle 4–5 cm kadardır ancak daha küçük boyutlarda olabileceği gibi 10–15 cm’ye kadar da ulaşabilmektedirler.

Endometrioma hastaları genellikle adet kanamalarının ağrılı geçmesinden, cinsel ilişki sonrasında ağrıdan ve kronik pelvik ağrıdan yakınırlar. Bu ağrılar basit ağrı kesicilerle geçmez. Bunlarla beraber bulantı, kusma ve ateş gibi belirtiler de gösterebilir. Bu kistler hiçbir şikayete neden olmayıp tesadüfen de tespit edilebilmektedir. Gebe kalamama şikayetiyle gelen hastalarının gebe kalamama sebebi olarak endometrioma hastalığı teşhisi konulabilmektedir.

Yapılacak kan testleri ve ultrasonografik incelemeyle varlığı tespit edilen endometrioma kistinin kesin tanısı, ameliyatla çıkarılan kist dokusunun patalojik incelemesi sonucunda konulur. Özellikle vajinal ultrasonografik incelemeler sırasında tipik görüntüsü nedeniyle kolaylıkla tanınabilen bu kistlerin varlığının tespit edilmesi sonucunda konulan tanıların başarı oranı % 90’dan fazladır.Sebebi tam olarak bilinmemekte ve herhangi bir nedenle doğrudan bağlantı kurulamamaktadır ve bu nedenle “teoriler hastalığı” olarak nitelendirilmektedir. Kistin oluşma nedeniyle ilgili en çok kabul gören teori, adet kanının geriye doğru akması ve endometrium hücrelerinin akan kanın geçiş bölgelerine yerleşmesi sonucunda oluşmasıdır. Ancak bu hastalığın genetik faktörler nedeniyle oluştuğu ve sigara kullanımıyla riskin arttığı söylenebilir.

Çikolata kisti, üreme çağındaki her 10 kadından birinde (% 10) görülen bir hastalıktır. Kısırlık nedeniyle gebe kalamayan kadınlar arasında görülme sıklığı ise % 20-40 arasındadır. Birinci derece akrabalarda endometrioma görülen kadınlarda endometrioma görülme riski 7 kat artmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çİkolata, küstü, neden, nedİr, olur, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Uyurgezerlik Neden Olur? Zen Sağlık Köşesi 0 12 Haziran 2014 11:37
Kakao Ağaçı + Çİkolata Nedİr? Faydası Ve Zararı?. Sevda Merak Ettikleriniz 0 23 Ağustos 2010 04:51
Çİkolata soslu bİskÜvİlİ pasta Sır Pastalar 0 11 Nisan 2010 12:23
Çİkolata soslu pasta Sır Pastalar 0 11 Nisan 2010 12:09