IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Eylül 2014, 15:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ÇİKOLATA KİSTİ KANSERE NEDEN OLUR MU?




Çikolata kisti kansere neden olur mu? Rahim içindeki tabakanın (endometrium) her ay yaşanan kanama sırasında taşınarak overe (yumurtalık) yerleşmesi, sahip olduğu kalınlaşma ve kanayarak dökülme özelliğini yumurtalıklarda da devam ettirmesi sonucunda kistik bir yapı oluşturmasına çikolata kisti (endometrioma) adı verilir. Çikolata kistleri iyi huylu yumurtalık kistlerindendir. Herhangi bir dönemde de hissedilebilen, adet döneminde ya da cinsel ilişki sırasında şiddetlenen karın ve kasık ağrısı, hastaların hayat kalitesini düşürse bile kansere dönüşme ihtimali yok denecek kadar azdır.


Çikolata kisti üreme çağındaki kadınlarda görülen bir hastalıktır. Bu kadınların % 15’inde, gebe kalmakta güçlük çeken kadınların % 30’unda çikolata kisti görülmektedir.Çikolata kisti görülen bir overde kanser de görülebilir. Ancak bundan “çikolata kisti kansere neden olur” sonucunu çıkartmak yanlış bir yaklaşımdır. Yapılan bilimsel çalışmalar, endometriosis hastalığı olanların % 1-2’sinde endometriosis odaklarının olduğu yerlerde kanser oluşumlarının gözlendiğini belirtmektedir. Ancak bu risk endometriosis hastalığı olmayanlarda da aynı orandadır yani endometriosis hastası olsun ya da olmasın her iki grupta da kanser aynı sıklıkta görülmektedir.

Yumurtalık kanseri ile çikolata kistinin, biyolojik ya da genetik mutasyon açısından bağlantısı araştırılmış ancak iki hastalık arasında sebep-sonuç ilişkisi yaratacak hiçbir kanıta rastlanmamıştır. Dolayısıyla “çikolata kisti kansere neden olur” denilemez. Her iki hastalığın da risk faktörü, genetik ve çevresel faktörlere bağlamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Yumurtalık kanseri; sosyoekonomik durum, ırksal olarak yatkınlık, tümörün yerleştiği yer ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, gününü tamamlayan gebelikler yaşamak (gebeliklerin sayısı arttıkça risk azalır), yumurtalıkları alınmadan rahimleri alınmış ya da over kanalları bağlanmış olan kadınlarda yumurtalık kanseri riski azalır. Fertilite (kısırlık) ilaçlarının kullanılması, ailede yumurtalık ya da meme kanseri hikayesinin bulunması, yaşlanma; yumurtalık kanseri riskini arttıran faktörlerdir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
Çİkolata, kansere, küstü, mu, neden, olur


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ÇİKOLATA KİSTİ PATLAMASI NASIL OLUR? Lykia Sağlık Köşesi 0 01 Eylül 2014 15:46
ÇİKOLATA KİSTİ GEBELİĞE ENGEL Mİ? Lykia Kadın Sağlığı 0 01 Eylül 2014 15:45
ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR VE NEDEN OLUR? Lykia Kadın Sağlığı 0 01 Eylül 2014 15:44
Kansere Neden Olan 5 Yiyecek.. Düş Haber Arşivi 1 13 Kasım 2011 14:05
Kansere Neden Olan 5 Yiyecek System Sağlık Köşesi 0 12 Kasım 2011 21:47