IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ocak 2012, 21:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gümüşhane Şiran İlçesi




İlçemiz Gümüşhane’nin en eski İlçelerden biridir. Evliya Çelebi’nin Seyahat namesinden öğrendiğimize göre İlçe merkezi Erenkaya köyünde iken 1800 ‘lü yıllarda bugünkü İlçe Merkezine taşınmıştır. Şiran Farsça bir kelime olup aslanlar anlamına gelmektedir.

Şiran İlçe merkezinin ne zaman kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemekle beraber 1018 yıllarındaki Selçuklu akınları ile Anadolu’ya ilk giren Türk boyları tarafından kurulduğu muhtemeldir.





Erzurum kadılığı’ nın 1219 tarihli mahkeme ilamına bakılırsa ilçenin 200-250 senelik bir tarihi olduğu anlaşılır. Şiran’ın tarihini Anadolu tarihi ve Gümüşhane Bayburt Trabzon Erzincan Şebinkarahisar Amasya Sivas Çorum tarihleri ile birlikte ele alıp incelediğimizde çeşitli kaynaklarla beraber İlçe tarihini hemen hemen çıkarmak mümkündür.

Bölgede yaşayan uygarlıklar kronolojik sıraya göre şöyledir. HİTİTLER URARTULAR KİMMER-İSKİT AKINCILARI METLER PERSLER PONTUS KRALLIĞI ROMALILAR SELÇUKLULAR ve OSMANLILAR. Şiran Bölgesinin Osmanlı yönetiminin eline geçmesi 1473’deki Otlukbeli savaşı ile olmuştur. Osmanlı fethinden sonra Şebinkarahisar sancağının bir nahiyesi olarak idare edilen Şiran XVI. Yüzyılın sonuna kadar buraya bağlı kaldı.



XVII. Yüzyıldan sonra Erzurum Vilayetinin Erzincan Sancağı ile Trabzon Vilayetinin Gümüşhane Sancağı arasında değişik zamanlarda idare edilen Şiran İlçesi bazen de Kelkit nahiyesi ile birlikte bir ilçe yapılmıştır.

Tanzimatın ilanından sonra Erzurum’a bağlanan Şiran İlçesi 1839 Osmanlı Vilayet Kanunu ile yeniden Kelkit ile beraber Erzincan’a bağlandı. 1865 yılında yapılan Vilayet teşkilatlanmasında tekrar Gümüşhane sancağına bağlandı. 93 harbinden sonra 1879 senesinde yine Gümüşhane sancağından ayrılan Şiran ve Kelkit kazaları Erzurum eyaletinde yeniden teşkil edilen Bayburt sancağına bağlandı.





1884 yılında Bayburt sancağının lağvedilmesi ile yeniden Gümüşhane sancağına bağlandı. 1921 yılında bağımsız sancaklar il olunca Gümüşhane bağımsız sancağıda il oldu. 1925’te Şiran İlçe statüsü aldı.

Şiran kelimesi ilk olarak "Sharian" olarak latin kaynaklarında rastlanmıştır. Bu kelime büyük olasılıkla kutsal kitapta sözü edilen Saharon yani Kutsal Ova anlamına gelmekte ve öyle kullanıldığı düşünülmektedir. Osmanlı kaynaklarına göre Şiryan olarak yazılan bu kelimenin ne anlama geldiği bilinmemektedir.

Trabzon Rum Devleti döneminde ise İlçemizin ismi Kherisan olarak kullanılmıştır.1850 yıllarına kadar Şiryan olarak adlandırılan yöre ismi daha sonraki yıllarda Şeyran olarak değiştirilmiştir. Rivayete göre Evliya Çelebi Şiran yöresinden geçerken ilçenin batısındaki Osman Ağa mezarlığına çıkar ve oradan derki; Ne seyran yer der ve İlçenin adı Seyran olarak kalır. Zamanla ağız değişikliğine uğrayan bu isim Şeyran olarak günümüze dek söylenegelmiştir.


İlçe daha önce Erenkaya Köyünde olmasına karşın bu günkü yerine nakli yapılmıştır. 1933 ten sonra ise ilçe ismi Şiran olarak değiştirilmiştir. Şiran ilçe merkezinin ne zaman kimler tarafından kurulduğu hakkında kesin bir rivayet bulunmamaktadır. Ancak bazı araştırmacılar ilçenin Türkler tarafından kurulduğunu söylemektedirler.

İlçe merkezinin kuruluşu hakkında iki rivayet vardır. Birinci rivayet ; İlçe merkezine ilk gelen ilk kişinin bugün ilçede türbesi bulunan Karaca Baba olduğudur. İkincisi ise ; Ahlat dolaylarından gelen bir kervanın o zamanlar ormanlık bir bölge olan ilçe merkezinden geçerken develer deve yokuşunda yorulurlar.

Dinlenmek için Hacıoğlu mahallesindeki çeşmenin başında (Şuanda Kelkit yolu üzerinden ilçe girişinde bulunan) mola verilir. Bölge kervancılarının hoşuna gider ve bir daha bölgeyi terk etmezler Küçük bir ihtimal ise Evliya Çelebi seyahatnamesinde içe merkezi için Karacalar diye yaz kış belki de günümüzde bile görünen karaca hayvanlarının bu bölgede çok olmasından kaynaklandığıdır.

Şiran İlçesi | Coğrafyası

Konumu
38° 52' 38" ile 39° 19' 49" Doğu boylamları ve Ekvatora göre 39° 58' 23" ile 40° 21' 49" Enlemleri arasında yer alır. İlçemizin doğusunda Kelkit İlçesi batısında Giresun İli (Alucra İlçesi) kuzeyinde Torul İlçesi ve Güneyinde ise Erzincan İli ile çevrilidir.

Yüz Ölçümü
İlçemizin yüzölçümü 992 km2 olup denizden yüksekliği 1450 metredir. İlçemizin en alçak yerinin denizden yüksekliği 900 metredir. En yüksek yeri 3140 metre ile Karadağ'dır.

Yeryüzü Şekilleri
Öncelikle ilçemizi ovasal bir yer olarak görebiliriz. Şiran Ovası olarakta adlandırılmaktadır. İlçenin kuzeyinde Tarsun Dağları güneyinde Çimen Dağları doğusunda Çilhoroz Dağı batısında ise herhangi büyük bir dağ yer almamaktadır.

İlçemizde çok miktarda tepe de bulunduğu için ilçemizin bir kısmı da plato görünümündedir. Arazi olarak genelde dalgalı bir yapıya sahip olmakla birlikte Alüvyon Kil ve Tortul Katmanlardan oluşmuştur. Halk arasında Gavur Dağları olarak adlandırılan Tarsun Dağları 4. Jeopolitik zamana ait olup doğudan batıya doğru uzanmaktadır. Torul ilçesiyle sınır olan bu dağlar volkanik bir yapıya sahip olup 3140 metre yüksekliğe sahiptir. Burada haziran ayında kar görebilme imkanınız bile vardır.

Akarsular
Akarsu dediğimiz zaman ilk olarak Kelkit Çayı aklımıza gelmektedir. Ayrıca Akbulak Deresi Karaca Suyu Y.Kulaca Deresi Yeşilbük Deresi Kelkit Çayına Karışan akarsularımızdır.İlçemiz su ihtiyacının giderilmesi yaz aylarında zor olmakla beraber ilk baharda bol miktarda su bulunmaktadır.Kendi görüşüm olarak şunu eklemek istiyorum ki şuana kadar gittiğim bütün yerler arasında ilçemizin suyu gibi temiz ve lezzetli su içememiş birisiyim. Bunun dışında ilçemizde Koruluk Kızlarkalesi ve Telme Gölet'i bulunmaktadır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gümüşhane, ilcesi, şiran


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gümüşhane Kelkit İlçesi Ecrin Karadeniz Bölgesi 0 04 Ocak 2012 21:37
Gümüşhane - Kuluca, Şiran Dağları Korunan Alanlar Ecrin Karadeniz Bölgesi 0 31 Aralık 2011 17:00
Borani (gümüşhane) Sır Yöresel Yemekler 1 28 Ekim 2010 19:54
Gümüşhane Yöresi Sır Yöresel Yemekler 0 19 Ekim 2010 18:29
Gümüşhane'de PKK ile çatışma Lucifer Haber Arşivi 0 22 Haziran 2010 16:07