IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2020, 11:57   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Trabzon Müzeleri




Trabzon Müzeleri
1. Sümela (Meryem Ana) Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi’nde yer alan Sümela Manastırı, denizden 1300 m yükseklikte bulunuyor ve sarp bir kayalık üzerinde görkemli bir manzara sunuyor ziyaretçilerine. Halk arasında Meryem Ana adıyla da anılan manastır, milattan sonra 4. yüzyılda inşa edildi.

Oldukça önemli bir inanç merkezi olan Sümela Manastırı, Trabzon’un mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında yer alıyor. Ancak şahane manzarası ve görülmeye değer mimarisi ile öne çıkan bu manastır, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı. 18.05.2019 tarihinde tekrar ziyarete açılacağı söyleniyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


2. Trabzon Ayasofya Müzesi
Ayasofya Kilisesi olarak 1238-1263 yılları arasında, Trabzon’da bulunan Komnenos Devleti’nin kralı I. Manuel zamanında yapıldığı tahmin ediliyor. Çevresinde 1427 senesine ait olan bir Çan Kulesi bulunuyor.

1461 yılında, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethinden sonra camiye çevrilen Ayasofya Kilisesi, vakıf eser olarak anıldı. 1868’de ise Bursalı Rıza Efendi’nin teşvik etmesi ile onarıldı. I. Dünya Savaşı sırasında depo ve hastane olarak hizmet veren cami, tekrar restore edildi ve 1964 yılında Ayasofya Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Ayasofya Müzesi’nde Selçuklu taş işlemelerinden Adem ile Havva’nın yaratılışını anlatan kabartmalara kadar oldukça zengin süslemelere sahip. 257 yıl boyunca Trabzon’da varlığını sürdüren Komnenosların sembolü olan tek başlı kartal figürü de motifler arasında yer alıyor.

3. Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
1898-1913 yılları arasında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından yaptırılan Kostaki Konağı, zaman içerisinde el değiştirdi. Hükümet Konağı ve Genel Müfettişlik Binası olarak kullanılan konak, bir dönem de kız meslek lisesi olarak hizmet verdi.

1987 yılından Kostaki Konağı Kültür Bakanlığı’na devredildi ve müze olarak düzenlenmesine karar verildi. Bodrum katı dışında diğer katlardaki duvarları kalem işi bezeli olan yapının restorasyonu 1988’den 2001’e kadar sürdü. 22 Nisan 2001 tarihinde Kostaki Konağı, Trabzon Müzesi olarak ziyarete açıldı. Ancak Trabzon Müzesi, tadilat nedeniyle şu an ziyarete kapalı.

4. Trabzon Atatürk Köşkü
Konstantin Kabayanidis tarafından 19. yüzyıl başlarında Trabzon Soğuksu’da yazlık olarak yaptırılan köşk, mimari olarak Avrupa ve Batı Rönesans etkilerini barındırıyor. Atatürk’ün bu köşkü ilk ziyareti ise 1924 yılının eylül ayında gerçekleşti. 1930 yılında Atatürk tekrar Trabzon’a geldiğinde bu köşkte ağırlandı.

1937 senesinde köşk Atatürk için düzenlendi. Atatürk’ün Trabzon’da kaldığı bu köşk, kız kardeşi Makbule Boysan’a kaldı ve 1942 senesinde köşk kendisinden satın alınarak Atatürk Evi Müzesi haline getirildi. Ağaçlarla çevrili bahçesiyle de dikkat çeken Atatürk Köşkü, Trabzon’a gelen turistlerin mutlaka uğramak istediği bir yer haline geldi.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ortahisar Belediyesi tarafından açılan ve zengin koleksiyonu ile Trabzon tarihine ışık tutması amaçlanan Trabzon Tarih Müzesi, şehre oldukça güzel bir katkı sağlıyor. Müze, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu yerin sokağında bulunan tarihi bir Türk evinde ziyarete açıldı.

Trabzon Tarihi Müzesi’nde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini anlatan eserler, resmi yazışma belgeleri, savaşlar sırasında Trabzon ve çevresinde gelişen olaylara dair belgeler, fotoğraflar, Trabzon’un milli mücadele dönemini yansıtan detaylar görülebiliyor. Ziyaretçilerini geçmişte yolculuğa çıkaran müze, Karadeniz’in en kapsamlı belge ve arşiv müzesi olarak görülüyor.

6. Trabzon Şehir Müzesi
Trabzon’un tarihine farklı bir bakış açısı sunmak amacı ile 2017’de açılan Trabzon Şehir Müzesi, eskiden Tevfik Serdar Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veren binada ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzenin giriş katında geçici sergiler için ayrılmış olan alan bulunuyor.

Etnografya müzesi olarak hizmet veren binada, milattan önce 2000 senesinden bu yana Trabzon’da yaşamış olan uygarlıklar ve şehrin sosyal yaşamı ile kültürel değerleri aktarılıyor.

7. Trabzonspor Müzesi (Şamil Ekinci Müzesi)
2011 yılında modern bir müze binasına taşınan Trabzonspor Müzesi, ilk olarak Trabzon’un özgün tarihi eserlerinden Sadri Şener Sosyal Tesisleri binasında ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Müzeye Trabzonspor’un 7. başkanı Şamil Ekinci’nin adı verildi.

Trabzonspor’un tarihini yansıtan müzede görülecek en ilginç şey, Trabzon İdmanocağı’nın 1958 senesinde gerçekleşen Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’nda kazandığı yarım kupadır. Takım kupasını, aynı ölçüde başarılı olduğu Ankara Havagücü ile paylaşmak durumunda kaldı ve kupa fiziki olarak ikiye bölünerek iki takıma paylaştırıldı.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
trabzon müzeleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Adana Müzeleri PySSyCaT Akdeniz Bölgesi 0 15 Kasım 2014 08:12
Çorum Müzeleri Ecrin Karadeniz Bölgesi 0 13 Aralık 2011 15:07
Edirne Müzeleri Ecrin Marmara Bölgesi 0 12 Aralık 2011 23:31
Sivas Müzeleri Ecrin İç Anadolu Bölgesi 0 31 Ağustos 2011 12:46