IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2013, 22:15   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karışımların Ayrılması




Karışımların Ayrılması

Karışım, kimyasal elementlerin ya da bileşiklerin fiziksel ve mekanik yöntemlerle ayrılabilenbir birleşimidir. Başka bir deyişle, karışımın bileşenleri, birbirleriyle kimyasal olarak bağlanmış değildir. Bir bileşenin moleküllerinin, öteki bileşen (genellikle bir sıvı) içinde tekdüze dağılmasıyla oluşan karışıma, «çözelti Hava, oksijen, azot, asal gazlar (tümü element) ve karbon dioksidin (bir bileşik) bir karışımıdır. Hava, karbon dioksidin dondurulması, ardından da öteki gazların sıvılaştınlıp damıtılması yoluyla, bileşenlerine ayrılabilir. Deniz suyu, başlıcası sodyum klorür olan çeşitli tuzların sudaki çözeltisidir. Sodyum klorür, bazı TUZ GİDERME işlemlerinde olduğu gibi, suyun damıtılması yoluyla bileşenlerine ayrılabilir. Geriye kalan tuzlar da, bazı tuzların ötekilerden daha Önce billurlaşması özelliğine dayanan, ayrımsal billurlaştırma yöntemiyle, birbirlerinden ayrılır. ALAŞIM'lar, bir ya da daha çok sayıda metalin, başka bir metal içinde çözünmesi (bazı sınırlamalarla) sonucu oluşan, katı çözelti örnekleridir.

Karışımların ayrılması: Karışımları bileşenlerine ayırma yöntemleri, endüstrinin aşağı yukarı bütün dallarında önemlidir. Topraktan kazılarak çıkarılan maden filizlerinin içindeki metalin elde edilmesinden önce, derişmesi için işlenmesi ya da başka bir deyişle, zenginleştirilmesi gerekir. Filizlerin zenginleştirilmesi, değerli filiz ile yararsız maddeler (gang) arasındaki fiziksel özellik farklarından yararlanılarak yapılır. Başlıca yöntemler, ağırlıkla ayırma, yüzdürme, magnetik ve elektrostatik zenginleştirmedir. Bazen renk ve parlaklıktaki farklarından da yararlanılır. Bu yöntem, özellikle, zengin filiz parçalarının yürüyen taşıma bantlarından elle toplanmasında elverişlidir.

Ağırlıkla ayırma, filizdeki çeşitli bileşenler arasında bulunan yoğunluk farklarına dayanılarak gerçekleştirilir. Bu yöntemin iyi bir örneği, altının tavaZanmasıdır. Burada, öğütülmüş filiz, su içeren sığ bir tavada karıştırılır ve filizin öteki bileşenlerinden daha yoğun olan altın parçacıkları, sonunda tavanın dibinde toplanır. Başka bir ağırlıkla ayırma yöntemi de, yataydan birkaç derece eğimli, üstüne eğime dik yönde boydan boya sığ oluklar açılmış, masa benzeri bir yüzey kullanılarak uygulanır. Masa, bir düzenekle, oluklara paralel yönde titreştirilir ve öğütülmüş filiz, suyla birlikte üst köşeden gönderilir. Filizin ağır bileşenlerinin öteki köşeye gitmesine karşılık, hafif bileşenler, alçak olan kenardan suyla akıp giderler.

Magnetik yöntemler, genellikle demir içeren filizlerin ayrılmasında kullanılır. Bir tür magnetik yöntemde, birbiri üstüne, bir magnetik alana dik açı yapacak biçimde yerleştirilmiş iki taşıyıcı bant vardır. Öğütülmüş filiz, alttaki bant üstünde ilerlerken, demir içeren filiz tanecikleri, filiz magnetik alandan geçerken üstteki banda çekilir. Filizin magnetik olmayan bileşenleri alt bantta kalır. Elektrostatik ayırma, metal kapsamayan bazı filizlerin zenginleştirilmesinde kullanılır. Bu yöntem, ilke olarak magnetik ayırmayla aynıdır; ama magnetik alan yerine, elektrostatik alan kullanılır.

Yüzdürmeyle ayırma, filizdeki çeşitli bileşenlerin, farklı yüzey özellikleri taşımasına dayanır. Suyla karıştırıldığında bazı filizler, ötekilere oranla daha kolay ıslanırlar. Bir filizin ıslanmaya karşı koyan tanecikleri, hava kabarcıklarına tutunarak karışımın yüzeyine çıktıklarından, köpük halinde toplanıp alınabilirler. Talk gibi bazı mineraller, doğal olarak ıslanmazdır. Ama genellikle, yüzdürme yoluyla ayırmanın gerçekleştirilmesi için, yüzdürme banyosuna filize ıslanmazlık özelliği veren kimyasal maddelerin katılması gerekir. Yüzdürme banyosuna köpük yapıcı kimyasal bir madde katılarak, köpüklenme artırılır.

Kimyasal madde, ilaç ve besin endüstrilerinin çoğunda, damıtma, süzme ve çözücüyle özütleme gibi ayırma teknikleri geniş ölçüde kullanılır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ayrılması, karışımların


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karışımların Özellikleri Violent Kimya 0 27 Kasım 2013 20:07
İnançların Gruplara Ayrılması Kalemzede Felsefe 0 23 Eylül 2011 01:52
Karışımların Fiziksel Yol İle Ayrılması YapraK Kimya 0 08 Mayıs 2009 03:50
Işığın Renklerine Ayrılması YapraK Ödev ve Tezler 0 08 Mayıs 2009 03:37
Karışımların Ayrılma Yöntemleri YapraK Kimya 0 30 Nisan 2009 05:19