IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 31 Ocak 2014, 07:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yerkürenin Manyetik Alanı




Dünya'nın iç yapısı yaşam için özel bir tasarıma sahiptir. Bu iç yapıdaki tabakalar sayesinde Dünya'nın bir manyetik alanı vardır ve bu manyetik alan yaşamın korunması için çok önemlidir. Amerikalı jeologlar Press ve Siever bu konuyu şöyle açıklarlar:


Dünya'nın çekirdeği çok büyük bir hassasiyetle dengelenmiş ve radyoaktivite tarafından beslenen bir ısı motorudur... Eğer bu motor daha yavaş çalışsaydı kıtalar şu anki yapılarına ulaşamazlardı... Demir hiçbir zaman erimez ve merkezdeki sıvı çekirdeğe inmezdi ve böylece Dünya'nın manyetik alanı hiçbir zaman oluşmazdı... Eğer Dünya'nın daha fazla radyoaktif yakıtı olsaydı ve dolayısıyla daha hızlı bir ısı motoru bulunsaydı volkanik bulutlar Güneş'i kapatacak kadar kalın olur atmosfer aşırı derecede yoğun hale gelir ve Dünya yüzeyi de hemen her gün volkanik patlamalar ve depremlerle sarsılırdı. (F. Press R. Siever Earth New York: W. H. Freeman 1986 s. 4)

Yaşamımız için büyük öneme sahip olan bu manyetik alan yerkürenin çekirdeğinin yapısından kaynaklanır. Çekirdek demir ve nikel gibi manyetik özelliği olan ağır elementleri içerir. İç çekirdek katı dış çekirdek ise sıvı haldedir. Çekirdeğin bu iki katmanı birbiri etrafında hareket eder. Bu hareket ağır metaller üzerinde bir çeşit mıknatıslanma etkisi yaparak bir manyetik alan oluşturur. Atmosferin çok daha dışına kadar uzanan bu alan sayesinde Dünya uzaydan gelebilecek olan tehlikelere karşı korunmuş olur. Güneş dışındaki yıldızlardan kaynaklanan öldürücü kozmik ışınlar Dünya'nın etrafındaki bu koruyucu kalkanı geçemezler. Özellikle de Dünya'nın on binlerce kilometre uzağında manyetik halkalar çizen Van Allen Kuşakları Dünya'yı bu öldürücü enerjiden korur.

Söz konusu plazma bulutlarının kimi zaman Hiroşima'ya atılana benzeyen 100 milyar atom bombasına eş değer olduğu hesaplanmıştır. Aynı şekilde kozmik ışınlar da çok şiddetli olabilirler. Fakat Dünya'nın manyetik alanı tüm bu öldürücü ışınların sadece % 0.1'ini geçirmekte ve kalan bu binde birlik ışınlar da atmosfer tarafından emilmektedir.

Eğer Dünya'nın bu manyetik kalkanı olmasa yeryüzündeki yaşam sık sık öldürücü ışınlarla tahrip edilecek belki de hiç var olmayacaktı. Ancak yerkürenin çekirdeği tam olması gerektiği gibi olduğu için Dünya bu şekilde korunur.

Kısaca; gökyüzünde bizler için kurulmuş özel bir koruyucu kalkan vardır. Bir ayette bu duruma şu şekilde dikkat çekilmiştir:

"Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar". (Enbiya Suresi 32)
(makale harun yahya)

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alanı, manyetik, yerkürenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yerkürenin Yapısı , Yerkürenin Katmanları Ve Özellikleri? Violent Genel Coğrafya 0 16 Aralık 2013 22:24
Bunlar yerkürenin 'en'leri Zen Fotoğraf Kulübü 0 17 Kasım 2012 20:43
Manyetik Perdeler Afrodit Ev Dekorasyonu 0 25 Mayıs 2012 20:14