IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 05 Eylül 2011, 18:52   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İş Hayatındaki Haklarınız ..




Bu hafta size bana gelen bir maili yazmak istiyorum. Ona cevap verirken de çalışanların işten çıkış karşısındaki haklarını da yazmış olacağım.

“Merhaba Tülay Hanım;
Bölgemizde HES (Hidroelektrik Santralleri)’lerde istihdam edilmek üzere kontrolörlük yapmak için teklif aldım. Bölgede 100’e yakın proje vardı. Zorlu bir süreçten sonra işe başladım. İşe başladığımdan itibaren şartların bir kaçı hiç uygulanmadı. 11 ay boyunca hep sabrettim. Hep özverili çalışmanın sonucunda proje bitti. İşletmeye geçeceği sırada birden şirkette yeni gelen elemanlarla sözlü tartışmalar oldu. 2,5 ay sonda da çıkışım verildi. Ancak hiçbir surette açıklama yapılmadı. Ankara’dan istendi demekle yetinildi. Elbette ki nedenini öğrenmek istiyorum. Siz bu konuda neler söyleyebilirsiniz?”

Arkadaşımızın başına gelen olay hepinizin başına gelmiş veya gelecek olabilir. Onun için genel olarak haklarınızı yazmak istiyorum.

Eğer bir iş yeri sizi proje bazında işe alırsa, proje sonunda hiçbir tazminat ödemeden iş akdinizi feshedebilir. Çünkü işe alırken size sözleşme yapmak zorunda. Bu sözleşmeye belirli süreli iş akdi denir ve projeye işin bitiş tarihi mutlaka yazılır. Dolayısıyla sözleşme bitiş tarihinde hiçbir alacak verecek olmadan ve neden göstermeden işveren işçiyi işten çıkartabilir. Bu, kanun gereğidir.

Eğer işveren size belirli süreli iş sözleşme yapmadıysa, yani sözleşmenin bitiş tarihi yazılı değilse ve işten çıkarırsa; tazminat alabilmeniz için öncelikle 12 aylık süreyi tamamlamış olmanız gerekir. 11 aylık çalışmalarda tazminat ödenmez. 12 aylık süreyi tamamlayıp tazminata hak kazandığınızı düşünelim, sizi işten çıkartırken mutlaka nedenini söylemek zorundadır. Bunu yazılı olarak bildirmek zorundadır. Eğer kişi arkadaşları ile bir tartışmaya katıldığı için işten çıkarılıyorsa hemen tutanak yapılır ve kanun maddesi belirtilerek bu nedenden kusurlu çıkış yapıldı denir. Arkadaşın çıkışı bu olaydan 2,5 ay sonra yapıldığına göre çıkış nedeni bu tartışma değil. O zaman işveren çıkış nedeni göstermek zorundadır.

Bütün bunları yerine getirmeyen işveren hakkında işçi derhal mahkemeye başvurabilir. Bu konulara iş mahkemeleri bakmaktadır. Eğer haklıysanız bütün haklarınızı alabilir, ayrıca tazminat bile alabilirsiniz.

Yasalar işverene olduğu kadar işçiyi de korumaktadır. Yeter ki haklarınızı biliniz.
İyi çalışmalar diliyorum.

Sevgiler
Tülay Bilin

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
haklarınız, İş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünya hayatındaki aldanış MasteR06 Genel İslami Konular 0 30 Kasım 2010 20:58
Hasta Olarak Haklarınız Var! Dilara Sağlık Köşesi 0 20 Temmuz 2010 22:06