IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   Kişisel Gelişim (https://www.ircforumlari.net/kisisel-gelisim/)
-   -   Girişken Olmanın Yolları (https://www.ircforumlari.net/kisisel-gelisim/410751-girisken-olmanin-yollari.html)

Ruj 12 Eylül 2011 15:46

Girişken Olmanın Yolları
 
Üç tip iletişim vardır: pasif[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] agresif ve girişken. Girişken iletişim kendi fikirlerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakış açınızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakilerin hakkına da saygı göstererek ifade edebilmeniz anlamına gelen en doğru iletişimdir.

Girişkenlik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi fikirlerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakış açınızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakilerin hakkına da saygı göstererek ifade edebilmenizdir. Toplumumuzda pek çok kişi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişik nedenlere bağlı olarak girişken olmaktan kaçınır. “Ayıp olur”[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Başkası üzülür[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bozulur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırılır..” ya da “Uyumlu olayım” gibi aslında gerçekçi olmayan düşüncelerle kendisini baskılayan kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Oysa ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi duygularınız ve ihtiyaçlarınızla temas içinde olmanız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onları önemsemeniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onlara sırtınızı çevirmemeniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] psikolojik olarak da sağlıklı olmanızı sağlar. Girişken bir şekilde iletişim kurabilmekle pek çok şeyi kazanmış olursunuz. En başta kendi düşüncelerinize[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] inançlarınıza sahip çıkarak kendinizi değerli kılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha özgüven sahibi olursunuz. Aynı zamanda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kızgınlık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üzüntü gibi olumsuz duygularınızı uygun biçimde paylaştığınızda iç çatışmalarınızın birikmesini önleyebilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kızgınlığınızla daha iyi kontrol edebilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ihtiyaçlarınızın daha iyi karşılanmasını sağlayabilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çevrenizdekilerle daha sağlam ve samimi ilişkiler kurabilirsiniz. Uzm. Psk. İlknur Yılmaz'dan öğrendiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz...

Kendi isteklerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duygu ve düşüncelerinizi ifade etme noktasında gidebileceğiniz üç farklı yol vardır:

1- Pasif kalmak (Edilgenlik)
2- Agresif (saldırgan) olmak
3- Girişken olmak

Pasif iletişim

Kendi fikirlerinizin önemsenmeyeceğini düşündüğünüz için ya da herkesi memnun etmeye çalışma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] huzurun bozulmamasını sağlama gibi nedenlere bağlı olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendinizi ortaya koymamanız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ifade etmemenizdir.

Bu iletişimde bulunarak:

Kendi ihtiyaçlarınızı başkalarının ihtiyaçlarının arkasına koymuş olursunuz.
Başkalarının sizi fark etmesini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tanımasını engellemiş olursunuz.
Genellikle sessiz kalmayı ya da ürkek bi ses tonuyla konuşmayı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yere ya da tavana bakmayı tercih ederek kendinizi geri planda tutmuş olursunuz.
Kendi fikirlerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Gerçi benim için önemli değil..[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]” “Senin için gerçekten fark etmeyecekse” gibi ifadelerle geçiştirebilirsiniz.

Pasif iletişim özgüveninize olduğu kadar başkalarıyla olan ilişkilerinize de zarar verebilir. Bu şekilde iletişim kurduğunuzda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çevrenizdekilerin sizi ve ihtiyaçlarınızı görmezden gelme olasılıkları bir hayli yüksek olacağından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu durum sizin incinmenize ya da size daha iyi davranmadıkları için onlara kızgınlık duymanıza yol açabilir.


Saldırgan (agresif) iletişim

Birçok kişi girişkenliği agresif (saldırgan) olmakla karıştırır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] oysa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu iki davranış tarzı birbirinden oldukça farklıdır.

Saldırgan iletişim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi ihtiyaçlarınızı ve fikirlerinizi kabul etmeleri için karşınızdakini zorlamak demektir. Bu iletişimde:

Sadece sizin ihtiyaçlarınız önemlidir.
Anlaşma ve uzlaşma yoktur.
İlişkileriniz zarar görür.
Bağırıp çağırmaya ya da fiziksel güç uygulamaya doğru bir eğilim vardır.
Özgüveniniz zedelenebilir.


Girişken iletişim

Buna karşılık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] girişken iletişim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi ihtiyaçlarınızı ve fikirlerinizi net bir biçimde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ama saygı çerçevesinde ifade etmeniz anlamına gelir. Bu iletişimde:

Karşınızdakine saygılı davranırsınız.
Kendinizin olduğu kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakinin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurursunuz.
Uzlaşmaya çalışma çabası vardır.
Daha güçlü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sağlam ilişkileriniz olur.
Kendinizi ifade ederken net[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] açık bir dil kullanırsınız.
Özgüveniniz pekişir.


Bir başka deyişle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] girişkenliği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] agresiflik ve pasiflik arasındaki bir denge noktası olarak görebilirsiniz.

Girişkin iletişim kurabilmeye yönelik ipuçları:

Kendi bakış açınızı ya da taleplerinizi net biçimde ifade etmeye çalışın.
Nasıl hissettiğinizi karşınızdakine aktarırken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mümkün olduğu kadar “Ben dili” kullanmaya çalışın. Örneğin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eşinizden etrafı düzenli tutmak için yardım istediğinizde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Çok dağınıksın[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hep böylesin zaten[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düşüncesizsin!” gibi suçlayıcı ve etiketleyici bir cümle kurmak yerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Etrafı dağınık bırakman[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu konuda hiçbir şey yapmaman beni çok üzüyor (gerilime sokuyor)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her gün[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her yeri ben toplamak istemiyorum” şeklinde bir cümle ile kendinize dönük hisleriniz ve taleplerinizi dile getirmiş olursunuz.
Kendi hislerinizi ve düşüncelerinizi samimi biçimde dile getirirken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakini de dinlemeyi unutmayın.
Ses tonunuza ve yüksekliğine dikkat edin. Girişken iletişimde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ne söylediğiniz kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nasıl söylediğiniz de oldukça önemlidir.
Beden dilinizin söylediklerinizle uyumlu olmasına dikkat edin. Karşınızdakiyle göz kontağı kurmak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüzünüzü ve bedeninizi rahat bir konumda tutarak söylemek istediklerinizi söyleyebilirsiniz.
Girişkenliği bir beceri kazanmak gibi görün[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gündelik hayatınızda sık sık bu konu üzerinde denemeler yapın ve otomatik hale gelmesi için kendinize zaman tanıyın. Attığınız her olumlu adım için kendinizi tebrik edebilirsiniz.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net