IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 12 Eylül 2011, 15:46   #1
Çevrimdışı
Ruj
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Girişken Olmanın Yolları




Üç tip iletişim vardır: pasif[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] agresif ve girişken. Girişken iletişim kendi fikirlerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakış açınızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakilerin hakkına da saygı göstererek ifade edebilmeniz anlamına gelen en doğru iletişimdir.

Girişkenlik[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi fikirlerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bakış açınızı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakilerin hakkına da saygı göstererek ifade edebilmenizdir. Toplumumuzda pek çok kişi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değişik nedenlere bağlı olarak girişken olmaktan kaçınır. “Ayıp olur”[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Başkası üzülür[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bozulur[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kırılır..” ya da “Uyumlu olayım” gibi aslında gerçekçi olmayan düşüncelerle kendisini baskılayan kişilerin sayısı bir hayli fazladır. Oysa ki[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi duygularınız ve ihtiyaçlarınızla temas içinde olmanız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onları önemsemeniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] onlara sırtınızı çevirmemeniz[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] psikolojik olarak da sağlıklı olmanızı sağlar. Girişken bir şekilde iletişim kurabilmekle pek çok şeyi kazanmış olursunuz. En başta kendi düşüncelerinize[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] inançlarınıza sahip çıkarak kendinizi değerli kılar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] daha özgüven sahibi olursunuz. Aynı zamanda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kızgınlık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] üzüntü gibi olumsuz duygularınızı uygun biçimde paylaştığınızda iç çatışmalarınızın birikmesini önleyebilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kızgınlığınızla daha iyi kontrol edebilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ihtiyaçlarınızın daha iyi karşılanmasını sağlayabilir[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çevrenizdekilerle daha sağlam ve samimi ilişkiler kurabilirsiniz. Uzm. Psk. İlknur Yılmaz'dan öğrendiğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz...

Kendi isteklerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] duygu ve düşüncelerinizi ifade etme noktasında gidebileceğiniz üç farklı yol vardır:

1- Pasif kalmak (Edilgenlik)
2- Agresif (saldırgan) olmak
3- Girişken olmak

Pasif iletişim

Kendi fikirlerinizin önemsenmeyeceğini düşündüğünüz için ya da herkesi memnun etmeye çalışma[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] huzurun bozulmamasını sağlama gibi nedenlere bağlı olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendinizi ortaya koymamanız[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ifade etmemenizdir.

Bu iletişimde bulunarak:

Kendi ihtiyaçlarınızı başkalarının ihtiyaçlarının arkasına koymuş olursunuz.
Başkalarının sizi fark etmesini[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tanımasını engellemiş olursunuz.
Genellikle sessiz kalmayı ya da ürkek bi ses tonuyla konuşmayı[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yere ya da tavana bakmayı tercih ederek kendinizi geri planda tutmuş olursunuz.
Kendi fikirlerinizi[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Gerçi benim için önemli değil..[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]” “Senin için gerçekten fark etmeyecekse” gibi ifadelerle geçiştirebilirsiniz.

Pasif iletişim özgüveninize olduğu kadar başkalarıyla olan ilişkilerinize de zarar verebilir. Bu şekilde iletişim kurduğunuzda[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çevrenizdekilerin sizi ve ihtiyaçlarınızı görmezden gelme olasılıkları bir hayli yüksek olacağından[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu durum sizin incinmenize ya da size daha iyi davranmadıkları için onlara kızgınlık duymanıza yol açabilir.


Saldırgan (agresif) iletişim

Birçok kişi girişkenliği agresif (saldırgan) olmakla karıştırır[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] oysa[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu iki davranış tarzı birbirinden oldukça farklıdır.

Saldırgan iletişim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi ihtiyaçlarınızı ve fikirlerinizi kabul etmeleri için karşınızdakini zorlamak demektir. Bu iletişimde:

Sadece sizin ihtiyaçlarınız önemlidir.
Anlaşma ve uzlaşma yoktur.
İlişkileriniz zarar görür.
Bağırıp çağırmaya ya da fiziksel güç uygulamaya doğru bir eğilim vardır.
Özgüveniniz zedelenebilir.


Girişken iletişim

Buna karşılık[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] girişken iletişim[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kendi ihtiyaçlarınızı ve fikirlerinizi net bir biçimde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ama saygı çerçevesinde ifade etmeniz anlamına gelir. Bu iletişimde:

Karşınızdakine saygılı davranırsınız.
Kendinizin olduğu kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakinin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurursunuz.
Uzlaşmaya çalışma çabası vardır.
Daha güçlü[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sağlam ilişkileriniz olur.
Kendinizi ifade ederken net[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] açık bir dil kullanırsınız.
Özgüveniniz pekişir.


Bir başka deyişle[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] girişkenliği[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] agresiflik ve pasiflik arasındaki bir denge noktası olarak görebilirsiniz.

Girişkin iletişim kurabilmeye yönelik ipuçları:

Kendi bakış açınızı ya da taleplerinizi net biçimde ifade etmeye çalışın.
Nasıl hissettiğinizi karşınızdakine aktarırken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mümkün olduğu kadar “Ben dili” kullanmaya çalışın. Örneğin[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] eşinizden etrafı düzenli tutmak için yardım istediğinizde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Çok dağınıksın[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hep böylesin zaten[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] düşüncesizsin!” gibi suçlayıcı ve etiketleyici bir cümle kurmak yerine[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] “Etrafı dağınık bırakman[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu konuda hiçbir şey yapmaman beni çok üzüyor (gerilime sokuyor)[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her gün[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] her yeri ben toplamak istemiyorum” şeklinde bir cümle ile kendinize dönük hisleriniz ve taleplerinizi dile getirmiş olursunuz.
Kendi hislerinizi ve düşüncelerinizi samimi biçimde dile getirirken[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] karşınızdakini de dinlemeyi unutmayın.
Ses tonunuza ve yüksekliğine dikkat edin. Girişken iletişimde[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ne söylediğiniz kadar[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nasıl söylediğiniz de oldukça önemlidir.
Beden dilinizin söylediklerinizle uyumlu olmasına dikkat edin. Karşınızdakiyle göz kontağı kurmak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] yüzünüzü ve bedeninizi rahat bir konumda tutarak söylemek istediklerinizi söyleyebilirsiniz.
Girişkenliği bir beceri kazanmak gibi görün[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gündelik hayatınızda sık sık bu konu üzerinde denemeler yapın ve otomatik hale gelmesi için kendinize zaman tanıyın. Attığınız her olumlu adım için kendinizi tebrik edebilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
girişken, olmanın, yolları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sınavlarda Başarılı Olmanın Yolları Ruj Kişisel Gelişim 0 05 Eylül 2011 18:33
Diyette Başarılı Olmanın Yolları! Dilara Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 15 Haziran 2010 12:16
Mutlu olmanın Yolları Hayal Aile Evlilik ve Çocuklar 0 27 Mart 2010 10:42
Hayatta Güçlü Olmanın Yolları Kralice Genel Paylaşım 0 17 Ekim 2008 10:57