IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa
  • 1 Post By Pulse

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 28 Mayıs 2012, 14:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Toplu ve Stres Mülakatlarında Kendini Tanıtma









Her geçen gün artan iş talebi ve personel kalitesinin artmasına paralel olarak, iş alımları da zorlaşmaktadır. Dolayısıyla bu durum, işe alım sürecinin her aşamasını önemli kılmaktadır. Sözlü mülakatların, iş veren ile iş adayı arasında resmi olan, muhtemelen ilk ve belki de tek yüz yüze görüşmesi olması, mülakatları işe alım sürecinin en önemli durağı yapmaktadır.

Bir çok iş adayının düşündüğünün aksine, mülakatların amacı iş vereni etkilemek, gerçekte olmadığı şekilde kendini iş verene tanıtmak ve işi kazanabilmek uğruna yanıltıcı cevaplar vermek değildir. Aksine, mülakatların amacı; adayın daha önceden vermiş olduğu özgeçmiş ya da yazılı belgelerinde belirtilen özelliklere sahip olup olmadığını görmek ve kişisel başarı ve özelliklerini bir de adayın sözlerinden duymaktır. Mülakat sırasında sorulan sorulara cevap vermek için uzun bir süre olmadığı için iş veren, mülakatlar aracılığı ile adayın kısa sürede çözüm üretebilme yeteneğini, yüz yüze görüşmelerde verdiği tepkileri ve insan ilişkilerinde ne tür davranışlar gösterdiğini anlamaya çalışır. Bu yüzden, adayın mümkün olduğunca sorunları çözme yeteneğini, karşısındaki kişi ile uyum içerisinde fikir alışverişinde bulunabileceğini ve düşüncelerini dürüstçe ve açık bir şekilde beyan edebileceğini mülakatı yapan kişiye hissettirebilmesi gereklidir.

Mülakatlar, işe alım sürecinin en önemli basamağı olduğu kadar, hazırlanılması mümkün ve kısa bir çalışma ile olumlu sonuçlar alınabilecek niteliktedir.
Öncelikle aday, çalışma disiplinine sahip ve sorumlu bir kişi olduğunu göstermelidir. Bunun için, mülakat yapılacak yere zamanında gidilmesi, uygun bir kıyafetle ve görünüşle orada bulunulması çok önemlidir.

İnanması güç olsa dahi, bir çok adayın iş mülakatlarına geç gittiği bilinmektedir.

İş veren, adaya sorulmak üzere bir çok değişik sorular hazırlayabilir. Fakat adayın belli başlı soruların cevaplarını, mülakata girmeden önce hazırlaması ve bunlar üzerinde çalışması gerekir. Geniş bir çerçeveden bakıldığında bu sorular; adayın özgeçmişi, hayatındaki başarıları, başarısızlıkları, iş tecrübeleri, insan ilişkileri, çalışma teknikleri, karakter özellikleri ve çalışma arzusu ile ilgilidir. Bu sorulara mümkün olabildiğince olumlu olarak cevap vermek gerekir. Örneğin adaya, hayatındaki başarısızlıkları sorulduğunda, aday önce başarısız olduğu, daha sonra düzeltme şansı bulabildiği bir konuyu anlatmalıdır. Herkes gibi, işveren de adayın hataları olduğunu bilmekte, fakat bu soruyu sorarak adayın açık yürekliliğini ve hatalarını düzeltebilme yeteneğini görmek istemektedir.

Heyecanlı ve gergin davranışlar, belli bir noktaya kadar her iş veren tarafından kabul edilebilir, fakat rahat olmak ve kendine güvenir bir şekilde davranmak olumlu puan toplayacaktır.

Kendine aşırı güven, iş verenin antipatisini çekecektir. Bu yüzden aday davranışlarında kontrollü ve saygılı olmalıdır. Bu, adayın ileride kendinden yüksek mevkii de olan çalışma arkadaşlarına karşı da saygılı olacağını gösterecektir.
Mülakatlarda, samimi ve inandırıcı olmak çok önemlidir. Mülakatı yapan kişinin gözlerine bakarak konuşmak, o konuşurken dikkatlice dinlemek gerekir. Bunların yanı sıra, vücut dilini iyi öğrenmek ve olumlu bir şekilde kullanmak, mülakat görüşmesinin iş veren tarafından daha olumlu değerlendirilmesini sağlayacaktır.

Bir mülakat, sadece işverenin soru sorduğu bir bilgi yarışması değildir. İş başvurusunda bulunan kişi, çalışmaya aday olduğu şirket hakkında soru sorabilir, hatta sorduğu soruları dikkatli seçer ise, bu durumu kendi lehine çevirebilir. Bu yüzden mülakat öncesi, aday şirket hakkında iyi bir araştırma yapmalıdır.

Şirketler, uzun vadede kariyer olarak yükselmeyi hedefleyen, sadece maaş almak için değil, aynı zamanda kendini geliştirmek için çalışan personel ararlar. Adayın şirket hakkında bilgi toplaması, kariyerini nasıl yükseltebileceği, ne tür sorumluluklar alacağı ile ilgili sorular sorması, adayın o şirkette uzun vadede çalışmayı düşündüğünü gösterir. Ayrıca şirketin geçmişi, işleyişi ve çalışmaları hakkında spesifik sorular, adayın şirkete olan özel ilgisini, dolayısıyla herhangi bir şirkette değil, o şirkette özel olarak çalışma isteğini ortaya koyar.

Mülakatlar, bire bir, panel, toplu ve stres mülakatları olarak gruplara ayrılırlar.

Bire bir mülakatlar, en basit şekli ile, aday ve işveren veya işverenin tayin ettiği bir kişi arasında olan, bire bir görüşmedir. Genel sorular sorulur ve adayın kendisini tanıtması istenir. Mülakatı yapan ile aday arasında geçen bir görüşme olduğu için öne çıkmak kolay, dolayısıyla kendini tanıtmak imkanı daha fazla olur.

Panel mülakatlar, bir tartışma ortamında geçer. Bu tür görüşmelerde önemli olan, tartışmacılar arasından en çok sözü geçen ve bilgili olduğu hissedilen kişiyi seçmek ve görevlerini tanımlamaktır. Bunun yanı sıra, bire bir çalışılacak kişinin tespit edilmesi ve konuşmalarda arasıra ona hitap etmek önemlidir. Bir soruya cevap verilirken, cevabın bütün panele verildiği unutulmamalıdır ve verilen cevabın bütün panel için kabul edilebilir olması gerekir. Eğer grup içerisinde, çoğunluğun fikirlerini kabul ettiği bir üye var ise, onu ikna etmek panelde başarılı olma yolundaki engelleri azaltacaktır.

Toplu mülakatlar, adından da anlaşılacağı gibi grup halinde yapılır. Bu tür görüşmelerin amacı, adayın grup içerisindeki davranışlarını incelemektir. İş veren, adayın verilen amaca ulaşmak için diğer grup üyeleri ile ne kadar koordineli çalıştığını, farklı fikirleri ve eleştirileri nasıl ele aldığını ve grup içerisinde lider mi yoksa üye rolüne mi sahip olduğunu görmek ister. Eğer adaylardan bir tanesi toplantıyı idare ediyor ise, o adayın diğer üyeleri nasıl kontrol ettiği, üyelere eşit davranıp davranmadığı ve konuya ne kadar yön verebildiği iş veren tarafından gözlenecektir.

Stres mülakatları, diğer görüşme türleri arasından adayların en çok çekindiği, en çok cevap vermekte zorlandıkları görüşme tarzıdır. Bu tür görüşmelerde amaç, adayın en zor durumlarda bile paniklemeden sorunları pratik bir şekilde çözme yeteneğini görmektir. Fakat, biraz çalışma ile bu tür soruların aslında basit cevapları olduğu anlaşılır. "Patronun işine sahip olmak istiyor musun?, Elimdeki kalemi bana satabilir misin?, Şirketin içerisinden birisini bu pozisyona getirmek var iken neden dışardan birisini alayım?, Neden bu kadar uzun süredir iş bulamıyorsun?, Görüyorum ki uzun süre çalıştığınız şirkette bir zam almamışsınız bunun sebebi nedir?" gibi sorular stres mülakatlarında sorulabilecek sorulara örnek olarak verilebilir. İşin gerçeği, bütün bu soruların cevapları mülakatta vurgulanması gereken en önemli noktaya dayanır; o şirkette, uzun süreli olarak kariyer yapma isteği ile çalışmaya talip olmak. Örneğin adayın neden iş bulamadığına veya neden bir türlü zam alamadığına karşı verebileceği en güzel cevap yükselme imkanı elde edebileceği, büyüme hedefleri olan bir şirket bulamadığı, eski şirketinin de büyümesini durdurduğu, dolayısıyla yükselme imkanı olmadığını vurgulamaktır. Böylelikle, olumsuz gibi gözüken bir soru aday tarafından olumlu bir dileğe, yükselme arzusunun ifadesine çevrilmiş olur.

Hangi tür mülakat olursa olsun, en önemli unsur adayın dürüst olmasıdır. Hedeflerini, düşüncelerini ve tecrübesini açık yüreklilikle ifade etmesi, ileride şirketin kendisinden verebileceğinden fazlasını istemesini engelleyecektir. Ayrıca, mülakatları yapan kişilerin tecrübeli insanlar oldukları göz önüne alınırsa, abartı ve doğru olmayan beyanlarda bulunmak işi alamama riskini yükseltecektir. Mülakatın verimli olabilmesi için aday şirket hakkında merak ettiklerini çekinmeden sormalıdır.

Unutulmamalıdır ki, giyimden hareketlere ve bakışlardan düşüncelere kadar mülakatların her anı karar aşamasında dikkate alınacaktır ve bu yüzden her sözün dikkatli söylenmesi, her hareketin dikkatli yapılması çok önemlidir.




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 30 Mayıs 2012, 14:37   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Toplu ve Stres Mülakatlarında Kendini Tanıtma




Bu çok işime yarayacak! Teşekkürler

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
kendini, mülakatlarında, stres, tanıtma, toplu, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Oto şifre tanıtma Kay mIRC Scripting Sorunları 8 17 Ocak 2012 00:37
oto şifre tanıtma kodu yokmu ya aldanis mIRC Scripting Sorunları 1 15 Haziran 2010 14:21