IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 29 Temmuz 2012, 12:01   #1
Çevrimdışı
Sue
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kendinizi Aşmak Ve Yaşamla Bütünleşmek..




Kendinizi Aşmak Ve Yaşamla Bütünleşmek..

İnsan hayatının tamamında anlam arayışı içerisindedir. Öyle ki yaşam devam ettiği sürece zihnimizde sorular asla dinmez hep arayış içerisindeyizdir; çünkü insan bilmek ister neden dünyaya geldiğini ve neden bu hayatı yaşadığını anlamak ve öğrenmek ister ve bu merak hiçbir zaman dinmez.

İnsanın arayış içerisinde olduğunu bilen toplum onu sosyalleştirmek ve onu kontrol altına alıp grubun varlığı için bir tehdit olmaktan çıkartmak ve grubun devam edebilmesi için bireyin gücünden yararlanmak adına arayış içerisindeki bireye çeşitli kalıp anlamlar sunar.

Bu kalıp anlamların içeriği ne olursa olsun amaç insanın arzularını bastırmak ve zevk arayışı içerisindeki biyolojik yanını kullanarak onu toplum için ‘faydalı’ bir bireye dönüştürmektir. Bu dönüşüm süreci ise; tehdit ve şiddet içeren cezalar ve bireyi elde ettiği zaman mutlu edeceği iddia edilen ödüller ile çevrilidir.

Bu nedenle toplumlar kanunlar koyar kurallar yaratırlar ve bu kuralları uygulaması için devleti görevlendirirler. Ancak devlet her daim acımasızdır bu yüzden de insanlık tarihi devletin sopası altında acı çeken ve hayatını kaybetmemek için kurallara uyan ve kendisine toplum tarafından dayatılan kalıp anlamların kurbanı olmuş bireyler doludur.

Birbiriyle çelişen hedefler.

Düşünmenizi istiyorum! Şu anda yeryüzündeki tüm toplumların amaçlarına bir göz gezdirelim. Dünya üzerindeki hemen her toplum kendi üyesi olan bireylere; üretimde bulunup para kazanmalarını gelecek için para biriktirmelerini Tanrı’ya inanmalarını ibadet etmelerini daha sonra kazandıkları paraları harcamalarını mal satın alıp tüketimde bulunmalarını arada sırada kolay yoldan zevk alabilecekleri yarı yasal yarı yasa dışı davranışlarda (uyuşturucu alkol seks kumar vb.) bulunabileceklerini söyleyip durmuyor mu?

Toplumların üyelerinin önüne serdiği kalıp anlamların hedeflerine yakından baktığımız zaman birbiriyle çelişen hedefler olduklarını görürsünüz. Örneğin para kazanmak ve sonra bu parayı tekrar tüketip tekrar kazanmak ayrıca arada sırada monotonlaşan hayatımıza keyif katmak için yarı yasa dışı işler yapmak arasındaki çelişki gün gibi ortadadır. Hal böyleyken toplumun bireylere gerçekten kalıcı mutluluklar elde etmesi için fırsat sunduğunu söylemek yanıltıcı olacaktır.

Çünkü toplum insanın zevk arayan biyolojik yanını ve hayatta kalma içgüdüsünü ödül ve cezalar aracılığıyla yöneterek bireyi kontrol altına almaktan başka bir amaca sahip değildir. Tüm bu süreç boyunca birey sosyalleşme adı verilen araç sayesinde toplumun sunduğu anlam kalıplarına maruz kalır ve yaşamı kendi denetiminden çıkıp toplumun denetimine girer.

Yeryüzünde yaşayan ve herhangi bir toplumun ferdi olan hemen herkes yukarıdaki işlemlere tabi olmuştur oluyordur ve olacaktır. Böylesi bir ortamda bize sunulan anlam kalıplarına takılıp kalanları suçlamamak gerekir; çünkü onlar işin kolayına kaçmışlardır ve onlar o şekilde mutlu olabiliyorlarsa onlara hiç dokunmamak gerekir; ancak kalıcı ve gerçek mutluluk bireyin kendi zihnini kendi kontrolü altına alması ödül ve cezalarını kendi kendisinin berlirlemesidir.

Bireyin kendi kendisiyle mücadelesi.

İnsan kendi hayatına kendisi anlam biçebilecek kapasiteye sahiptir. Kendi hayatını kendi denetimi altına alabilecek güce sahiptir. Kişi toplumun zihni üzerinde ödül - ceza ikilemi üzerinden yaratmaya çalıştığı baskıyı kırıp kendi zihninin kontrolünü kendi ellerine alabilir.

Kişinin biyolojik arzu ve isteklerinin kölesi olmadan yaşayabildiği bir hayat mümkündür. Kişi isterse kendisini bir köleye çeviren toplumsal denetim mekanizmalarından kurtulup ödül-ceza ikileminin yarattığı baskılardan kurtulabilir ve geçici mutluluklar yerine kalıcı mutluluklar peşinde koşabilir.

Her sabah uyanıp neden sıkıcı hayatıma devam ediyorum ki sorusunu kendi kendisine sorup durmaktan bıkanlarınıza sesleniyorum. Eğer kendinizi aşmak için çaba gösterirseniz ve yaşamla gerçek anlamda bütünleşmek için uğraş verirseniz üzerinizdeki mutsuzluk ve umutsuzluk yaralarından kurtulabilirsiniz. Yeter ki değişmek kendinizi aşmak ve yaşamla bütünleşmek için iradenizi ortaya koyun ve kendi hayatınıza kendi seçtiğiniz bir anlam yaratın; çünkü hayatta aşılamayacak engel yoktur.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aşmak, bütünleşmek, kendinizi, ve, yaşamla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaşamla ölüm arasındaki köprü N999 Haber Arşivi 0 08 Nisan 2012 06:27
Yaşamı Değiştirmek (mi?)... Yaşamla Değişmek (mi?)... Hayal IF Ekstra 1 03 Temmuz 2010 01:53
Aşkı Bile Aşmak Gerek Satuk Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 27 Nisan 2010 05:07