IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 23 Kasım 2012, 22:54   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İletişimde öncelikler




İletişimde öncelikler
- İnsanlarla iletişim için, insan önce kendisi iyi tanımalıdır.- İletişim toplumsal bir hadisedir.- Tek yönlü iletişim mümkün değildir.- İletişimin ilkeleri ve incelikleri vardır.- İletişim en az iki kişiyi gerektirir.- İletişim süreci her zaman iki yönlüdür.İletişimin ilkeleri
Saygı:
Sağlıklı iletişim süreci, sözgelimi iki insanın da birbirlerini kabul edilebilir görmesi ile başlamaktadır. Saygı, bireyin bütünlüğüne değer vermektir. Kişiyi şartsız, olduğu gibi kabul etmek ve öyle değerlendirmek gerekir. İnsanların sosyo-ekonomik durumları ve kişisel nitelikleri ne olursa olsun ön yargılı davranmamak gerekir.Hükmetme ve yargıları benimsetmeye çalışmak, saygı ilkeleri ile bağdaşmaz. Saygı kavramında insanın özüne ve özel yaşamına değer vermek esastır.İletişim anında karşımızdakini anladığımızı ve dinlediğimizi göstermek, onlara inanıp güvendiğimizi hissettirip teşvik etmek, küçük görmeyen yaklaşmak, anlamak ve anlaşılmak için çaba göstermek saygının belirtileridir.
İçtenlik:
İnsanların düşüncelerini olduğu gibi ifade edebilmesi, net ve farklı yüzler takınmamaları, oldukları gibi görünmeleri, dışa açık olmaları gerekmektedir.İçtenlik, dürüstlük iki kavram olarak birbirini tamamlamaktadır. Zor durumda iki kişiye rahatlıkla duyguları ifade edebilme, duygularda samimi olma söz konusudur. Net ve açık davranmak önemlidir. Gizemli olmamak anlaşılır olmak bu anlamdaki iletişimin esasıdır.
Somutluk:
İnsanlar arası etkileşimde; sorunu anlamak, açıkça dile getirmek, açık uçlu ve basit sorular sorabilmek, karşımızdakinin kendi sorununu ve sorunlarını çizmesine destek olmak somutluk demektir. Güçlü ve sağlıklı bir iletişim süreci için bu olmazsa olmaz gerekliliktir.
Empati:
Bir insanın kendisini, karşısındakinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamasına empati /duygudaşlık denilmektedir.
Beden dili / Jest ve mimikler
İyi bir iletişim beden dilini, beden dilini etkin dinlemeyi bir arada gerçekleştirmektir.Sözsüz iletişim de en az sözlü iletişim kadar önemlidir. Jest, mimikler, bedenimizle verilen tüm sinyaller mesajdır. Sözcükleri seçerek çok iyi şeyler söyleyebiliriz, ses tonumuz ve bedenimizin hareketleri buna eşlik etmiyorsa, mesaj söylediğimiz doğrultuda değil, bedenimizle verilen doğrultuda algılanır.Sözsüz iletişim, iletişim kurallarının % 80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Bu nedenle sözsüz iletişim önemlidir. Genellikle ne söylediğimiz değil, nasıl söylediğimiz dikkate alınır. Göz göze iletişim de bir o kadar önemlidir. Pek çok mesaj bu şekilde verilebilir.
Empati üç temel öğeden oluşur
1-) Empati kurmak istediğimiz kişinin rolüne girmeliyiz; onun dünyasını ve bakış açısını görüp, onun yerine geçerek olaylara onun gözlüklerinin gerisinden bakmalıyız. O kişinin rolünde kısa süre kalmalı, sonra bu rolden çıkarak kendi rolümüze geçebilmeliyiz.2-) Karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru anlamamız gereklidir. Kişinin ne düşündüğünü, nasıl düşündüğünü ve ne hissettiğini ve nasıl hissettiğini anlamamız gerekir.3-) Etkin dinleme: Etkin dinleme ile konunun içeriğine odaklaşma, sonuçlar çıkarma ve geri bildirim gerçekleştirilmiş olur. Etkin dinleme; iletilen mesajın doğru algılanıp algılanmadığı konusunda ipuçları verir.Etkin dinleme iletişimi kolaylaştırıp sürdürülmesini sağlar. Etkin dinleme yerine günlük hayatımızda görünüşte dinleme, seçerek dinleme, saplanmış dinleme, savunucu dinleme şema odaklı dinleme ve tuzak kurucu dinlemede bulunuyoruz. Bu tür dinlemeler iletişimi çoğunlukla olumsuz etkilemektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
İletişimde, öncelikler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bebeğin Zekası İletişimde Gizli N999 Çocuk Sağlığı 0 26 Ocak 2012 15:26
İnsanlarla İletişimde 102 Kural Sihir Serbest Kürsü 1 28 Kasım 2011 18:00
İletişimde açık ve net olun. Ay Fıkra 2 11 Mayıs 2010 16:31
Mobil İletişimde İndirim Müjdesi Heidi Cep Telefonlar 0 25 Temmuz 2008 13:56