IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 11 Aralık 2012, 19:16   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Başarılı Bir Eğitim İçin Bilinmesi Gerekenler




Başarılı Bir Eğitim İçin Bilinmesi Gerekenler


NOT : bu dokümanda sözü edilen konular, alacağınız eğitimden maksimum fayda sağlayabilmeniz için gereklidir. Belirtilenlerle yetinmeyip daha fazlası için gayret gösterilmelidir.

1) Alınacak eğitimin doğru belirlenmesi
Farklı ve birbirinden bağımsız konularda çok sık ve çok yoğun eğitimler alınmasından ziyade, sonunda elde edilecek hedefi belli olan ve eğitimden sonra o hedefe ulaşılması için ısrar edilecek olan eğitimler alınmalıdır.

Etkinliği ölçülmeyecek, sorgulanmayacak, sonucu için ısrarcı olunmayacak eğitim alınmamalıdır.

2) Eğitimden beklentilerin belirlenmesi
Eğitim, somut bir beklenti üzerine alınıyor olmalı ve eğitimden beklentiler, tüm katılımcılar için, somut olmalıdır. Eğitimden beklenenlerin ve eğer mümkünse beklenen ölçülebilir sonuçların eğitimi verecek kuruluşa/eğitmene eğitimden birkaç gün önceden bildirilmesinde fayda vardır.

Alınacak eğitim, şirketin stratejik amaç ve hedefleri ile ilişkilendirilmeli, yani, eğitim alacak kişiler, işletmenin hangi amacına yönelik olarak söz konusu eğitimi aldığını bilmelidir.

Eğitimi alacak kişiler/işletme yönetimi eğitimin hangi performans göstergesinin/göstergelerinin iyileştirilmesine katkıda bulunacağını bilmelidir; bu, eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesini kolaylaştırır.

3) Eğitime katılacakların belirlenmesi
Eğitimin konusu bir yönetim sistemi, bir yönetim sistemi kurulması veya yönetim sisteminin iyileştirilmesi ise yöneticilerin katılması, uygulamaya yönelikse yöneticilerle birlikte uygulamada yer alacak diğer kadroların da katılması faydalı olacaktır. Eğitime katılan kişilerin organizasyonda çok farklı seviyelerde olması (Genel müdür ve ilk kademe amiri gibi) katılımcıların tartışmalara katılımını zorlaştırmakta, tartışmalara katılımı azaltmaktadır. Düşünceler açık bir şeklide dile getirilemeyebilmektedir. Eğitime katılacak olan kişilerin görevlerinin ve meslek gruplarının, eğitimden önce eğitimi verecek olan kuruluşa/eğitmene bildirilmesinde fayda vardır.

Eğitime katılanlar yorgun, uykusuz olmamalıdır.

4) Katılımcıların mevcut bilgi düzeyleri
Katılımcıların, eğitim konusu ile ilgili mevcut bilgi düzeyi, uygulama tecrübesi, şirkette konu ile uygulama varsa bunlara katılımları eğitimi verecek kişi tarafından bilinmelidir. Bu bilgi, eğitimin kapsamını, yöntemini, içeriğini, verilecek bilginin derinliğini ve verilecek örnekleri belirlemekte faydalı olacaktır.

5) Katılımcı sayısı
Uygun katılımcı sayısı konusunda eğitmenle görüşülmeli, daha fazlası için ısrar edilmemelidir.

6) Eğitim salonu
İşletmede yapılacak eğitimler uygun bir eğitim salonunda verilmelidir. Eğitim kesintiye uğratılmamalıdır. Eğitim salonu uygun büyüklükte, ortam sıcaklığı ve ışığı ayarlanabilir, sessiz, havalandırması iyi ve konforlu olmalıdır. Süresi uzun, yöntem ve teorik bilgi alınması söz konusu olan eğitimler, eğer mümkünse, işletmeden uzak bir mekanda yapılmalıdır.

Dinlenme araları için uygun dinlenme yerleri olmalıdır.

7) Eğitimin katılımcılara duyurulması
Makul bir süre önceden, eğitime katılacak olan kişilere, eğitime katılacakları, bu eğitimin kendileri için neden gerekli olduğu, bu eğitim sonunda kendilerinden beklenenler bildirilmeli ve eğitimin içeriği hakkında kısaca bilgilenmeleri sağlanmalıdır. Katılımcı son anda haberdar edilmemelidir. Eğitimin tam adı, konusu, amacı, tarihi, saati, yeri, eğitimin süresi, gün içinde başlangıç ve bitiş saatleri katılımcıya bildirilmelidir. Katılımcıların eğitim hakkında kısaca bilgilendirilmesi için kendilerine gerekli detayda doküman verilmeli, bunun için eğitmenden yardım istenmelidir.

8) Detay eğitim programı
Eğitimin gün içinde başlangıç ve bitiş saatleri, öğlen yemeği, vardiya değişim saatleri, dinlenme araları başta olmak üzere dikkate alınması istenen kritik zaman bilgileri eğitimi verecek kuruluşa önceden bildirilmelidir. Hazırlanan eğitim programında önemli bir değişiklik talep edilmesi halinde, söz konusu olan değişiklik eğitimi verecek kişiye önceden bildirilmeli, eğer değişiklik konusunda anlaşma sağlandıysa, eğitime katılacak olan kişilere eğitimden önce bildirilmelidir.

9) Oturma düzeni ve diğer ihtiyaçlar
Katılımın 20 kişi kadar olduğu eğitimlerde U-V düzeni tercih edilir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Daha kalabalık eğitimlerde sinema salonu şeklinde oturulması gerektiğinde arka arkaya oturan kişilerin birbirini engellemeyecek ve ekranı rahat izleyebilmelerini sağlayacak şeklide yerleşmeleri sağlanmalıdır.

Katılımcıların eğitim dokümanlarını koymalarını ve rahat not tutmalarını sağlayacak, kişi başına yeterli alanı olan, masa veya konferans sandalyesi bulunmalıdır. Katılımcıların isimlerinin rahatlıkla okunabildiği isim kartlarının hazır bulundurulması faydalı olacaktır. Eğitim için gerekli olan diğer eğitim malzemeleri (projeksiyon cihazı, tepegöz, yazı tahtası, uzatma kablosu ve çoklu fiş, vs) hazır bulundurulmalı, projeksiyon cihazı ve kullanılacaksa tepegöz için yedek ampul olmalıdır.

10) Eğitmenin hareket alanı
Eğitmen için yeterli alan ayrılmış olmalıdır. Eğitmenin U düzenin kolları arasına girip çıkmasını engelleyecek bir durum olmamalıdır. Eğitmen bilgisayarını ve gerekirse projektöre müdahaleyi rahatlıkla yapabilmelidir.

11) Eğitim Dokümanlarının Uygunluğu
Eğitim dokümanı, şirkete özel bilgilerden yararlanarak, eğitim verilen şirkete ve katılımcı seviyesine uygun hazırlanmalıdır.

Eğitim dokümanları mümkünse önceden katılımcılara ulaştırılarak ön hazırlık yapmalarına olanak sağlanmalıdır.

12) Sunuş Dokümanının Uygunluğu
Sunuş dokümanı ile katılımcılara verilen eğitim dokümanı paralel olmalıdır. Sunuş sayfaları, kolay okunabilir ve izlenebilir olacak şekilde hazırlanmış olmalıdır.

13) Eğitimi Veren Kişi
Eğitmen, konusu ile ilgili uygulamaların içinde yer almış ve ölçülebilir başarılı sonuçlar elde etmiş kişi olmalıdır.

Eğitimi veren kişi dinlenmiş olmalıdır.

Eğitmenin, eğitim konusu ile ilgili referansları talep edilmelidir. Eğitmenin şirketinin değil eğitmenin kendi eğitim referansları dikkate alınmalıdır.

Eğitmenin, eğitim verdiği şirketin faaliyetleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olması veya eğitimi alan şirketin faaliyetleri, prosesi, şirketin yapısı, ürünleri hakkında ön bilgi sahibi olması gerekir. Eğer uygunsa, eğitim öncesinde işletmeyi ziyaret etmesi sağlanmalıdır.

14) Eğitimde Uygulamalar Ve Verilen Örnekler

Eğitimi alan şirketin sektörüne, faaliyetlerine, ürününe uygun uygulamalar yapılmalıdır. Bu uygulamalar, katılımcıların daha sonraki çalışmalarına ışık tutacak şekilde olmalıdır.

Eğitimlerde geçmişte yapılan uygulamalardan örnekler verilmeli ve tecrübe paylaşımı yapılmalıdır.

BAŞARI, TARAFLARIN GAYRETLERİNE VE HASSASİYETLERİNE BAĞLIDIR

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
Cevapla

Etiketler
başarılı, bilinmesi, bir, eğitim, gerekenler, İçin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başarılı Girişimci Olabilmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler N999 Kişisel Gelişim 0 24 Şubat 2012 20:19
NFC Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Chelt Bilim Dünyasından Son Haberler 0 03 Mayıs 2011 13:30
Linux ve Bilinmesi Gerekenler Julw GNU, Linux ve UNIX 2 20 Ocak 2008 01:24
İlkyardımda bilinmesi gerekenler. kont_dracula Sağlık Köşesi 2 19 Ağustos 2006 11:39