IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 06 Ocak 2013, 14:28   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
PDR’de Örgüt ve Personel




PSİKOLOJİK DANIŞMANIN GÖREVLERİ
1 İl çerçeve programını temel alarak okulun rehberlik ve psikolojik danışma programlarını sınıf düzeyine, okulun türüne ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre hazırlar.
2 Rehberlik programlarının uygulanmasında sınıf öğretmenlerine rehberlik eder.
3 Okulun tür ve özelliklerine göre gerekli eğitsel ve mesleki rehberlik etkinlikleri planlar, programlaştırarak uygular veya uygulanmasına rehberlik eder.
4 Bireysel rehberlik hizmetlerini alanın ilke ve standartlarına uygun biçimde yürütür.
5 Eğitsel, mesleki ve bireysel rehberlik çalışmaları için öğrencilere yönelik olarak bireyi tanıma etkinliklerini yürütür.
6 Bireysel rehberlik hizmetleri kapsamında formasyonu uygunsa psikolojik danışmana yapar.
7 Sınıflarda yürütülen eğitsel ve mesleki rehberlik etkinliklerinden, uygulanması rehberlik ve psikolojik danışma alanında özel bilgi ve beceri gerektirenleri uygular.
8 Okul içinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleriyle ilgili konularda araştırmalar yapar,bunların sonuçlarından yararlanmasını sağlar.
9 Öğrencilerin mezun olacağı dönemde,okuldaki tüm eğitim ve öğretim sürecindeki gelişimini.yönlendirmesi açısında önemli özelliklerini ve bu konudaki önerilerini içeren bir değerlendirme raporunu sınıf rehber öğretmenini.veli,öğrenci ve okul yönetiminin iş birliğiyle hazırlar. Bu raporun aslını öğrenci gelişim dosyasına koyar, bir örneğini de öğrenci veya velisine verir.
10 Eğitim-öğretim kurumundaki seçmeli derslerin konulmasında çevre koşulları,okulun olanakları,öğretmen sayısı ve branşı da gözetilerek yeni seçmeli derslere ilişkin araştırmalar yapar,bu derslerin zümre öğretmenlerince gerçekleştirilerek program çalışmalarında alanı ile ilgili düşünceleri bildirir.
11 Okulda özel eğitim gerektiren öğrenci varsa veya kaynaştırma eğitim sürdürülüyorsa,bu kapsamdaki öğrencilere ve ailelerine gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini rehberlik ve araştırma merkezinin iş birliğiyle verir.
12 Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin öğrenci gelişim dosyalarını ve diğer gerekli kayıtları tutar, ilgili yazışmaları hazırlar ve istenen raporu düzenler.
13 Okula bir alt öğrenim kademesinden veya nakil yoluyla gelen öğrencilerin gelişim dosyalarını inceler, sınıf rehber öğretmeniyle iş birliği içinde değerlendirir. Gerektiğinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde kullanılacak ölçme araçları,doküman ve kaynakları hazırlama ve geliştirme çalışmalarına katılır.
14 Öğrencilerin ilgi,yetenek ve akademik başarıları doğrultusunda eğitsel kollara yönelmesi konusunda branş ve sınıf rehber öğretmenine bilgi verir ve iş birliği yapar.
15 Ailelere,öğrencilere,sınıf rehberlik öğretmenlerine ve gerektiğinde diğer okul personeline yönelik hizmet alanına uygun toplantı,konferans ve panel gibi etkinlikler düzenler.
16 Okulda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin komisyonlara ve toplantılara katılır,gerekli bilgiler verir,görüşlerini belirtir.
17 Orta öğretim kurumlarında MEB Orta Öğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen görevleri yapar.
18 Ders yılı sonunda bu alanda yapılan çalışmaları değerlendirir,sonuçlarını ve gerekli bilgileri içeren bir rapor hazırlar.
Okulda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetinin başlamasında ilk adım hizmetlerin yürütüleceği mekanı belirlemektir. Bunun için yönetmeliğin 43. maddesi;
“Resmi ve özel eğitim-öğretim kurumlarında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yürütmek üzere,rehberlik ve psikolojik danışma servisi kurulur. Bu servise öğrenci sayısına göre yeterli eleman atanır. Hizmetin özellikleri açısından uygun fiziki ortam ve gerekli donatım sağlanır.” demektedir. Okul yönetimi her şeyden önce bu hizmetlerin yürütülmesi için gerekli fiziksel koşulları hizmetin öngördüğü nitelikte hazırlamalıdır. (1)
Son dönemlerde en göze çarpan durum; Millî Eğitim Bakanlığının giderek [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (rehber öğretmen) atamalarındaki personel sayısını artırmış olmasıdır. Kararlı bir şekilde artışla birlikte, son otuz yıldır bakanlığın yaptığı en olumlu gelişme RPD hizmetlerini branş olarak kabul etmesidir. Nasıl ki Türkçe, matematik gibi branşlara ihtiyaç duyuluyorsa, psikolojik danışmanlara da ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz.
Bu konuda en önemli etken, sekiz yıllık kesintisiz eğitim yasasının başlamasıdır. Bu yasada RPD servislerinin kurulması zorunlu olunca, Bakanlığın önüne ihtiyaç olarak çıkmıştır. Resmi dökümanlarda yaklaşık olarak on dört bin psikolojik danışmana ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
Bunun yanı sıra olumsuz olarak gözlenebilen; alan dışı atamaların devam etmesi. Farklı alanlardan mezun olanlar, hizmet içi eğitim kursları ile yetiştirilmeye çalışılıyor. Bunu olumlu görmek mümkün değil


Meb alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
pdr’de, personel, ve, Örgüt


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Örgüt, Anne ve 2 Çocuğunu Yakıyordu Kacak Haber Arşivi 0 12 Kasım 2011 17:10
Örgüt taktik değiştirdi Ruj Haber Arşivi 0 20 Ekim 2011 11:25
İki Örgüt Üyesi Yakalandı JB Haber Arşivi 0 21 Aralık 2010 22:04