IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 04 Şubat 2014, 00:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Şiddet eğilimiş arttıran risk faktörleri




Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Havva Öztürk, testosteron hormonu yüksek olan kişilerde saldırma şiddetinin daha çok görüldüğünü söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Öztürk, daha çok erkeklerin şiddet uyguladığını belirterek, “Şiddet Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre, kendine ya da başkalarına grup ya da topluluğa yönelik ölüm, yaralama, grupsal zedeleme, fiziksel zorlama, güç kullanımı olarak geçiyor. ’Şiddetin nelerden kaynaklanıyor ?’ diye baktığımız zaman bunun biyolojik kökeni olduğunu söylüyorlar. Bunun öğrenilebilen bir davranış olduğu söyleniyor. Yapılan bir çalışmada, testosteron hormonlarıyla şiddetin ilişkili olduğu söyleniyor. Genellikle erkeklerin daha çok şiddet uyguladığı belirtiliyor. Yapılan araştırmalarda testosteron hormonu yüksek olan kişilerle saldırma şiddetinin daha çok olduğu ortaya çıkmış” dedi.

Toplumda şiddet olaylarının yüzde 86, sağlık hizmetlerinde şiddet oranlarının yüzde 72 arttığını, işyerlerinde ise şiddete başvurma oranının yüzde 51’e çıktığını dile getiren Öztürk, “Eğer kişi çocukluğunda şiddet görmüşse gelecekte şiddet eğilimi gösteriyor. Anaokulu çocuklarıyla yapılan bir çalışma var. Ailesinde canlı olarak şiddet görüyorsa çocuk bunu ileride uygulama oranı çok yüksek. Son yıllarda dünyanın her yerinde yaş, cinsiyet, ırki dil ayırmaksızın toplumdaki bütün bireyleri etkileyen şiddet günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmektedir. Her sektör için önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Temel ihtiyaçların karşılanmaması, aç gözlülük, korku, kaynakların adil dağıtılmaması, çaresizlik, eğitim yetersizliği, medyanın etkisi, toplumdaki şiddet olayları nedeniyle dünyadaki şiddet olaylarında artış görülüyor. Toplumda şiddet olaylarının yüzde 86, sağlık hizmetlerinde şiddet oranlarının yüzde 72 arttığını söylüyor. İşyerlerinde ise şiddete başvurma oranı yüzde 51’e yükseldiği belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

Şiddetin sağlık kurumlarında diğer kurumlara göre 16 kat daha fazla olduğunu kaydeden Öztürk, şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarına karşı şiddet son yıllarda ciddi anlamda bir artış göstermiştir. Sağlık sektörü diğer işyerlerine göre şiddete uğrama yönünde daha riskli alana girmektedir. Sağlık çalışanları gardiyan, polis, şoför ve banka çalışanlarında daha çok saldırıya uğramaktadır. Şiddet sağlık kurumlarından diğer kurumlara göre 16 kat daha fazladır. Buna rağmen şiddet olayları daha az kayıt edilmekte, sağlık kurumlarına şiddet daha az oranda belirtilmektedir. Sadece silahlı şiddet olayları kayıt altına alınmakta, diğer olaylar bildirilmemektedir. Şiddet olayı göre sağlık çalışanı psikolojik olarak, güven kaybı, kendine suçlama, moral bozukluğu gibi, hastadan korkma, hastaya bakamama gibi hale geliyorlar.”

Sağlık sektöründe en fazla şiddet olaylarının acil servislerde görüldüğünü vurgulayan Öztürk, “ ’Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar kim?’ diye baktığımız zaman, hasta, hasta yakınları, meslektaş olabilir. Yurtdışında hastalar sağlık çalışanlarına şiddet gösterirken, Türkiye’de hasta yakınları sağlık çalışanlarına şiddet gösteriyor. Şiddet olaylarında mağdur olan taraf ise kadınlar. Çünkü kadınlar daha zayıf ve daha güçsüz oluyorlar. Acil servisler şiddet olaylarının en çok olduğu yerlerinin başında geliyor” diye konuştu.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arttıran, eğilimiş, faktörleri, risk, Şiddet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gut için başlıca risk faktörleri nelerdir? Violent Sağlık Köşesi 0 12 Kasım 2013 14:59
Göğüs Kanserinin Risk Faktörleri YapraK Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:32
Mikroorganizmaların üremelerine etki eden çevre faktörleri Zen Mikrobiyoloji 0 24 Ekim 2012 22:56
Güneş Kremi Faktörleri AnqeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 16 Nisan 2012 02:05
Pamukcuk Nedenleri, Sıklığı Ve Risk Faktörleri Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Nisan 2008 20:11