IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 04 Mart 2014, 19:49   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
En Doğru Kararı Vermek




İstediğimiz şeylere ulaşmanın ilk adımı değişmek için karar vermektir. Daha sonra da onlara ulaşmamızda bize engel olan sorunlarımızla yüzleşmektir.

Genel olarak bu sorunlarla yüzleşmek istemeyiz. Ancak değişimi gerçekleştirmenin iki yolu vardır:

1. Yumurta kapıya dayanmadan bilinçli olarak aldığımız kararları istikrarlı bir şekilde uygulamak,

2. Yumurta kapıya dayandıktan sonra mecburen bu değişimi gerçekleştirmek.

Çoğu zaman, ikinci maddeyi uygularız çünkü değişim, herkes için sancılı bir süreç gibi görünür baştan. Bu yüzden artık yaşamakta olduğumuz hayat ya da belli bir alışkanlık bizi gerçekten mutsuz etmeye başlar ve biz artık net bir karar alırız ve onu her ne pahasına olursa olsun uygulamaya başlarız.
Peki birinci maddeyi uygulayarak değişim için karar vermek ve değişimi gerçekleştirmek mümkün mü? Ben kendi yaşamımda bunu başarabilmek için, aşağıdaki unsurların işe yaradığını deneyimledim:

• İlham almak: Bizimle aynı ya da benzer durumları yaşayan insanları bulmak ve onların bu sorunun üstesinden nasıl geldiklerine bir bakmak yardımcı olabilir. Bize ilham veren her şey, yüreğimizi harekete geçirir ve heyecanla yapılan her şey başarıyla sonuçlanacaktır. “İlham Almak Enerjimizi Yükseltir”

• Büyük düşünüp küçük hedefler koymak: Eğer kendimize küçük (veya gerçekçi) olmayan hedefler koyarsak, büyük ihtimalle yolun yarısında başaramadığımızı düşünerek vazgeçeceğiz. Bu yüzden ana hedefe giden yolda, adımlarımızı küçük küçük atabilmek için kendimize daha iyimser davranmalıyız. Planlarımızı (kendi limitlerimiz dahilinde) ne kadar gerçekçi yaparsak ve bu planı kendimize kabul ettirirsek, o kadar başarılı olma ihtimalimiz ve plana bağlı kalma ihtimalimiz artar.“Küçük Adımlarla Hayatımızı Değiştirmek”

• Motivasyon: İstediğimiz şeyin bizde yarattığı istek ve motivasyon yeterince büyük değilse, mevcut alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz çok zor. Mesela, sigarayı sağlıklıyken bırakmak ne kadar zorsa, doktor bize “eğer sigarayı bırakmazsan ölürsün” dedikten sonra bırakmak çok kolaylaşabiliyor. Bu yüzden motivasyonumuzun, alışkanlıklarımıza olan bağımlılığımızdan büyük olması gerekiyor. Neden değişmek istediğimizi madde madde bir kağıda yazmak ve onu hep görebileceğimiz bir yerde tutmak, odağımızı hedeflerimiz üzerinde tutmaya yarayacaktır. Ancak yazdığımız bu maddelerin, bizi heyecanlandırdığından emin olmamız gerekiyor. “Hiçbir Zaman Vazgeçme”

• Taahhütte bulunmak: Bir karar aldığımızda o karara olan bağlılığımızı çevremizdeki herkese anons edebiliriz, söz verebiliriz, taahhütlerde bulunabiliriz. Bu, bazıları için işe yarayan bir yöntemdir. Bazı kaynaklara göre, hedef belirledikten sonra onu sesli bir şekilde etrafımızdaki herkes ile paylaşmamızın gerekli olduğundan bahsedilir. Böylece sosyal baskı bizi o hedefi gerçekleştirmek için zorlamaya başlar. Ancak bazıları için de bunun tam tersi gerçerlidir. Yani hedeflerimize ulaştıktan sonra almamız gereken övgüleri baştan aldığımız için motivasyonumuz azalabiliyor ve ortada sadece yapılması gereken zor işler kalıyor. “Hedeflerinizi Kendinize Saklayın” Bu da doğal olarak motivasyonumuzu azaltabiliyor.

• Bir yaşam koçu ile çalışmak: Sorunlarımızla yüzleşmek ve değişim sürecini başarılı bir şekilde geçirmek için çok etkili bir yöntemdir. Çoğu zaman günlük koşuşturmanın içerisinde kendimize zaman bile ayıramıyoruz. Bu yüzden kendi kendimize düşünmemiz gereken derin konular üzerinde kafa yormuyor, bazı soruları kendimize sormuyoruz, neden değişmek istediğimizi bile unutabiliyoruz. İşte bir yaşam koçu ile düzenli olarak çalışmak, bizim farkında olmadığımız ya da üzerinde düşünmekten kaçtığımız bazı durumları ortaya çıkarabiliyor. Ortaya çıkmış bir farkındalık ise, o sorunu çözmemiz için en etkili adım oluyor. Bazen sorunları kafamızda çok büyütürüz. Aslında o kadar da büyük sorunlar olmayabilirler. Onları çözmenin en iyi yolu da, önce var olduklarını kabul etmek, sonra da çözmek için küçük adımlara bölmek. Değişim sürecinde kendi kendinizi kandırıp vazgeçmek kolay olabiliyor belki ama iyi bir yaşam koçunu asla kandıramazsınız ve o asla vazgeçmez

Cemal Kondu

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
doğru, en, kararı, vermek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Berger: Vettel'in Red Bull'da kalma kararı doğru Zen Diğer Spor Branşları 0 18 Haziran 2013 12:54
Kim O ...? Umarım Doğru Kararı Verirsin... Burce Serbest Kürsü 0 12 Mayıs 2012 13:31
Yargıtay 'utanç kararı' doğru buldu Aze Haber Arşivi 1 01 Kasım 2011 09:33