IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 22 Mart 2014, 19:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Davranışlar Sözlerden Sesli Konuşur




Bir bebek doğumundan itibaren çevreye duyarlıdır. Doğumu takip eden ilk haftalarda bebeğin davranışlarını ihtiyaçları ve çevresel uyarılar şekillendirir. Karnı acıktığında altını kirlettiğinde gaz sancısı çektiğinde çevre çok ışıklı veya gürültülü olduğunda ortaya koyduğu tepkiler ve bu tepkiler karşısında annenin gösterdiği davranışlar anne ile bebek arasında ilk bağı oluşturur.

Anne ile bebek arasındaki bağlanma şekli bebeğin hayatındaki diğer insanlarla kuracağı ilişkilerin de bir örneği olur.

Babayla ilişki diğer aile üyeleriyle ilişki biraz daha büyüdüğünde arkadaşlarla ilişki öğretmenler ve diğer önemli kişilerle ilişki temelini bu ilk bağdan alırlar. Bebek anneyi ve anneyle olan ilişkiyi içselleştirerek kendini ve dünyayı tanımlamaya başlar.

Bu bağın kurulduğu yerde henüz söz yoktur. Annenin söylediklerini anlamaya başlamadan önce çocuk annenin ortaya koyduğu duygunun tonunu onaylanıp onaylanmadığını annenin davranışlarından anlar. Çocuk kendini önce annenin yüzünde görür. Annenin dokunuşlarıyla kendi vücudunu tanır. Kendi benliğini sözün doğmadığı o erken dönemlerde çizmeye başlar. Anne ve bebek birbirini kurdukları ilk sözsüz bağ vasıtasıyla şekillendirmeye başlar.


Kelimelerden önce davranışlarla tanışan davranışları anlamaya ve kendini davranışlarla ifade etmeye başlayan çocuk davranışları gözlemleme ve anlamlandırma konusunda büyük bir hassasiyet kazanır. Daha ileriki dönemlerde sözel iletişim çocuğun hayatında rol oynamaya başladıktan sonra bile iletişimin sözel olmayan yanı büyük önemini sürdürmeye devam eder.

Çocukların öğrenmesinde ‘model alma’ büyük önem taşır. Çevrelerindeki kişileri gözlemleyerek pek çok tutum ve davranışı öğrenirler. Anne ve babaların her davranışı çocuklar tarafından mercek altına alınır.

Çocuklara öğretilecek herhangi bir davranış söz konusu olduğunda anne-babanın bu davranışı sergileyerek çocuğa örnek olması çocuğun öğrenmesini kolaylaştırır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çocukların bizim olumsuz davranışlarımızı da örnek alabileceği gerçeğidir. Hiçbir anne-baba çocuğunun kaba kelimeler ve küfür kullanmasını istemez.

Bu yüzden sık sık hatırlatmalarda bulunulur. Ancak günlük hayatta çok zorlandığımız anlarda pek çoğumuz bu tür sözleri ağzımızdan kaçırırız. Olayı örtbas etmek için giriştiğimiz davranışlar çocuklar tarafından hemen algılanır.

Bu nedenle çocuğun yaşayacağı çelişkiyi engelleyebilmek ve ona iyi bir model olabilmek için bunun yanlış bir davranış olduğunu kabul etmek ve göstermek faydalı olacaktır

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
davranışlar, konuşur, sesli, sözlerden


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Öykü Çelik Bu Sözlerden Sonra Ne Yapacak? Rüzgar Haber Arşivi 0 08 Ocak 2012 15:54
Atatürk'ün Türk kadını üzerine söylediği sözlerden en çok hangisini beğeniyorsunuz? Kalemzede IF Anket Arşivi 8 08 Ekim 2011 15:28