IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 22 Mart 2014, 19:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Konuşurken nelere dikkat etmeliyiz




Hayatta en fazla ihtiyaç duyduğumuz, ancak okullarda en az öğretilen iletişim becerilerinden biri de konuşmaktır. Aslında insan doğduğundan bir yıl kadar sonra başkalarını taklit ederek konuşmasını öğrenir ve tüm yaşamı boyunca konuşur.

Ancak, konuşmak ve konuşmasını bilmek farklı becerilerdir. Ağzı olan konuşuyor sözü, insanların çoğu kez gerekli gereksiz konuştuğunu ifade etmektedir. Bazı insanlar, çok konuştukları ya da olur olmaz yerde söze girdikleri için geveze, laf ebesi, boşboğaz gibi sıfatlarla tanımlanırlar. Bu tanımlamalar, övgü ifadeleri değildir.

Konuşmasını bilmek; yerinde ve zamanında konuşmak, konuşmasıyla insanları ilgilendirmek, bilgilendirmek ve etkilemektir. Üstün bir iletişim becerisidir. Toplum içinde insan ilişkilerini sağlıklı ve sürekli kılmak için mutlaka geliştirilmesi gereken bir yetenektir.

Konuşurken söylediklerinizin bir anlamı ve yararı olup olmadığını sorgulayın. Söylediklerinizin karşınızdaki için ne anlama geldiğini, ona bir yarar sağlayıp sağlayamadığını düşünün. Onun sizi dinlemesi için iyi bir nedeni olmalıdır. Siz onun yerinde olsaydınız, söylediklerinizin sizin için nasıl bir anlam taşıyacağını düşünün.

Söylediklerinizin orada olmayan bir başkasını çekiştirmeye, dedikoduya doğru gidebileceğini fark ederseniz, durun ve susun. Bu şekilde harcayacağınız zaman ve enerji, sizde ve karşınızdakinde stres, kıskançlık, kızgınlık, kaygı gibi olumsuz duygular yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir. İşinize bakın, yaşam amaçlarınıza odaklanın. Başkalarını çekiştirmek işi gücü olmayan insanların işidir.

Konuşmanın temeli (ilk dört harfi) konudur. Hangi konuda konuştuğunuz bilin, bilmediğiniz konuda konuşmayın. Konusuz konuşma boş konuşmadır. Salt konuşmuş olmak için konuşmayın, siz zararlı çıkarsınız.

Kontrol edemeyeceğiniz, etkileyemeyeceğiniz, değiştiremeyeceğiniz şeylerden konuşmak da yine çoğu kez boşa zaman ve enerji harcamaktır. Havadan sudan konuşmak bir anlamda budur. Siz istediğiniz kadar konuşun, havalar nasıl olacaksa öyle olacaktır.

Her söylediğini düşün, ancak her düşündüğünü söyleme deyimi insanların ağzından çıkanı kulağının duyması gerektiğini anlatan, az ve dikkatli konuşmanın önemini vurgulayan özlü bir ifadedir. Mutlaka akılda bulundurulması gerekir.

KONUŞMUŞ OLMAK İÇİN KONUŞMAYIN

Çok konuşan insanlar çoğu kez bilmeyerek karşısındakine duruma göre kendisine karşı da kullanılabilecek malzeme vermektedir. Konuştukça açık veren, adeta batan, kendi zayıf yönlerini ortaya koyan insanları hep görmüşüzdür.

Kendisinin ve karşısındakinin zamanını ve enerjisini boşa harcayan bu insanlar, bir taraftan da suçlama, şikayet ve eleştirileriyle olumsuz duygularını beslemekte, bulundukları ortamda stresi artırmaktadırlar.

Çok konuşmayı seven insanlar, bir süre sonra, konuşmuş olmak için konuşurken hayal güçlerini de zorlayarak kendilerini söze başladıkları konunun çok dışında kontrol edemeyecekleri kadar farklı ve gerçek dışı konularda konuşurken bulurlar.

Bu insanların yakınlarında onların ağzından işlerine yarayacak laflar almak, tuzak kurmalarını kolaylaştıracak bilgiler edinmek isteyenler çokça bulunur.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
dikkat, etmeliyiz, konuşurken, nelere


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nelere dikkat etmeliyiz? Erkan Link değişimi 0 28 Şubat 2013 02:20
Ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Sim Ayakkabı Trendleri 0 31 Ağustos 2011 00:38
2.El Otomobil Alırken Nelere Dikkat etmeliyiz?. Sametold Merak Ettikleriniz 0 06 Ekim 2010 19:18
Gelinlik Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz Süslü Evlilik Hazırlıkları 0 08 Ocak 2010 18:13
Backlink alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz aLKoLiK Google 1 17 Kasım 2007 12:17