IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 23 Mart 2014, 21:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Korkuyorum, ya çok başarılı olursam ?




Yaşam boyu hep birşeyleri başarmaya çalışıyoruz. Yürümeyi konuşmayı okumayı ve yazmayı mezun olmayı işe girmeyi başarıyoruz örneğin. Başkalarının yaptığını yapabilmek bir konuda oluşmuş standartları yakalamak başarı sayılıyor hiç kimsenin yapamadığını yapabilmek standartları aşmak ise üstün başarı.

Korkuyorum... Ya Çok Başarılı Olursam?
Düşük performans ve motivasyonun altında yatan nedenlerden biri: Başarı Korkusu
Yaşam boyu hep birşeyleri başarmaya çalışıyoruz. Yürümeyi konuşmayı okumayı ve yazmayı mezun olmayı işe girmeyi başarıyoruz örneğin. Başkalarının yaptığını yapabilmek bir konuda oluşmuş standartları yakalamak başarı sayılıyor hiç kimsenin yapamadığını yapabilmek standartları aşmak ise üstün başarı. Günümüzde her şey “ölçülebilir” olmak durumunda çünkü başarı ancak bu şekilde ödüllendirilebiliyor. Biz de artık başarı kavramını yalnızca bu biçimde algılamaya başladık: Başarı maddi kazançlarla ilintilidir başarılı kişiler belirli ve kitaplarda yazılı özelliklere sahiptir başarısızlık felaket...


Başarı bir başka anlam da içeriyor aslında. Ölçülemeyen ama hissedilen ve tadına doyulayamayan bir duygudur başarı. Masanızın üzerini temizlediğinizde yeni baharatlar kullanıp ağız sulandıran bir yemek pişirdiğinizde projenizi tamamlayıp altına imzanızı attığınızda içinizdeki çocuğun size kocaman bir “Aferin!” dediğini duyduğunuzda hissettiğiniz duygudur. Tanımı ve hissedilmesi kişiye özgüdür gerçi ama biliriz ki tatmin sevinç onur vb. duygu ögeleri içerir. Başarı duygusu bizi yüreklendirir yaptığımızın daha iyisini becerebilmek için istek duyarız bizi kamçılayan ana unsurdur.
Peki kişi bu duyguyu engellemeye çalışabilir mi? Başarıdan korkulur mu? Evet ne yazık ki birçok başarılı kişi bir işi başardıktan sonra korkuyor ve eski düzeyinde kalmayı güvenli bularak düşük performansı yeğliyor. İlk bakışta başarı korkusunun kişinin performansında ve motivasyonunda kariyer planlamasında hatta kişisel gelişiminde çok önemli bir engel oluşturduğunu büyük zarar verdiğini düşünmek zor gelse de bu böyle. Çok yaygın ve çoğu insanın ise bu korkusundan haberi bile yok.
Başarı Korkusu Nedir?
Elde ettiği yüksek performansın getirdiği sonuçların kendisine zararlı olabilecek ögeler içermesinden korkan kişininbilerek ya da bilmeyerek başarısını sürekli sabote etmesidir.
Geliştirdiğiniz düşünceler ve davranış biçiminiz başarabileceğinizi bildiğiniz konularda size engel oluyor mu? Başarılı olmakla neler kaybedebilirsiniz?


Saygılarımla
Gülcan Arpacıoğlu

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
başarılı, cok, korkuyorum, olursam, ya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şehit Olursam Ağlama Annem Violent Haber Arşivi 0 17 Kasım 2013 13:03
Çürüyüp ceset olursam.. Düş Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 13 Ocak 2012 11:48
Cok korkuyorum by_C3zA Aşk ve Sevgi Köşesi 0 26 Ocak 2010 19:56
Korkuyorum AnqeL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 05 Ağustos 2009 02:43