IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 01 Haziran 2014, 20:24   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Düzenli bir uyku için neler yapmalıyız?




Günümüzde çalışanların en büyük sorunlarının başında uyku düzeni geliyor. Yoğun ve stresli geçen belli dönemlerde uyku düzeninin bozulması başka hastalıklara sebep olabiliyor. Peki uykumuzu düzene sokmak için neler yapabiliriz?

Sağlıklı uyku düzeni nasıl oluşturulur? Sağlıklı ve düzenli bir yaşam için düzenli ve dengeli bir uykunun yaşamımızda olması büyük gereklilik. İyi bir uyku, dinlenmiş bir vücut ve zinde bir beyin demektir. Uyku, organizmamızın kendini onarabildiği, enerji topladığı yani dinlenebildiği zamandır. Zamanımızın neredeyse 3'te 1'ni alan uyku sadece vücudumuzun değil aslında ruhumuzun da dinlendiği bir periyottur.
Uykusuzluk ya da düzenli uyumamak kişinin günlük yaşantısında tahmin edebildiğiniz gibi problemlere yol açmaktadır. Uykusunu alamamış bir kişi; gün içinde yorgun, gergin, bitkin, stresli, huzursuz, sıkıntılı ve tabi ki verimsiz, mutsuz olabilmektedir. Uykuya doymayan kişi, gerek iş yaşantısında gerek sosyal yaşantısında sinirli, alıngan ve uyumsuz olabilmekte ve kişinin bireysel başarısı düşmektedir.
Uyku düzeni ile ilgili yaşanan sıkıntılar çoğu zaman yaşantımızda sahip olduğumuz alışkanlıklarla yakından ilgili olabilir. Sağlıklı bir uyku düzeni için günlük yaşantımızda dikkat edebileceğimiz püf noktalar ile düzenli bir uyku ve sonrasında verimli bir gün yaşamak mümkün!
Uyku düzeni kurabilmek için dikkat edilebilecek püf noktalar;
1) Öncelikle uyku düzeninizi gözden geçirmeniz, kendinizi gözlemlemeniz ve uyku düzeninizle ilgili değiştirmek istediklerinizi belirlemelisiniz. Bu yazıyı okuduğunuza göre ilk adımı gerçekleştirmişsiniz demektir.
2) Yatak, saatlerce televizyon seyretmek, bilgisayarda-telefonda vakit geçirmek, ders çalışmak, yemek yemek ya da uzun sohbetlere girmek için değil uyumak içindir. Bu tarz eylemleri yatakta yapmak uykunuzu kaçırabilir ve kafadaki yatak kavramını bozabilir. Yatak uyumak içindir.
3) Ne kadar az ya da çok uyunursa uyusun düzenli bir uyku düzeni için sabah belirli bir saatte uyanmak. Sabah aynı saatte kalkmak biyolojik saat ayarlamamız için en büyük yardımcıdır. Özellikle uyku düzenini kurmaya çalışırken akşam aynı saatte yatmak ilk etapta sıkıntı olabileceği için en azından aynı saatte uyanmaya çalışmak gerekir.
4) Sabah uyanma saatini ayarladıktan sonra yavaş yavaş yatış saatini daha erkene kaydırmak. Yatış saatini en azından bir önceki günden 15 dakika önceye almak. Ortalama bir yetişkinin günde 7-8 saat kadar yatması yeterli uyku olarak belirtilmektedir. Buna göre birkaç gün yatış saatinizi 15'er dakika öne aldığınızda bu ortalamayı yakaladığınızda o günkü yatış saatinizi standart yatış zamanınız olarak belirleyebilirsiniz.
5) Kendinizi uykuya hazırlamanızı sağlayacak bir aktivite bulmak. Bedeninizi gevşetecek, ruhunuzu dinlendirecek bir aktivite! Ilık bir duş, ılık bir bardak süt, sakin ve hafif bir müzik, ilginizi çeken bir kitap uykuya geçiş için size yardımcı olabilir. Televizyon izlemek, bilgisayarda oyun oynamak bu gevşetici aktiviteler içine girmez, dikkatinizi daha diri tutup, daha uyanık olmanıza neden olur, uykudan uzaklaştırır.
6) Uykunuz gelmeden yatağa geçmemek. Yatağa geçip saatlerce dönüp duracaksanız yatağa geçmeyin.
7) Herkesin kendi yatağında yatması. Çocuklar kendi yatağında, ebeveynler kendi yatağında yatmalı.
8) Bedeni rahat ettirecek, kişiye uygun yatak tipinin sağlanması.
9) Düzenli ve dengeli beslenmek. Sağlam bir kahvaltı ve gün içinde dengeli beslenme hem sağlıklı olmanızı hem de zinde hissetmenizi sağlar. Ayrıca akşam çok ağır yiyecekler tüketmemek ve yatmadan önce bir şeyler atıştırmamak da dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Aksi takdirde uykunuz kaçabilir.
11) Gün içerisinde ve özellikle akşam üstü kafeinli içecekler tüketmemek.
12) Yatmadan önce egzersiz yapmamak.
Gündüz şekerlemelerini ve öğleden sonra uyuklamalarından vazgeçmek. Gün içinde uyunduğunda, gece yatış saati geç bir saate kalabiliyor, uyku düzeni bozulabiliyor.
Uykusuzluk günlük alışkanlıklar dışında biyolojik temelli olabilir. Eğer, uykusuzluğa neden olabilecek biyolojik ve ruhsal bozukluklar (uyku apnesi, narkolepsi, depresyon, anksiyete vb.) varsa doktora ya da uzmana gitmekten çekinmemek gerekir.

Kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bîr, düzenli, icin, neler, uyku, yapmalıyız


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Zayıflamak İçin İlk Şart Düzenli Uyku Elysian Diyet ve Sağlıklı Beslenme 3 26 Mart 2014 13:10
Kemik Erimesine Karşı Neler Yapmalıyız Zen Sağlık Köşesi 0 21 Şubat 2013 17:05
Dengeli ve Düzenli Beslenmek için Neler Yapmalıyız Liaaa Sağlık Köşesi 0 06 Nisan 2012 10:39
Erozyonu Önlemek için Neler Yapmalıyız Liaaa Ödev ve Tezler 0 04 Nisan 2012 01:04
Sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız? Lin Sağlık Köşesi 0 03 Mayıs 2008 13:29