IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 06 Haziran 2014, 11:41   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yoganın Türleri Ve Faydaları





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yogayı çözmek

Vücudunuza fazla yüklenmeden kaslarınızı güçlendirip, onlara form verecek, zihninizi canlandıracak, esnekliğinizi arttırıp, stresinizi azaltacak bir egzersiz düşünün. Şanslısınız. Böyle sihirli bir egzersiz var ve adı yoga. Daha fazlasını mı öğrenmek istiyorsunuz. Bu “hepsi bir arada” egzersizi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.

Yoga nedir?

Yoga, Hindistan’da yaklaşık 50.000 yıl önce tek seferde zihni, bedeni ve ruhu aynı anda çalıştıracak bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. O zamandan günümüze araştırmalar, içinde aktif yogayı bulunduran yaşam biçimlerinin yüksek tansiyon, duygu durum bozuklukları, şeker hastalığı ve karpal tünel sendromu gibi birçok hastalığın tedavisinde faydalı olduğunu göstermiştir.
Normal bir yoga seansı 60-70 dakika sürmektedir ve yavaş, düzenli nefes alma ve açma-germe egzersizleriyle başlamaktadır. Genel olarak yoga seansları 30 dakikalık derin açma-germe ve poz hareketleriyle, 15-20 dakikalık gevşeme egzersizlerinden oluşur.

Yoga türleri

Dünyada yoga türlerinden onlarcası bulunur. Hepsinin kendine has bir felsefesi ve her adımda farklı bir hareketi vardır. Bunların en ünlüleri şunlardır:

Hatha

En ünlüsü olduğunu kolaylıkla söyleyebileceğimiz Hatha Yoga yeni başlayanlar için oldukça iyi bir yoga türüdür. Egzersizleri yavaştır ve eklemlere fazla yüklenmez. Egzersizin odağı, nefes kontrolü ve açma-germe üzerindedir.

Lyengar

Bu da yeni başlayanlar için iyi ir yoga türüdür. Hatha Yoga’da olduğu gibi hareketler arasındaki pozlar yavaş ve düzenlidir, fakat Lyengar Yoga’daki odak daha az nefes kontrolü, daha fazla denge ve poz hareketleri üzerinedir.

Bikram

Son on yılda popülaritesi artan Bikram Yoga, 40 derece sıcaklıkta bir odada, derin açma-germe hareketlerini teşvik etmek adına kasların gevşemesi için ana bir objeyle yapılır. Bu egzersizin amacı vücutta biriken kirleri terle atmaktır. Ancak genel olarak, Bikram oda sıcaklığı ve egzersizlerin yoğunluğu göz önüne alındığında, kalp ve damar hastalıkları olan insanlara tavsiye edilmemektedir.

Asthanga

Güç yogası olarak bilinen Asthanga Yoga, en zor yoga egzersizlerinden biridir. Asthanga, odağın yalnızca kas yapma ve dayanıklılığa verildiği ağırlık kaldırma egzersizleriyle benzerlik göstermektedir.

Yogadan kimler faydalanabilir?

Yoganın gevşeme, kalp ve damar faydaları ve güç toplama egzersizlerinden herkes faydalanabilmektedir. Fakat bazı gruplar özellikle sağlık açısından yogayı oldukça etkili bulabilir.

Yaşlılar

Vücut duruşu, denge, esneklik ve vücut formu yaş geçtikçe yok olmaktadır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, (Hatha ve Lyengar gibi) yogayı içinde bulunduran yaşam biçimlerinin yaşlı bir insanın denge ve vücut duruşunu geliştirdiğini göstermektedir.

Hamile kadınlar

Doğum öncesi yoganın, yorgunluk, şişme ve hazımsızlık gibi hamilelik semptomlarını hafiflettiği bilinmektedir. Ayrıca, odak yavaş nefes alma, düzenli kas açma-germe hareketleri ve pozlar üzerine olduğu için, kadınlar, doğum esnasında da yoganın faydalarını göreceklerdir.

Astımı olanlar

Birçok seansta odak nefes kontrolü üzerine olduğundan, astımdan şikayetçi kişiler düzenli olarak yoga yapmanın faydalarını göreceklerdir.

Yoga yapmak için size gerekenler:

Fiziksel aktiviteler gibi yoga da oldukça ucuzdur. İhtiyacınız olan yalnızca bir mat, terinizi silmek için bir havlu, odanın soğuk olması ihtimaline karşı bir battaniye ve rahatça hareket edebilmeniz için ter emici ve fazla dar olmayan kıyafetlerdir.

Yogadan en iyi şekilde faydalanmak için ne yapmalısınız?

Yoga bir yarış değildir

Diğer egzersizlerin aksine, yogada rekabet yoktur. Yalnızca kendiniz için çalıştığınızı unutmayın. Kendi hızınıza uygun olarak çalışın ve diğerlerinin neler yaptığına dikkat edin. Bu şekilde yaptıklarınızın yeterli olup olmadığını ölçebilirsiniz.

Vücudunuzu dinleyin

Eğer vücudunuz açma-germe hareketlerinde aşırıya kaçtığınızı ya da bir pozisyonda fazla kaldığınızı söylüyorsa, hemen durun. Kendinizi sakatlamak istemezsiniz.

Bolca su için

Hatha gibi bir gevşeme sınıfında da olsanız, Bikram gibi zorlayıcı bazı egzersizler denemek de isteseniz, seanstan önce ve sonra yeterli miktarda su aldığınızdan emin olun. Bu sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Doktorunuzla konuşun
Bazı insanlar var olan sağlık durumları nedeniyle yogaya başlamamalıdır. Herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan önce aile hekiminize danışmanız sizin için en iyisi olacaktır.

istanbella

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
faydaları, türleri, ve, yoganın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Centiye Faydaları - Centiye Faydaları Yararları Nelerdir Liaaa Sağlık Köşesi 0 06 Mart 2012 13:28
Tımar Türleri Kalemzede Tarih 0 14 Eylül 2011 01:28
Ask Türleri aŁmiηa Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 03 Mart 2011 19:51
Rüyaların Türleri Sır Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 28 Ekim 2010 22:39
Yalnızlık Türleri YapraK Felsefe 0 29 Mart 2009 06:22