IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 14 Temmuz 2014, 19:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sıfır noktasındaki öğretmenlerin hikayesidir!




Sıfır noktasında eğitim harekatı
Harekat, kar ve sosyal imkansızlıklar… Bunlar Şırnak için çok alışıldık manzaralar. Ama bunlar Şırnaklı çocukların deyim yerindeyse hiç de umrunda değil. Çünkü mavi önlüklerini giyip okullarına gitme özgürlükleri var… Onları eğitmek için Afyon’dan, Burdur’dan gelen öğretmenleri de öğrencileri gibi ne kara, ne kışa, ne de harekata aldırış ediyor.
Kuzey Irak sınırında ateşli çatışmaların yaşandığı şu günlerde, sınır bölgesinde yaşayanların hayatlarında pek de bir değişiklik yok. Özellikle de öğretmenlerin… Onlar olumsuz hava koşullarına ve kara harekatına aldırmadan çocukların eğitimlerine bir gün bile ara vermeden, aralıksız çalışıyor, derslere giriyor. Şırnak’ın Kasrik Boğazı Meşeiçi İlköğretim Okulu’ndayız. Burada anasınıfı ve ilköğretim okulunda toplam 620 öğrenci eğitim görüyor. Ama bu kadar çok öğrenciye karşılık sadece 21 öğretmen var.
Kimi Burdur’dan kimi Afyon’dan Şırnak’a gelen, en büyüğü 30 yaşında olan bu öğretmenlerin hepsi tayinleri ilk çıktığında çekindiklerini söylüyor. Ama artık akıllarında ne bir çekince ne de bir korku var. Hatta burada olmaktan mutlu olduklarını dile getiriyorlar.
Kimileri için bu bölgenin adı ‘sıfır noktası.’ Ancak öğretmenler bu tanıma karşı çıkıyor: “Burası sıfır noktası değil. Bu bölgede yaşayan binlerce umut var, biz de bu umutları yeşertmeye geldik.”
Şırnak İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Birlik, öğretmen sayısı açısından sorun olmadığını ancak kemik kadro açısından sıkıntı çektiklerini belirtiyor: “Yaklaşık 4 bin öğretmen görev yapıyor, ancak bunların yüzde 95’i başka illerden geliyor. Kent eğitim altyapısını tamamlayamadığı için Şırnak doğumlu öğretmen sayısı yok denecek kadar az. Böyle olunca da dışarıdan gelen öğretmen 3 yıllık mecburi hizmetini tamamlayınca tayinini istiyor. Öğrenciler de sürekli öğretmen değiştirmek zorunda kalıyor.”
Malatya’dan gelen Okul Müdürü Kubilay Barutçugil, altı yıldır aynı okulda olduğunu söylüyor: “İlk geldiğimde doğrusu çekindim ama şimdi alıştım. Çünkü buraların Batı’daki köy okullarından çok farkı yok. Hatta bazılarından daha iyi. Sonuçta Batı’daki de bizim çocuğumuz Doğu’daki de… Tamam buranın sosyal imkanları zayıf ama insanlık daha güçlü. Bölge insanı öğretmen olarak sizi başlarının tacı yapıyor. Hatta buraları için güvensiz diyenlere şunu söyleyeyim, biz geceleri kapılarımızı kilitlemeye gerek duymayız.”
Kubilay Barutçugil okula geldiği ilk yıl OKS’de tek bir öğrencinin bile başarılı olamadığını söylüyor: “Çok yoğun çalışma programı ile 2005 yılında bir öğrencimiz OKS’yi kazandı. Sonraki yıllarda da 2-3 öğrencimiz ya Anadolu Lisesi’ni kazandı ya da Fen Lisesi’ni. Üç yıl içinde sınav kazanan öğrenci sayısı 7’ye çıktı. Hedefimiz bu yıl üç öğrencimizin sınav kazanmasını sağlamak.”

112 bin öğrenci eğitim görüyor
Hakkari ve Şırnak, Türkiye’de üniversiteyi kazanan öğrenci sayısı bakımından son iki sırayı paylaşıyor. Şırnak 412 bin kişinin yaşadığı bir kent. Burada 112 bin öğrenci ilk ve orta öğretim kurumlarına gidiyor. Şırnak’ta her dört kişiden biri öğrenci iken, okul sayısı sadece 312. Derslik başına düşen öğrenci ortalaması ise 49.

İki günlüğüne gitti ama 2 yıldır Şırnak’ta
23 yaşındaki Hakan Kavak matematik öğretmeni ve Afyonlu: “İki yıl önce kura çektiğimde babam buraya telefon açarak bilgi almış. Sonra bana ’Yanına az eşya alarak 2 günlüğüne git. Beğenmezsen dönersin’ dedi. İki gün değil 2 yıl oldu. Buranın Batı’daki köylerden tek farkı memlekete uzak olması. Ama Şırnak’ta bize daha fazla sahip çıkıyor insanlar.”

Müdür yardımcısı da bir kadın
Meşeiçi İlköğretim Okulu’nun Müdür Yardımcısı Hataylı ve 2 çocuk annesi… Gülistan Aydın 38 yaşında: “Tayinim ilk çıktığında eğitim durumunu merak ettim. Çünkü 7’nci sınıfa giden ve okula başlayacak iki çocuğum vardı. Durumun iyi olduğunu öğrenince hemen geldim. Şırnak’a gelmeden Manisa’nın merkez köyünde görev yapıyordum, inanın burası daha rahat.” Aydın, tayini çıkanların hemen telefona sarılarak bilgi aldıklarını söylüyor. İlk sorulanları şöyle anlatıyor: “En çok sorulan terör. İki yıldır buradayım, bir sorun yaşamadım. Ulaşımı soruyorlar ki her zaman yol açık. Konaklama ise bahçe içindeki lojmanlarda sağlanıyor.”
Gülistan Aydın bölge için basında yer alan ’sıfır noktası’ benzetmesinin Şırnak, Hakkari ve Mardin’de yaşayan insanları üzdüğünü belirtiyor: “Sıfır noktası olayların en çok yaşandığı yer demektir. Oysa biz burada olay yaşamıyoruz. En fazla askerler sabah mayın taraması yapar. Ama Batı’daki insanlar bunu görünce abartıyor. Biz halimizden memnunuz.”

Evlenmek burada kalmaktan daha riskli
Gamze Ayruşlar iki yıldır Şırnak’ta olduğunu anlatıyor: “Burayı gördükten sonra kafamdaki tablo değişti. 2010’a kadar buradayım. Hatta bazıları bana evlen ve tayin çıkart diyor. Buradan gitmek için evlenilmez, onun riski daha büyük.”

Burada bir aileyiz
Bir oda ve mutfaktan oluşan lojmanlardan birinde 24 yaşındaki Melek Etet kalıyor. Burdurlu olan Etet: “Burada 2 arkadaşımla beraber aynı lojmanı paylaşıyorum. Soba kurmayı bilmiyordum ama buraya gelince öğrendim. Aile ortamı gibi yaşıyoruz.”

Korkarak geldim, ağlayarak gideceğim
Songül Karaca 2 Şubat’ta Tokat’ta evlendiğini söylüyor: “Eşim benim için çok üzülüyordu. Ancak öğrencilerle çekilen fotoğrafımı gördüğünde şaşırmış ve bana ’Mutluluğun gözlerinden okunuyor’ dedi. Burada 3’üncü yılımı dolduruyorum ve yazın eş durumundan tayinimi isteyeceğim. Maalesef korkarak geldiğim yerden ağlayarak ayrılacağım.”

OKS’yi ilk kez 2005 yılında bir öğrenci kazandı
2005 yılına kadar OKS’de başarı kazanamamış olan Şırnak, üç yıl önce “şeytanın bacağını kırmış”. Çok yoğun bir çalışma programı ile 2005’te bir öğrenci OKS’yi kazanmayı başarmış. Sonrası da gelmiş tabii. Artık Şırnak’ta Fen Lisesi’ni kazanın öğrenciler de var, Anadolu Lisesi’ni kazanan da. Son üç yılda büyük bir ilerleme kaydeden il, sınav kazanan öğrenci sayısını da 7’ye çıkarmış durumda. Tüm imkansızlıklara rağmen…

Yazan : Öğe Demirkan
Kaynak : VATAN

Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
hikayesidir, noktasındaki, sıfır, öğretmenlerin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bir Sayıyı Sıfır İle Çarpınca Neden Sıfır Eder? Süslü Ödev ve Tezler 1 26 Mart 2011 23:39
Sıfır çıkışlı sıfır siteden herkesle değişim ErayTR Link değişimi 17 16 Ağustos 2008 17:21