IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 20 Ocak 2015, 20:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İçinizdeki Çocuk Sizin Başarınızdır




Bilgi esaret midir?
Bir çocuk parkında şöyle oturup çocukları izledim. Ne kadar cesur ve ne kadar azimli olduklarını anladım. Annesine gidip soru soruyor annesi cevap vermediğinde veya cevap kendini tatmin etmediğinde gidip arkadaşalarına soruyor, oda olmadı gidip dedesi, nenesi, halası, babası artık kim varsa.. Sordukça soruyor öğrenmeye çalışıyor. Ancak fark ettim ki öğrendikçe cesareti kırılmaya azmi azalmaya başladı. İlginçtir ki rahatlıkla karşıdan karşıya geçen o çocuk, annesinin çarpılırsın bak halanın oğlu çarpıldı. Öyle mi olmak istiyorsun demesiyle o çocuk zor durumda dahi olduğunda karşıdan karşıya geçemedi.( Kötü durumu canlandırarak çocuğa korku aşılandı, aslında çocuk büyüdü) İlginçtir ki az önce ha bire karşıdan karşıya son derece dikkatli bir şekilde geçiyordu. Sonunda kahramanımızla konuşmaya karar verdim. Gittin yanına “merhaba adın ne” diye sordum. “Ben mert siz kimsiniz ?” bu sözü söylerken kendinden emin ve kendine son derece güvenen bir insan edasıyla bu kelimeyi söyledi. “ Bende Bilal şurada oturuyordum, seni gördüm çok zeki ve cesur birine benziyorsun.” Dedim. Dediği şey ise, “ bunu söylemek için mi benimle tanışmak istedin.” Oldu. Ben böyle bir cevap gerçekten beklemiyordum. Ancak devam edelim dedik ve devam ettik. “ Evet, aslında biliyor musun, küçükken bende senin gibiydim.” “Söyle bakalım büyünce ne olacaksın.” Diye sorduğumda, ben Astronot olacağım tüm gezegenleri ve yıldızları gezeceğim fotoğraflarını çekeceğim. En büyük Astronot ben olacağım.” Dedi. Bu lafı söylerken annesi geldi. ( Dikkat cümle kurumunda. Olasılık yok. Olabilir demiyor Olacağım, yapacağım diyor? Sizce bu ne? )Oğlum ne yapıyorsun o adamı tanımıyorsun onunla neden konuşuyorsun diye çocuğu bir güzel azarladı. Sadece izledim uzaktan uzağa, bir çocuğun nasıl yok edildiğini, bir geleceğin nasıl karardığını, bir girişimcinin nasıl önünün kesildiğini… Aynı çocuk o kadar içerlemiş olacak ki simitçiden simit almak istiyor adamın yanında gidiyor. Sadece duruyor ve simitçiye bakıyor. Ağzını bıçak açmıyor. “Simitçi soruyor ne istiyorsun.” Diye. Bizim Mert’e ses yok, annesi geliyor oğlum simit mi istiyorsun, sadece “evet” diyor. Simitçi şaşkın şaşkın “ey evladım neden söylemiyorsun o zaman.” Yine cevap yok bizim Mert, sanki az önce benimle konuşan Mert değil… O çocuk gitmiş başka bir çocuk gelmiş.. Simitçinin yanında uzaklaşıyor ve benim oturduğum bankın yanından geçerken annesi soruyor; “Oğlum neden amcaya ne istediğini söylemedin?” diye sordu. Sizce çocuk neden o simitçi ile konuşmadı?

Evet, doğru cevap; çünkü annesi bir saat önce ona öyle öğretti. O tertemiz sayfaya bir bilgi ekledi ve artık o bilgi bu çocuğun kara yazısı olacak. Çocuğun ne dediğini merek mi ettiniz? Tek kelime; Sen dedin yabancılarla, konuşma diye” biraz sustuktan sonra “ben o adamı tanımıyordum ki”… İşte cevap ortada.. Sizce bu çocuk sosyal ilişkileri nasıl olacak. Nasıl arkadaş çevresi olacak varın gerisini siz düşünün. Anne ise, gayet ciddi ve azarlar şekilde “oğlum o başka bu başka bunun ayrımına var. Sen anlamıyorsun galiba veya beni dinlemiyorsun”. Dahasını yazamayacağım çünkü sinir katsayılarım yükseliyor. Anne burada çocuğun anlamadığını da söyledi büyük olasılıkla çocuk bundan sonra okulda pek çalışkan olamayacak. Çünkü anlamıyor muş… Anne bu kadar söylenmeye devam edince dayanamayıp kadına doğru yöneldim ve “affedersiniz, çocuğa kızmaya hakkınız yok, o sadece sizsiniz.” Dedim çekip gittim kadın arkamdan bakakaldı ne anladı bilmiyorum.

Bu sadece ufak bir örnekti, çocuklara baktığımda Astronot olacaklar, uzayı keşfedecekler, polis olacaklar tüm suçluları yakalayacaklar. Hâkim olacak kötüleri yok edecekler, Süper kahraman olacaklar… Hepsi muhteşem meslekler ve iddialı meslekler hata ve hata gerçek yaşamda olmayan meslekler bile var. Hayalleri ise beş yıldızlı hayal öyle bir arabası olacak ki, herkes ardından bakacak. O bindiği bisiklet gelecekte alacağı ferari gibi sürmekte, hayalini kurduğu veya evcilik oynadığı o ev gelecekteki evinin provası…. Çocukken korkular azdı, hayaller geniş yaratıcılıklar muhteşem.. Sonra büyümeye başlarlar ve büyüdüklerinde bakarız ki bu çocuklar ferrariyi dahi görememiş bir hacı muradı dahi zorla almış. O hayalini kurduğunu ev ise yanında bile geçemeye cesareti kalmamış. Büyüdü kendini kendi yapan hayalleri bıraktı, cesur olmayı bıraktı, yürümeye başlarken düşüp tekrar ayağa kalkan ve tekrar düşen ve takrar ayağa kalkan o azimli çocuk şimdi düştü ve ayağa kalkamadı. Kalkamıyor. O gücü yitirdi. Aslında kendini çocuklukta bıraktı ve çocukluğuna benliğini emanet etti. İşte o çucukluktan ne kadarını içine aldıysan işte o kadar başarılı oldun bu yaşamda. Çünkü yaşamın bir çok şeyini çocuklar bizden çok daha doğru ve düzgün yapıyorlardı. Yapıyorlardı diyorum çünkü o çocuklar artık yaşam amaçlarını hayallerini unutmuş bir şekilde sadece yaşıyor. O hayallere ise çocukluk denip aşağılandı. Bir bakın çocukken ne olmak istiyordunuz. Şimdi ne isiniz. Hangi yaşta olursan ol, içinde çocuk seninle birlikte sadece ona gülümsemeni bekliyor. Yaşamın sona ermeden ona merhaba de, ve onu yaşa. Göreceksin ki gerçek yaşam dediğin aslında bir oyuncaktan ibaretmiş.

Şimdi soruyorum gerçek yaşam dediğimiz büyük gözüyle yaşam nasıl bir cehennem ki, çocuklar kendini çocuklukta bırakıyor. Şimdi soruyorum sen çocuk musun? Yoksa değil misin? Düşünce ayağa kalkma cesaretini kendinde buluyor musun? Düşünce gülebiliyor musun? Yürüyemediğinde emekleyebiliyor musun? Öğrenmek istediğin bir şeyi sonuna kadar kovalayıp öğrenebiliyor musun? Öğreneceklerim bitmedi daha çok öğrenmeliyim diyebiliyor musun? Eğer evet diyebiliyorsan işte o zaman o çocuk sizsiniz.

İyi sizler ve iyi çocukluklar dilerim. İçinizde ki çocuğu keşfetmeniz dileğiyle.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
başarınızdır, cocuk, sizin, İçinizdeki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İçinizdeki Ben! pyracantha IF Ekstra 0 29 Kasım 2010 18:53
İçinizdeki çocuk kaç yaşında ?? JB IF Ekstra 15 13 Kasım 2010 15:44
Çocuk Türkiye ne durumda? "Özet sizin!" Gravity Serbest Kürsü 15 24 Temmuz 2009 00:11