IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 10 Haziran 2022, 14:39   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gaslighting’e Uğradığınızı Nasıl Anlarsınız?




Son zamanlarda sosyal medyanın gündeminde olan gaslighting konusunu araştırdık. İşte yakınlarınız tarafından gaslighting'e uğradığınızı anlamanın yolları...




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Son zamanlarda sosyal medyada vakit geçirdiyseniz gaslighting kavramıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Psikolojik bir manipülasyon çeşidi olan gaslighting, günümüz ilişkilerini etkisi altına almış gibi görünüyor. Peki partneriniz, aileniz ya da arkadaşlarınız tarafından gaslighting’e uğruyorsanız bunu nasıl anlarsınız? Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık ve yazdık. İşte yakınlarınız tarafından gaslighting’e maruz kaldığınızı gösteren işaretler…

Gaslighting nedir?




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gaslighting henüz Türkçe de karşılık bulamamış bir kavram. Gaslighting uygulayan taraf, karşı tarafın gerçeklik algısını yavaş yavaş bozarak onu psikolojik olarak manipüle eder. Yani hemen hemen hepimizin hayatının bir döneminde karşılaştığı bir süreç. Gaslighting ile ilgili daha fazla bilgi almak için bu içeriğimize göz atabilirsiniz 👇🏻

Bir ilişkide gaslighting yaşanıp yaşanmadığını nasıl anlarsınız




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir zorba ya da bir tacizcinin hedefini yanlış yönlendirmesi, yanlış bir anlatı oluşturması ve kurbanlarının gerçeklik algılarını yıpratması, gaslighting’in karakteristik özellikleridir.

Örneğin karşı taraf size şu cümleleri kurabilir “Fazla hassassın”, “Sen delisin”, “Böyle bir şey hiç yaşanmadı” ya da “Aşırı tepki veriyorsun”. Bu cümleler karşı tarafın kafasını karıştırarak yaşanan sorunlar için kendisini suçlamasına neden olabilir. Takdir edersiniz bu durum, duygularınızla başa çıkmak için sağlıklı bir yol değildir.

Elbette bu cümleleri duymak direkt olarak gaslighting yaşadığınız anlamına gelmez. Ancak bu tekrarlanan bir hal alırsa ve bir kalıba dönüşürse bu durum gaslighting işareti olabilir. Gaslighting, tamamen kontrol ve duygusal istismar ile ilgilidir.

Bir ilişkide gaslighting’e uğradığınızı düşünüyorsanız bir gerçeklik testi yapmayı deneyebilirsiniz. Yaşanan bir olay üzerine düşüncelerinizi yazın ve yazdığınız bu düşünceleri bir arkadaşınızla ya da terapistle paylaşarak fikirlerini alın.

Gaslighting uygulayan ebeveynler


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çoğumuz ebeveynlerimizin bizim için en iyisini istediklerine inanmayı isteriz. Haliyle bize zarar veren davranışlarını gözden kaçırabiliriz. Ebeveynleriniz, bu davranışı bilinçli bir şekilde yapmıyor olabilir. Ancak bu durum size zarar vermediği anlamına gelmez.

Ebeveynleriniz, sizi alternatif bir gerçekliğe ikna etmeye çalışabilir. Bu durum kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Destekleyici olmaktan ziyade size başarısız hissettirirler. Böyle bir olay deneyimlediyseniz bir sınır çizmenin vakti gelmiş demektir. Belirli kelimeler ve davranışların etrafına bir sınır çizin, bunu yaparken konuya saygıyla yaklaşmaya çalışın. Ebeveynleriniz değişmemekte ısrarcıysa mesafe almak da iyi bir fikir olabilir.

Peki ya arkadaşlarınız?




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir arkadaşınızın size gaslighting uygulaması gerçekten can sıkıcı olabilir. Örneğin sizi etkinliklere davet etmeseler de kendi ihtiyaçları hakkında konuşmak için ararlar. Siz bir şey paylaşmak istediğinizde de bunu reddederler.

Bu eylemler, hislerinizden ve gerçekliğinizden şüphe duymanız için yapılabilir. Algılarınızı sorgulamaya başlayabilirsiniz. Sorunu gündeme getirmek istediğinizde ise bu konuyu konuşmayı reddederler. Günün sonunda kendinizi hassas olmakla ve olayları büyütmekle suçlarsınız. Bir arkadaş yargılanmadan kendinizi açabileceğiniz kişidir. Bu tarz davranışlarda bulunan arkadaşlar ruhsal sağlığınıza zarar verebilir.

İş yerinden örnekler 👇🏻




Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Elbette gaslighting’e uğrayabileceğiniz tek yer yakın ilişkileriniz değil, zira iş hayatınız da tehlike altında. İşteki performansınız hakkında sürekli olumsuz eleştirilerde bulunan, iş arkadaşlarınız hakkında dedikodular yayan ya da sizi işle ilgili etkinliklere/toplantılara davet etmeyen kişiler de gerçeklik algınızı sorgulamanıza neden olabilir.

Bunun gaslighting olup olmadığını anlamanın en etkili yolu kendi çalışmalarınızı takip etmektir. Destek almaktan çekinmeyin ve kişisel bakımınıza odaklanın. Kasıtlı yapılmıyor bile olsa zararlı davranışları mazur görmeniz gerekmiyor. Başka birinin fikrinin gerçekliğinizi tanımlamasına izin vermeyin ve kendi gerçekliğinize sadık kalın!

Kaynak: bustle.com

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstismara Uğradığınızı Nasıl Anlarsınız? YaRen Ah Kadınlar 1 04 Temmuz 2019 15:18
Zehirlendiğinizi Nasıl Anlarsınız? Zen Sağlık Köşesi 0 04 Haziran 2013 23:28
Yalanı Nasıl Anlarsınız..? yoSun Merak Ettikleriniz 0 06 Ocak 2012 16:43
Yaşlandığınızı Nasıl Anlarsınız? Afrodit Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 1 27 Şubat 2011 12:49
Yaşlandığınızı nasıl anlarsınız ? Süslü Komedi ve Mizah 3 27 Şubat 2009 07:46