IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 15 Eylül 2021, 09:40   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Aşkta birlik




Aşığın biri sevgilisini evine gider, kapıyı çalar.

Sevgili: kim o? der.

Aşık: Benim. Sevgili: var git, daha aşkta ham ve pişmemişlerin bu haneye girme zamanı gelmemiştir.



Günlerden bir gün fakir bir şeyh, âma bir zâhidin evine misafir olur; Âmanın evinde bir mushaf görür ve kendi kendine bu mushafın burada ne işi var, çünkü evde âmadan başka bir kimse yok diye düşünür. Bunu ona sorayım mı, sormayayım mı? diye düşünür fakat sormamayı ve sabretmeyi tercih eder. Mevlânâ bu misafirin dilinden şöyle der;

Bu merak ve sıkıntı içinde birkaç gün sabretti ve müşkili çözüldü. Çünkü sabır, ferah ve sürûr anahtarıdır. Gece yarısı Kur’ân sesi işitti ve uykudan sıçrayıp şu hali gördü. Âma mushaftan dosdoğru okuyordu. Bunu görünce sabrı tükendi ve âmadan o hali sordu. Dedi ki; görmeyen gözünle satırları nasıl görüyor ve nasıl okuyorsun?

Âma dedi ki:

Ey ten cehaletinden cüdâ olan misafir; bunu Allah’ın san’at ve kudreti için çok mu görüyor da şaşıyorsun?Ben Allah’a dua ettim ve: Ey kendisinden yardım istenilen Cenâb-ı Hak! Bir kimse canına ne kadar düşkünse, ben de Kur’ân okumaya öylesine düşkünüm.Hâfız değilim. Okuyacağım vakit gözlerime bir nur ver ki yanlışsız okuyabileyim dedim. Allah’tan bana bir nidâ geldi: Ey amel-i sâlih ehli, ey her musibette bizden ümid var olan! Ne vakit sende okumaya istek, yâhut mushaflardan kırâate arzu olursa; Ben o sırada senin gözündeki görme hissini iade ederim de Kur’ân’ın yazılmış harflerini okursun. Dediği gibide yaptı. Ben ne vakit okumak için Kur’ân’ı açsam, o her şeyden haberdar olan Ulu Padişâh Ve O Rabbü’l-Ahad Hazretleri görüşümü iade eder. O vakit gece karanlığını izâle eden bir çirâğ gibi olurum. Mevlânâ, kör olmasına isyan etmeyerek hayata umutla bakan bu zatın menkıbesinden hareketle insanların kendinde bulunan eksikler ve olumsuzluklara hayıflanmak yerine her durumdaki olumlu özellikleri görebilmenin önemini vurgular.

Yine, Mevlânâ, Hz. Dâvûd (a.s) ile Lokman (a.s) arasında cereyan eden buna benzer bir hadise aktarır.

Lokman (a.s) bir gün Dâvûd (a.s) ın yanına uğramış, O’nun demirden halkaları bir birine geçirdiğini görmüş, o zamana kadar zırh yapma sanatını görmediğinden Dâvûd (a.s) ’ın bu işine taaccub etmiş ve kendi kendine acaba neden bu halkaları bir birine geçiriyor diye kendi kendine düşünmüş, bunu kendisinden sorayım mı, sormayayım mı, diye tahayyül etmiş. Fakat sonunda, sabretmenin daha evla olduğunu düşünerek bu merakından vazgeçmiş.
Mevlânâ Lokman (a.s)’ın dilinden konuya şöyle devam etmektedir. Bir şeyi sormayınca sana daha çabuk açılır. Sabır kuşu, her şeyden daha sür’atli uçar. Eğer sorarsan matlûbun daha geç husûle gelir. Kolay bir şey, senin sabırsızlık göstermenle müşkil olur. Lokman sükût etti. O esnada Dâvûd’un sanatıyla yapılan zırh da tamam oldu. Dâvûd o zırhı bitirdi. Ve kerim ve sabırlı olan Lokman’ın karşısında üstüne giydi. Yiğidim! Bu savaşta yaralanmamak için giyilen iyi bir elbisedir. Lokman da dedi ki: Hakk’a yaklaştırmış ve bir biri arkasından zikretmiştir. Ey fülan; ve’l- Asr sûresinin sonunu dikkatle oku. Cenâb-ı Hakk yüzbinlerce kimya – yani müessir ve faydalı devâ- yarattı. Fakat insanoğlu, sabır gibi faydalı bir devâ görmedi.Bu mısralarla Mevlânâ, sâlikin, seyr ü sülûk esnasında karşılaştığı sıkıntılara karşı göstermesi gereken sabrın önemini ve faydalarını açıklamakta ve delil olarak da Asr sûresini zikretmekte ve Allah’ın, sabrı Hakk’la birlikte zikretmesinin onun önemine işaret edildiğine dikkat çekmektedir.

Hz. Peygamber buyurdu ki: Tabiatında sabır olmayan kimseye Allah Kemâl-i iman vermemiştir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aşk, genel paylaşım, hikayeler, kıssadan hisse


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık