IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2013, 17:44   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mülksüzler - Ursula K. Le Guin





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"...Vermediğimiz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir. Devrimi satın alamazsınız. Devrimi yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır ya da hiç bir yerde değildir." Konuşmasını bitirirken, yaklaşan polis helikopterlerinin gürültüsü sesini boğmaya başladı.

"Romanım Mülksüzler, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı anlatıyor; Odo romandaki olaylardan kuşaklarca önce yaşamış, bu yüzden olaylara katılmıyor, ya da yalnızca zımnen katılıyor, çünkü bütün olaylar aslında onunla başlamıştı.

"Odoculuk anarşizmdir. Sağı solu bombalamak anlamında değil: kendine hangi saygıdeğer adı verirse versin bunun adı tedhişçiliktir. Aşırı sağın sosyal-Darwinist ekonomik özgürlükçülüğü de değil; düpedüz anarşizm: eski Taocu düşüncede öngörülen, Shelley ve Kropotkinin, Goldmann ve Goodmanın geliştirdiği biçimiyle. Anarşizmin baş hedefi, ister kapitalist isterse sosyalist olsun, otoriter devlettir; önde gelen ahlaki ve ilkesel teması ise işbirliğidir (dayanışma, karşılıklı yardım). Tüm siyasal kuramlar içinde en idealist olanı anarşizmdir; bu yüzden de bana en ilginç gelen kuramdır."



Sayfa Sayısı: 348
Çevirmen : Levent Mollamustafaoğlu

Dili: Türkçe
Yayınevi: Metis Yayıncılık

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Ocak 2020, 15:47   #2
Çevrimdışı
bb
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mülksüzler - Ursula K. Le Guin





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ursula K. Le Guin‘i ilk tanımam röportajı ile oldu. Bu bilge yüzlü, aydınlık, ışıl ışıl bakan gözlere sahip kadında neydi bu kadar çekici olan? Hele de bilimkurguya merakı olmayan bir edebiyatsever olarak nasıl da edebiyat dünyasının en zeki yazarları arasında geliyordu Ursula K. Le Guin? Tabii bir de hem solcu hem anarşist olması da beni canevimden vurmuştu.

İşte böyle bir merak sonucunda aldım Mülksüzler‘i. Bizim hep hayal ettiğimiz ütopyamız tam da bu değil miydi? Herkesin severek yaptığı bir işten, alın teri ile kazandığını hakça yiyebildiği, sınıfsız, sömürüsüz o ışıltılı gelecekte, mutlu bir ülke de yaşamak değil miydi “ütopya”mız…

Kitaba gelince Annares ve Urras adı verilen iki gezegende tamamen farklı hayata ve kültürlere sahip insanların hikayesidir anlatılan. Urras renkli bahçeleri, renkli evleri, renkli yaşamları ile bolluğu simgelerken Annares çöl gibi yapısı ile kurak ama bilim ile uğraşan işlerinden başka kendilerine ait hiçbir şeyleri olmayan, her işte kolektif çalışan, evleri bile ikili-tekli diye yatakhanelerden oluşan ama hiçbir şeyi satın almayan,hiçbir şeyin satılmadığı bir ütopyayı temsil eder.



Annares, solcu bir dünyadır ama bir yanı ile de anarşisttir. Çünkü bir devlet, ünvan ve hiçbir sıfatlar yoktur.

Odocu diye tarif ederler kendilerini. O da, yıllar önce Urras’tan Annares’e gelen anarşist bir bilgedir. Ve o kurmuştur bu cenneti.

Dr. Shevek, bu cennette yaşayan bir biliminsanıdır. Fizik biliminde bir kuram geliştirmiştir ve bu kuramı Urras’taki bilginlere anlatmak iki halk arasında bu kuram ile köprü kurmak ister. Bundan sonra Shevek hep iki dünyayı karşılaştıracaktır. Ona çok farklı gelen kültür, ilk önce onu cezbetse de kendi dünyası onun için hâlâ cennet olmaya devam edecektir.

Kitabı okurken hep şunu düşünürken buldum kendimi: Annares gerçekten bir cennet miydi? Rus devrimini yapan Bolşeviklerin kurduğu SSCB bu muydu?



Ama Annares doğal kaynaklarının kıtlığı, kötü iklim koşulları, bürokrasinin insanı boğan yapısı ile hantal bir yapıya sahipse, bu benim kafamda kurduğum ütopya ile çelişmiyor muydu? Kitabın kahramanı Shevek’te aynı duyguları hissetmiyor muydu benimle?

Ursula K. Le Guin, şunu yapmak istemişti Mülksüzler’de: Eski ve yeni dünya diye adlandıracak olursak yeni dünyanın da (annares) eksikliklerinin düzeltilip en iyi nasıl olur sorusuna bir cevap bulmak.

Mülksüzler işte bu sorunun yanıtını arıyor roman boyunca. Kahraman Shevek ülkesine döndüğünde artık sistemdeki yanlışlara itiraz edecektir. İşte kitabı özel yapan bu…

Şöyle der Urras’ta bir meydanda katılımcılara Dr. Shevek:

“Özgürlüğümüz dışında hiçbir şeyimiz yok. Size kendi özgürlüğümüzden başka verecek hiçbir şeyimiz yok. Hükümetimiz yok, yalnızca özgür birlik ilkemiz var.

Biz paylaşırız sahip olmayız. Hiçbirimiz zengin değiliz. Hiçbirimiz iktidar sahibi değiliz. Vermediğiniz şeyi alamazsınız. Kendinizi vermeniz gerekir. Devrimi satın alamazsınız. Devrimi yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır ya da hiçbir yerde değildir.



Alıntıdır.

__________________
Yalnız kalmaktan o kadar korkuyorsun ki;
ihtiyacın olmayan insanlar biriktiriyorsun.
İhtiyacın olmayan insanları kaybetmemek için,

Kendin olmaktan vazgeçiyorsun...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 31 Mayıs 2020, 17:30   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mülksüzler - Ursula K. Le Guin




unsulanın en iyi ütopyalarından bir tanesi okumayan varsa cok şey kaçırmıştır.

__________________
Bir Yanım Asaf Halet Söylüyor Diğer Yanım Fabrika.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaban Kızlar - Ursula Kroeber Le Guin Afrodit Kitap Tanıtımları 0 02 Haziran 2013 22:22