IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Nisan 2014, 19:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SabitFikir Sayı: 34 - Kolektif




Sabitfikir.comun matbu versiyonu olan SabitFikir dergisinin aralık sayısının dosya konusunda Aysu Önen, kadın bedeninin kime ait olduğu sorusundan yola çıkıyor...

"Burası kadın-erkek eşitliğine inanmayanların yönettiği bir dünya. 21. yüzyıldayız, Birleşmiş Milletlerin kadınların üreme haklarını ve kararını koruyan pek çok bildirgesi var. Siyasi erk kürtaj, doğum kontrolü, doğacak çocuk sayısı, doğum şekli gibi konularda kadınların yasalarla elde ettiği hakların karşısına ahlak, günah, aile yapısı, toplumsal değerleri çıkarıyor. Kadın bedeni üzerinden yapılan politikalar, neoliberal çarkın hep gündemde tutmaktan kârlı çıktığı bir muhafazakar taktiğe dönüşüyor." Kadın bedeni üzerinden yapılan politikalar, neoliberal çarkın gündemde tutmaktan kârlı çıktığı bir taktik olduğu sürece de, daha uzun süre bu dünyada, aynen böyle yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Bu noktada, soruları artırıp edebiyata da yönelebiliriz. Peki ya edebiyat, edebiyat bize bir çıkış yolu öneriyor mu? Aseksüel ütopyalar, eril doğumlar, feminist bilimkurgu... Bize rahat nefes alacağımız bir alan açabilir mi? SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi halini alan Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi, kapak konusunu destekliyor. Konunun izini teorik olasılıklardan ütopya ve karşı-ütopyaya kadar kitaplar üzerinden sürüyor. Kararsız Okuru her zamanki gibi Aysu Önen hazırladı ve Sedat Girgin resimledi. Ayşe Çavdarın sosyolog Alev Erkilet ile yaptığı söyleşi ise, "bedenin devleti mi, devletin bedeni mi?"sorusu etrafında şekilleniyor.

Güncel meseleler…
Televizyon tarihinin en iyi dizileri arasında şimdiden kendine yer edinen Breaking Bad, her şeyin yerli yerine oturduğu final bölümüyle kısa bir süre önce sona erdi. Süreyyya Evren de "Çalışma Hayatı, Breaking Bad ve Para Belası Hakkında"ki yazısıyla uğurluyor Breaking Badi. Hasan Cömertin yazısı da hem edebiyatın, hem televizyonun hem de sinemanın ayrı ayrı fenomeni haline gelen Behzat Ç. efsanesi hakkında...

Bu yılki Nobel Edebiyat Ödülünün yankıları devam ederken, Selçuk Uygur yazısında, "Alice Munroyu mu fazla büyütüyoruz, yoksa Nobeli mi" sorusunun peşinden gidiyor. Bir başka Nobel Ödüllü yazar, Doris Lessing, kısa bir süre önce aramızdan ayrıldı; FikriSabit de "portre" yazısında başkaldırının yazarı olarak anılan Doris Lessingi ele alıyor. Bu ayki Kelebek Etkisi sayfalarında Elif Tanrıyar ise, bir Marmaray fotoğrafından hareketle edebiyat treniyle yapılan yolculuklara değiniyor. Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydının odaklandığı isim ise, yakın bir zaman önce İngilizcede otobiyografisi yayımlanan Morrissey...

Güvenilir kitap eleştirileri için…

Etgar Keret, Jack London, Jale Sancak, Sema Kaygusuz, V.S. Naipaul, Lydia Millet, Neil Gaiman, Brandy Engler ile David Rensin, J.G. Ballard ve İsmail Özenin yeni yayımlanan eserlerini güvenilir eleştirmenler Burcu Bayer, Ceyhan Usanmaz, A. Ömer Türkeş, Nazan Maksudyan, Oylum Yılmaz, küçük İskender, Melisa Kesmez, Hayati Roman, Yankı Enki ve Aykut Ertuğrul yorumluyor.

Murat Daltaban, Keşfet bölümünde SabitFikir okurlarına kendi el yazısıylaHakan Gündayın yeni romanı Dahayı öneriyor.

SabitFikirin kapak illüstrasyonu Dilem Serbeste ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil, iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda genç çizerle de karşılaşıyor.

Yıl biterken; 2013ün öne çıkan 50 romanı...

E-postalar, onlarca telefon konuşması ve bir süre sonra yapboza dönen tablo çalışmaları sonucunda (yorgun ve) gururluyuz. 2013 yılının "öne çıkan" 50 romanı listesi de bu sayının sürprizi!

Yılın öne çıkan romanlarını belirlemede üçüncü yılımız. Geriye dönüp baktığımızda, her üç yılın listesinde de telif romanlar ile çeviri romanların neredeyse eşit sayıda yer aldıklarını görüyoruz. 2011 ve 2012 yıllarında, ilk sıralara yerleşen romanlar için de bu eşitlik aşağı yukarı geçerliyken, 2013 yılında, sizin de fark edeceğiniz gibi listenin ilk sıralarında yerli romanların bir ağırlığı var. Bu romanların çoğu, aslında söz konusu isimlerden artık "beklenen" romanlardı belki de. Örneğin listenin ilk sırasında yer alan Hasan Ali Toptaş, bir önceki romanını 2005te yayımlamıştı.

Kasım 2012 ile Kasım 2013 tarihleri arasında yayımlanmış 50 romanı, 55 isim belirledi. Herkes kendi 10 kitabını önerdi ve ortaklıklar üzerinden, ortaya bu liste çıktı. Yani, seçicilerin her biri, tüm listeden sorumlu değil. Hatta belki de, bir seçicinin hiç mi hiç beğenmediği bir kitap bu listeye en tepeden girmiş olabilir. Ne ki, bu bizim gözümüzde kaçınılması gereken bir durum değil.

Kimler seçti?
A. Ömer Türkeş, Abidin Parıltı, Adnan Binyazar, Ahmet Ergenç, Ali Çolak, Ali Görkem Userin, Altay Öktem, Asuman Kafaoğlu-Büke, Aykut Ertuğrul, Aysu Önen, Ayşe Çavdar, Behlül Dündar, Buket Aşçı, Burcu Aktaş, Burcu Arman, Cem Erciyes, Cemil Kavukçu, Ceyhan Usanmaz, Çağlayan Çevik, Elif Bereketli, Elif Tanrıyar, Ersan Üldes, Esra Yalazan, Ferhat Uludere, Feyza Hepçilingirler, Filiz Aygündüz, Gülenay Börekçi, Gülüm Dağlı, Güray Süngü, Hakan Bıçakcı, Hande Öğüt, Hande Şarman, Hasan Cömert, Hayati Roman, Haydar Ergülen, Işık Yanar, Kaya Genç, küçük İskender, Lal Laleş, Mehmet Fatih Kutan, Melisa Kesmez, Meltem Gürle, Mert Tanaydın, Mesut Varlık, Nazan Maksudyan, Neslihan Acu, Onat Bahadır, Oylum Yılmaz, Selçuk Uygur, Semih Gümüş, Sevin Okyay, Sibel Oral, Suavi Kemal Yazgıç, Tuncay Birkan, Yenal Bilgici
(Tanıtım Bülteninden)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Ciltsiz (Karton Kapak):

Sayfa Sayısı: 60

Baskı Yılı: 2013


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
34, kolektif, sabitfikir, sayı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Derin Abiler - Kolektif Violent Kitap Tanıtımları 0 17 Temmuz 2012 13:50
On Sayı İçinde Maksimum Dört Sayı aSi C ve C++ 0 25 Şubat 2012 19:40
Mükemmel Sayı - Mükemmel Sayı nedir? Mükemmel Sayı hakkında aŁmiηa Genel Paylaşım 0 20 Ocak 2011 01:45
Tek Sayı - Çift Sayı Kontrolü Cemalizim C ve C++ 0 19 Temmuz 2008 15:38