IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Ocak 2008, 17:08   #1
BLaCK_and_WHiTe
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
IF üyelerine pekmezin ne olduğunu anlatmak




Uzun süredir aklıma yaratıcı birşey gelmiyor ben de biraz daha değişik birşey yapayım dedim forumdakiler hiç pekmez görmediler ve ben de onlara pekmezin gösteriyorum bir yandan da anlatıyorum.:p

Pekmez hakkında bir yerden aldığım bilgiyi okuyorum ilk olarak

Pekmezlik üzümler, çiğneme, havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir. Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir. Beyaz renkli olan bu toprak üzümler daha ezilmeden işleme dahil edilmelidir. Bu işleme kestirme adı verilir. Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturması ve üzümden gelen ekşiliğin alınması sağlanır. Toprak katılmayan pekez ekşi ve bulanık görünümlü olur. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 100 kg üzüm şırasına 1-5 kg pekmez toprağı katılmasını öngörmektedir. Pekmez kaynatılırken oluşan köpüklerin alınması berrak görünümlü pekmez elde etmeyi sağlar. Bu şekilde daha lezzetli bir pekmez elde edilmiş olur. Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 4-5 saat bekletilir. Bu dinlenme sırasında kabın dibine eklenen toprak ve üzüm şırasının içindeki belli parçacıkların oluşturduğu tortu çöker. Şıranın üstte kalan berrak kısmı tortudan ayrılır, tortu atılır. Ayrılan berrak şıra kaynatma kazanlarına aktarılır.
Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır. Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir. Şıra kaynatıldığında kaptaki eksilme yeni şıra ile doldurulmamalıdır. Bu pekmezi kalitesini bozar. Karışımın göz göz kaynaması ve pekmez kokusu yayması pekmezin kıvama geldiğinin göstergesidir.Kaynatma üstü açık geniş kaplarda yapıldığı gibi, vakumlu ortamda daha düşük ısılarda açık renkli pekmez üretilebilir.
Yapımı anlatılan bu ürün türüne "tatlı cıvık pekmez" denir. "Günbalı" denen pekmez türü şıranın geniş kaplarda, güneş altında suyunun uçurulmasıyla elde edilir.
"Katı pekmez" tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 25 kg pekmez için 5 yumurta akı, 500 g pudra şekeri ve 500 g eski pekmezden oluşan bir maya önermiştir. Maya eklenip sürekli karıştırılan pekmez bir gün bekletilir, ertesi gün tekrar iyice karıştırılır ve paketlenir.(wikipedia.org)


Şimdi sıra sorular ve itirazlar
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle bir saçmalık hayatımda duymadım üzümü sıkarsın şarap olur.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Daha bunu kaç kez tartışacağız olmaz böyle birşey bu konuyu bir kez daha açanı banlarım
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Gereksiz birşey birşeyin bir kullanımı bulunduktan sonra fazlasına gerek yoktur.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Ben bunu daha önce yapmıştım şimdi gelmiş adam bana anlatıyor işe bak.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle birşey olmaz o şey yenmez sadece yenebilecek gibi görünüyor.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Mantığını anlamadım buna gerek var mı tam emin değilim ama gerek yok sanırım.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Şarap yapmak varken niye pekmez yapıp mundar edeceğiz gerek yok :p
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle birşey yapılıyorsa bundan sonra faydası var diye şarap yapılmaz umarım eş değer faydaları herkese pekmezi öneririm
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Tadı güzelmiş rengi çok koyu ama açamaz mıyız :p
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Yaaa şimdi birşey derdim de bence gereksiz.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: BLaCK_and_WHiTe sana ben gösterdim hemen konu açmışsın ben anlatırdım anlatmak istesem
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Yaa bu ne ya yenir mi kapkara ay ben bunu yemem
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Yapımını bir daha anlatsan sanırım bir yeri yanlış yazmışım.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Sana unutmadan diyeyim o kadar ezmekte ki maksat ne?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Canım üzümleri ne yapmışlar yaa onları şarap yapsaydık çok yanlış bence israf ;noki
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Böyle birşey yapılmadı yapılamaz yapılamayacak üzümden şarap yapılır bu ne;noki
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: Bence tadı güzel daha var mı biraz daha alsam. :p

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 14 Ocak 2008, 17:16   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: IF üyelerine pekmezin ne olduğunu anlatmak




niaahaha
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Ocak 2008, 17:48   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: IF üyelerine pekmezin ne olduğunu anlatmak




valla birşey derdim'de demiyorum , neyse ;love

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Ocak 2008, 20:02   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: IF üyelerine pekmezin ne olduğunu anlatmak




RuGaL'a çok güldüm ben ya
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
tam yansıtmışsın...

__________________
Eskiden buralar hep dutluktu...
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 14 Ocak 2008, 21:14   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: IF üyelerine pekmezin ne olduğunu anlatmak




üzüm oldukdan sonra sorun yok
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
anlatmak, olduğunu, oldugunu, pekmezin, uyelerine


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pekmezin Sağlığa Yararları Ecrin Alternatif Tıp 0 22 Ekim 2014 01:59
Pekmezin en önemli 5 faydası Zen Sağlık Köşesi 0 07 Şubat 2013 16:00
Kendimi anlatmak YapraK Resimli Şiirler 0 20 Haziran 2012 11:23
Çeşitlerine Göre Pekmezin Faydaları Liaaa Alternatif Tıp 0 15 Mayıs 2012 02:00
Anneye forumun ne olduğunu anlatmak BLaCK_and_WHiTe Komedi ve Mizah 0 27 Aralık 2007 14:21