IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Kasım 2008, 15:10   #1
Angel
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İstanbul Avrupa’nın ortasında




İKSV’nin The Marmara Oteli’nde düzenlediği “Avrupa Kültürü Nedir?” başlıklı sempozyum sürüyor. Prof. Laura Kolbe, İstanbul’un hem tarihi hem coğrafi açıdan Avrupa’nın ortasında olduğunu söyledi

“Avrupa kültürü nedir? Balkan ülkeleriyle Batı Avrupa ülkeleri arasında yakın bir kültür ilişkisi bulunduğu söylenebilir mi? Çok kez belirtildiği gibi, Avrupa kültürü Hıristiyan kültürü anlamına mı gelir? Yoksa sanayide ilerlemiş ülkelerin kültürleri mi Avrupa kültürü sayılıyor? AB, kültürü temel alan bir oluşum değil de çift kutuplu bir dünya döneminde Doğu Bloku’na karşı kurulmuş bir siyasal yapı mıdır?”

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, önceki gün The Marmara Oteli’nde başlayan “Avrupa Kültürü Nedir?” başlıklı sempozyumu bu sorularla açtı. Bugün üçüncü ve son gün oturumlarının gerçekleştirileceği bu sempozyum, İKSV ve İstanbul 2010 Avrupa kültür Başkenti Ajansı işbirliğiyle, Türkiye AB üyesi olmaya hazırlanırken Avrupa kültürünü irdelemek amacıyla düzenlendi. Eczacıbaşı’nın ardından mikrofona gelen İstanbul 2010 Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu ise şunları söyledi:

“Benim İstanbul’a geldiğim 1950’lerde Türk, Musevi, Ermeni ve Rumların bir arada yaşadığı apartmanlar çok yaygındı ve onların çocukları aynı bahçe içinde oynarlardı. Bu bir arada yaşama kültürü, Avrupa kültürünün bizce en temel ögesi. Ve bugün belki tekrar öğrenmemiz gereken kültür bu.”

‘Avrupa orta yaş krizinde’
Açılış konuşmalarının ardından eski AİHM yargıcı, Büyükelçi Rıza Türmen, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Fuat Keyman ve Helsinki Üniversitesi Avrupa Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Laura Kolbe’nin katıldığı “Avrupa Kültüründe Gelenekler ve Hukuk” oturumu gerçekleşti. Türmen konuşmasında AİHM örneğinden yola çıkarak hukukun küreselleşmesinden söz etti. Her devletin kültürel özelliklerinin farklı olduğunu vurgulayan Türmen, Avrupa’nın ortak standartlarına uymayan geleneklerin AB süreci içinde değiştiğini anlattı. Prof. Dr. Keyman, Avrupa’nın yalnızca coğrafi alanla sınırlandırılmaması gerektiğini, bitmemiş bir serüven olarak değerlendirilebileceğini söyledi. AB’nin orta yaş krizinde olduğunu söyleyen Prof. Keyman, bu krizden çıkmanın yolunun, insanı temel alan kozmopolitlik olduğunu ifade etti.

Prof. Laura Kolbe ise Avrupa kültürünün anılara dayandığını belirtti ve “Avrupa konseptinin arkasında din vardır” dedi. İstanbul’un ise hem tarihi hem coğrafi açıdan Avrupa’nın ortasında olduğunu söyledi.
İkinci oturumda ise konuşmalar yargıdan yürütmeye doğru kaydı ve “Genişlemeden Sonra Avrupa Kültürü ve Kültür Politikaları” tartışıldı.
Sempozyumun dün gerçekleşen oturumlarının başlıkları ise “Avrupa Kültüründe Kent ve Mimarlık” ve “Avrupa Kültürünün Türkiye’ye Bakışı”ydı. İlk oturumun açılış konuşmasını Rotterdam’da araştırma ve tasarım içerikli lisansüstü program sunan Berlage Enstitüsü’nün direktörü Rob Docter yaptı.

AB üyeliği süreci içinde hayli önem taşıyan, Avrupa’nın Türkiye’ye bakışının tartışılacağı ikinci oturumun onur konuğu ise, Macaristan Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanı Istvan Hiller oldu.

Macar bakan, konuşmasında İstanbul ile yine 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen Macaristan’ın Peç şehrinin 2010 aracılığıyla işbirliği oluşturmalarından son derece mutlu olduğunu dile getirdi ve “Bu işbirliğinin Türkiye ve Macaristan arasındaki yalnız kültür ve sanat alanındaki ilişkileri güçlendirmekle kalmayıp, politik ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine de yansıyacağından eminiz” dedi.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

“Avrupa Kültüründe Gelenekler ve Hukuk” başlıklı oturuma Prof. Fuat Keyman, Prof. Laura Kolbe, Rıza Türmen ve Prof. Ergun Özbudun katıldı.

Bugünün programı:
Bugün gerçekleşecek son oturumlar ve konuşmacıları ise şöyle:
Saat 10.00’da “Avrupa Kültüründe Yerel Yönetimler ve Sivil Toplumun Rolü” (Prof. William Hale, Prof. Dr. Üstün Ergüder, Eski Lyon Belediye Başkanı Yardımcısı Pascal Bonniel Chalier, Venedik Kenti Kültür ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Luana Zanella, Boekman Vakfı Direktörü Dr. Caspar Smithuijsen ve Avrupa Kültür Başkenti Rotterdam Eski Direktörü Bert Van Meggelen).
Saat 14.00’te “Avrupa Kültüründe Göç, Kültürel ve Dini Çeşitlilik” (OIC Genel Sekreter Danışmanı Saad Edine Taib, Zeynep Göğüş, Prof. Dr. İştar Gözaydın, Fransız Kültür Bakanlığı Kültürel İşler Başmüfettişi Benoit Paumier ve ESCP Ekonomi Felsefesi Araştırma Merkezi Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Philippe Nemo). Bilgi için : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
avrupa’nın, ortasında, İstanbul


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
El Kaide Türkiye’den Avrupa’ya sızacak iddiası Feronia Haber Arşivi 0 07 Ekim 2010 11:25
Avrupa’nın çevreye en duyarlı havalimanı Türkiye’de Dilara Haber Arşivi 0 19 Haziran 2010 14:07
İstanbul’da bugün trafiğe DİKKAT!İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipli Chelt Haber Arşivi 1 07 Haziran 2010 12:47
’Avrupa Yakası’nda Biraz Daha Kalsam Zehirlerdim Kralice Haber Arşivi 0 20 Ekim 2008 08:51