IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Haziran 2009, 10:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Karaman 'Daimi Kültür Başkenti' Oluyor




Karaman Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 732. yapılacak olan ‘Türk Dili Bayramı’nda bu yıl TÜRKSOY tarafından Karaman ‘Daimi Kültür Başkenti’ ilan ediliyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Karaman Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğur, “Karaman bu adımla bütün Türk Cumhuriyetlerinin gündeminde yer alacaktır ve Türk Dünyası için en önemli bir kent haline gelecektir.” dedi.

21- 26 Haziran 2009 tarihleri arasında Karaman’da 732. kutlanacak olan ‘Türk Dil Bayramı’nda bu yıl 21 Haziran Pazar günü Kemal Kaynaş Top Sahasında Karaman Türk Dünyasının Daimi Kültür Başkenti ilan ediliyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi Türkçe konuşan ve Türk Devleri tarafından 1992 yılında kurulan ve Türk Kültürünü, Türk Dilini geliştirmeyi amaç edinen TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi) Karaman’ı üye ülkelerin aldıkları devlet kararlarıyla Türk Dünyasının Daimi Başkenti yapıyor.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen Kaseinov’un Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Karaman’a geleceğini ve üye ülkelerin yetkili bakanlarının kararlarıyla Karaman’ı resmen Türk Dünyasının Kültür Başkenti ilan edeceğini ifade etti.

Başkan Dr. Kamil Uğurlu’nun açıklaması şöyle, “Karaman tarihi ile Türk dünyasının kültür beşiğidir. Yıllarca Anadolu’nun Balkanların, Kafkasların Türk Kültürüne kazandırılması için çok ciddi görevler ifa etmiş ve buralarda kültürümüzün yaygınlaşması temel direk olmuştur. Şimdi bugünde yine Türk Dünyası için yine tarihi bir görev üstlenmektedir ve Türk Dünyasının resmen Kültür Başkenti olacaktır. Değerli dostum TÜRKSOY Genel Müdürü Düsen Kaseinov Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Karaman’a gelecektir.

Bayram süresince Karaman’da kalacaktır. 21 Haziran 2009 Pazar günü TÜRKSOY’un üyesi ülkelerin yetkilileri tarafından Karaman’ı Türk Dünyasının Kültür Başkenti ilan eden bildiri okunacak ve imzalanacaktır. Böylece Karaman tarihte üstlendiği misyonu resmileştirecek, günümüze taşıyacak ve bütün dünya için geçerli olan Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını alacaktır. Şimdiden Karaman’ımıza Başkentliğin hayırlı olmasını diler, tüm halkımızı törenimize davet ettiğimizi belirtmek isterim”

TÜRKSOY Hakkında:

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan'ın Kültür Bakanları, 1992 yılında İstanbul ve Bakü’de bir araya gelerek kültürel işbirliği yapmayı kararlaştırdılar. 12 Temmuz 1993 tarihinde Almatı’da yaptıkları toplantıda da “TÜRKSOY’un Kuruluşu ve Faaliyet İlkeleri Hakkında Anlaşma”yı imzalamak suretiyle Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi’ni (TÜRKSOY) kurdular.

Bu anlaşmayla oluşturulan TÜRKSOY teşkilatına daha sonra gözlemci üye ülke statüsüyle Rusya Federasyonu'na bağlı Altay Cumhuriyeti, Başkurdistan Cumhuriyeti, Hakas Cumhuriyeti, Saha (Yakut) Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti, Tıva Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyetine bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katıldı.

TÜRKSOY, Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan, üye ülkelerin yönetimine, iç ve dış politikalarına karışmayan uluslararası bir teşkilattır.
TÜRKSOY teşkilatının ev sahibi ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’dir. Resmi dili Türkçe, yönetim merkezi Ankara'da yerleşiktir.

Üye ve gözlemci üyeler çalışmalarda eşit haklara sahiptir. Teşkilatın uluslararası ilişkileri sadece Türk dilinin konuşulduğu coğrafyayla sınırlı değildir. TÜRKSOY, faaliyetlerinde ve uluslararası ilişkilerinde temel insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını esas alan bütün resmi ve gayri resmi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Amaçları, görevleri ve çalışma alanları itibarıyla UNESCO ile örtüşen TÜRKSOY, kendi coğrafi alanında UNESCO işlevini yürütmektedir. Bu durum Türk dili konuşan ülkelerin milli dirilişine, devlet yapılanmasına ve demokratikleşme sürecine olanak vermektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
baskenti, başkenti, daimi, karaman, kultur, kültür, oluyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kültür Başkenti'nde cinsel taciz önlemi! Lucifer Haber Arşivi 0 16 Ocak 2010 15:51
İstanbul kültür başkenti olacak. Lee Kültür ve Sanat 0 28 Ocak 2008 12:36