IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Kasım 2009, 11:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
TOFAŞ Sanat Galerisi açıldı




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi bünyesinde restore edilen Umurbey Hamamı'nda kurulan TOFAŞ Sanat Galerisi, ''Eski Hamam Eski Tas'' sergisi ve Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un katılımıyla hizmete açıldı.

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır, açılışta yaptığı konuşmada, Koç Grubu ile Fiat'ın 40 yıllık ortaklığındaki TOFAŞ'ın, Türk otomotiv sanayi tarihinin en köklü oyuncularından biri olduğunu belirtti.
Pandır, TOFAŞ'ın sadece Türk otomotiv sanayinin gelişimine ve ülke ekonomisini katkıda bulunmak değil, aynı zamanda ''bu topraklardan kazandığını yine bu topraklara vermek, Türkiye ile birlikte büyümek'' felsefesiyle şekillendirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle ülke ve Bursa halkına kültür ve sanat mirası armağan etmek yolunda 10 yıl önce bir yola çıktığını ifade etti.
Bu sosyal görev bilinci doğrultusunda, yaklaşık 3-4 yıl süren çalışmalar neticesinde, Uludağ eteklerinde kurulu olan eski ipek fabrikalarından birini restore edip müzeye dönüştürerek haziran 2002 yılında ''TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi''ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Pandır, MÖ 2 bin yılından başla*****, tekerlekten arabaya, arabadan otomobile uzanan uzun otomotiv tarihçesini, çağdaş müzecilik anlayışı ile günümüze kadar getirmekte olan müzeyi bugüne kadar 250 bine yakın kişinin gezdiğini bildirdi.
Pandır, aynı zamanda Türk otomotiv sanayinin tarihine de bir anlamda ışık tutan bu müzenin sınırları içinde bulunan, kentin sanayisi ve tarihi için önem arz eden diğer binaları da koruma altına alarak bir ''kültür ve sanat parkı'' niteliğinde Bursa halkına sunmayı amaç edindiklerini ifade etti.
Bu doğrultuda TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi'nin tamamlanmasının ardından, TOFAŞ'ın önderliğinde aynı sınırlar içinde kalan tarihi Umurbey Hamamı ve diğer mekanların da tasarım ve uygulamasını gerçekleştiren mimar Naim Arnas'a koruma kurallarına titizlikle u***** ve bilimsel kriterler göz önüne alınarak Vehbi Koç Vakfı'nın da katkılarıyla restore ettirdiklerini anlatan Pandır, yapının 2008 yılında Bursa halkıyla buluşturulduğunu belirtti.

-600 YILLIK HAMAM-

Ali Pandır, Umurbey Hamamı'na ilişkin şu bilgileri verdi:
''İki yıl önce Umurbey Hamamı restorasyon çalışmaları sürerken, hem müzeyi ziyaret hem de restorasyon çalışmalarını incelemek için gelen Koç Holding Şeref Başkanımız Rahmi Koç, hem müzenin hem de restore edilen bu mekanın sadece koruma altına alınmakla kalmayıp aynı zamanda yıl içinde değişen çeşitli etkinliklerle yaşayan, dinamik bir yapıya dönüşmesi ve Bursa'nın kültür ve sanat hayatına kazandırılması yönünde kıymetli önerilerini bize vererek, bize bir ışık yaktı. İşte Umurbey Hamamı'nın TOFAŞ Sanat Galerisi olarak Bursa'ya kazandırılması fikri, bu değerli katkılar ışığında hayat buldu. Yapımı 1430 yılına kadar geri giden 600 yıllık tarihi Umurbey Hamamı'nı, sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin de kültürel hayatına katkıda bulunacak bir sanat galerisi haline dönüştürdük.''
İlk fikri verdikten sonra da 2 yıldır yapılan hazırlıkları yakından izleyen ve kendilerine sürekli yön veren Rahmi Koç'un bugün hem sanat galerisi hem de bu ilk serginin açılışına katılmasının çok anlamlı olduğu dile getiren Pandır, katkıları için Koç'a teşekkür etti.

-''ESKİ HAMAM ESKİ TAS'' SERGİSİ-

Pandır, TOFAŞ Sanat Galerisi'nin ilk kapsamlı sergisinin de Türkiye'nin kültür sanat ve sergi yayımcılığı konusunda uzman kuruluşu olan Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık A.Ş'nin danışmanlığıyla hayat bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Mevcut yapının orijinaline uygun olarak antik Roma çağından günümüze hamam kültürünü konu alan 'Eski Hamam Eski Tas' sergisi mimar kimliğinin yanı sıra tutkulu bir koleksiyoner olan ve hem müze hem de hamamın restorasyonunu yapmış olan mimar Naim Arnas'ın koleksiyonu ile sanatseverlerle buluşturuldu. Restore edilmiş olan hamam binası ile sergide ve katalogda yer alan hamam kültürüyle ilişkili eserlere bakıldığında projenin bütününde büyük bir tarihi mirası derleme, toplama ve koruma kaygısı çok daha iyi anlaşılmaktadır. Hem ülkemizin en büyük otomotiv fabrikası olan hem de Fiat markasıyla Türk otomotiv sektörünün pazar lideri olan kuruluşumuz TOFAŞ'ın içten desteğiyle hayat bulan 'TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi' ve bugün açtığımız 'TOFAŞ Sanat Galerisi' ile ülkemizin kültür ve sanatına sahip çıkmanın önemine bir kez daha dikkatinizi çekmek istiyoruz.''
Açılışa, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un yanı sıra Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez de katıldı.
Açılış törenin ardından sergiyi gezen ve davetlilerle sohbet eden Rahmi Koç, gazetecilerin ekonomiye ilişkin sorularını ise yanıtsız bıraktı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
acildi, aÇıldı, galerisi, sanat, tofas, tofaş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İçel Sanat Kulübü M. İlhan A. Uğural Sanat Galerisi AftieL Sanat Galerileri 0 17 Eylül 2014 02:16
İçel Sanat Kulübü Teoman Ünüsan Sanat Galerisi Mersin AftieL Sanat Galerileri 0 17 Eylül 2014 02:15
Ahmet Nuray Sanat Galerisi:RUHSUZ SANAT ahmetnuray Kültür ve Sanat 0 11 Temmuz 2008 09:19
Ahmet Nuray Sanat Galerisi:Bugünkü sanat yarının arkeoloji’si ahmetnuray Kültür ve Sanat 0 11 Temmuz 2008 09:11
sanat galerisi, sanat atölyesi, pedagojik eğitim merkezi haline getiren Türk sanatçı ahmetnuray Serbest Kürsü 0 30 Haziran 2008 23:54