IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Kasım 2009, 11:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Ormancı' türküsüne belgesel




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Muğla'ya bağlı Çaybükü köyünde bulunan ve meşhur ''Ormancı'' türküsüne konu olan Belen Kahvesi, yılda ortalama 45 bin turisti ağırlıyor.

Eski adıyla Gevenes köyüne hakim bir tepede bulunan Belen Kahvesi'ni ziyaret edenler, zeytin ve çam ağaçları arasında Ormancı türküsü eşliğinde çaylarını yudumlayıp, yorgunluk atma fırsatı buluyor.
Muğla Valiliğince 2005 yılında restore edilen Belen Kahvesi, yılda ortalama 45 bin turist ağırlıyor. Çaylarını yudumlayıp, köy peyniriyle hazırlanmış 'otlu gözleme' yiyerek yorgunluk atan ziyaretçiler, olaya şahit olmuş yaşlılardan türkünün hikayesini dinliyor.
Kahvenin duvarlarını, türküde adı geçenlerin resimleri ve mahkeme tutanakları süslüyor. O günü yaşatmak için, kahvede Belen Türküsü ile diğer Muğla türküleri çalıyor.
Gevenes köyünü yasa boğan olayların yaşandığı 1946 yılından sonra kullanılmayan ''Belen Kahvesi''nin, 63 yıl sonra köyün kaderini değiştirdiğini belirten muhtar Necati Cezayir, restore edilen kahvehanenin, ''Ormancı türküsü''nün hikayesini dinlemek için gelenlerle dolup taştığını anlattı.
Türküde adı geçen o zamanın muhtarı Tevfik Cezayir'in torunu muhtar Necati Cezayir, şunları söyledi:
''Burası 2005 yılında Muğla Valiliği tarafından restore edilerek kültür turizminin hizmetine açıldı. Açıldığı günden bu yana en yoğun yılı bu yıl oldu. Hatta gelen misafirlerimizi ağırlayacak yer bulamadığımız için kahvenin arka kısmında genişletme çalışmaları yapıldı ve tamamlandı. Belen Kahvesi'ni bu yıl yaklaşık 45 bin kişi ziyaret etti. Açıldığı günden bu güne ise yaklaşık 200 bin kişi Belen Kahvesi'ni ziyaret etti''
Muğla Üniversitesinde eğitim gören bir grup öğrenci tarafından ''Ormancı Türküsü'nün'' belgeselinin çekildiğini ifade eden Cezayir, ''Yaklaşık bir buçuk aydır çekimler devam ediyor. Yakında dizinin galası köyümüzde yapılacak'' dedi.
ZİYARETÇİLER
Milas ilçesi'nden ailesiyle birlikte Belen Kahvesi'ni görmeye gelen Selahattin Akyar ise Belen Kahvesi'ne üçüncü kez geldiğine işaret ederek, ''Belen Kahvesi'nin ben de çok eski bir mazisi var. Burası Muğla yöresini ismiyle beraber tanıtan ve yaşatan bir mekan. Muğla dışından gelen misafirlerimizi de burayı görmeye getiriyoruz ve burayı çok beğeniyorlar. Çünkü buradaki eski yapıların halen korunuyor olması kahveye bir ayrıcalık katıyor. Kahvenin aslına uygun restore edilmesi buraya bir ayrıcalık katıyor'' diye konuştu.
Restore edilen ''Belen Kahvesi''ni ziyaret eden turistlerin türküde geçen atmosferi ''iyi hissedebilmesi için'' kahvede sürekli olarak ''Ormancı'' türküsü ve Muğla türküleri çalıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
belgesel, ormanci, ormancı, turkusune, türküsüne


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tarkan bir Aşık Veysel türküsüne daha klip çekti N999 Haber Arşivi 0 03 Ocak 2012 00:31
Öcalan türküsüne 10 ay hapis Collettivo Haber Arşivi 0 02 Eylül 2008 13:42
Dürüst ormancı :) Kralice Komedi ve Mizah 2 11 Nisan 2008 14:37