IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ocak 2011, 20:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
• Oscar yolcusu yönetmen Semih Kaplanoğlu, sinemada 'manevi gerçeklik' için konuştu!.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Ulusalararası ve ulusal pek çok ödülün sahibi Semih Kaplanoğlu, Oscar öncesi 'Yusuf Üçlemesi', Bal'ın Oscar yolculuğu ve sinemada 'manevi gerçeklik' hakkında konuştu. Semih Kaplanoğlu'nun beş yıla yayılan bir sürecin ardından ortaya çıkardığı Yusuf Üçlemesi, tüm filmler, ekstra DVD ve Kaplanoğlu'yla yapılan bir söyleşiden oluşan özel setiyle geçtiğimiz günlerde Timaş Yayınları tarafından sanatseverlere sunulmuştu.

'Manevi gerçeklik' adını verdiği dili sinemaya aktarmaya çalıştığını söyleyen Kaplanoğlu, "Bu yolla kendi köklerimizi ve kendi dilimizi özgürce ve rahatça ifade edebileceğimiz, geçmiş hakikatlerini ve bugünü hakikat bağlamında bir arada anlatabileceğimiz bir sinema dilini tesis edebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

'BU BİR YOL'

Manevi gerçekliğin bir akım olmadığının altını çizen Kaplanoğlu, "Bunun bir yol olabileceğini düşünüyorum. Biz mutlaka sinemacılar olarak bu bahsettiğim anlamda bir dil kurma çabasından vazgeçmeden çalışmalıyız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'den Oscar'a giden Bal filminin aday 60 film arasında şansının eşit olduğunu söyleyen Kaplanoğlu, "25 Ocak'ta ilk 5 açıklanacak. Umutsuz değilim çok da umutlu değilim. Su anda bir şey söylemek için erken, umarım 25 Ocak'ta açıklanan ilk 5 liste içinde bizim filmimiz de olur" diye konuştu.

'SİNEMA BİZE AİT OLDUĞUMUZ HAKİKATİ HATIRLATIR'

Modern insanın içinde bulunduğu sıkıntıların kaynağının hakikati anlayamamak olduğunu söyleyen Kaplanoğlu, sinemanın bu anlamda hakikati gösteren bir unsur olabileceğini belirtti. Kaplanoğlu, "Sinema, sanat bize tekrar ait olduğumuz hakikati hatırlatabilir, bir parça bunları bize hissettirebilir. O yüzden de hakikati anlatan bu anlamda kıssaları filmlerimin içine yerleştirmeye çalıştım" diye konuştu.

Yumurta filmindeki ana karakter Yusuf'un kuyuya düşme sahnesini Yusuf Peygamber'in Kur'an-ı Kerim'de geçen kıssasından esinlenerek ortaya çıktığını kaydeden Kaplanoğlu, Bal filminde de Yusuf'un babasının isminin Yakup olmasının da Kur'an-ı Kerim'e bir atıf olduğunu söyledi.

Anadolu'da yaşayan pek çok insanın bu kıssaları bildiğini ve bunları tekrar hatırlatmak maksadıyla filmlerinde yer verdiğini vurgulayan Kaplanoğlu, "Hakikat biliyorsunuz doğrudan Allah ile alakalı bir şey. Onun bilgisiyle, onu anmakla, onu zikretmekle, aslında kendi hakikatimizi de keşfetmiş oluyoruz. Hakikatin yollarını yeniden döşemek yeninden paylaşmak zaten bize verilmiş olan içimizde olan o bilgiyi tekrar konuşturacak şekilde filmler yapmaktı niyeti" şeklinde konuştu.

YUSUF ÜÇLEMESİ.

Yusuf üçlemesindeki Bal, Yumurta ve Süt'ün neden kullanıldığını da anlatan Kaplanoğlu, "Yusuf isimli bir şairin çocukluğunu, gençliğini ve olgunluğunu anlattım filmlerde ve aslında insanın doğumuyla getirdiği fıtratıyla getirdiği özü kadar doğal, insanın yanında olan karşısında olan bu ürünlere bakmaya çalıştım. Yumurta hep olgunluk dönemi, geleceği simgeleyen bir yönden ele almaya çalıştım. Süt'te genç yaşta çocuğun evden ayrılması, annesinden ayrılması bir anlamda sütten kesilme meselesi. Süt biliyorsunuz son derece aslında saf bir kavram, Bal ise hep bir tür doğanın ve insanın ruhu, arıların yarattığı o mucizevî ürün. Balın, bir çocuğun ruhuyla yakınlaştığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yusuf üçlemesi filmleri için, "Yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalıştım" diyen Kaplanoğlu, "Bu filmleri nasıl yaptığımızı ve nasıl bir süreç geçirdiğimizi setin içindeki kitapta Yusuf'un Rüyası kitabında anlatıyorum. Bu işi yapmaya başlarken benim niyetim insanlarda iyi bir hal yaratacak bir iş yapmayı planlamıştık sanırım oldu" şeklinde konuştu.

Timaş Yayınları'nda geçtiğimiz günlerde satışa sunulan Yusuf üçlemesi seti içerisinde Sinema Eleştirmeni Uygar Şirin'in Kaplanoğlu'yla yaptığı söyleşiden oluşan Yusuf'un Rüyası isimli bir de kitap bulunuyor. Kitapta, Kaplanoğlu'nun çocukluğundan itibaren yaşamına dair pek çok şey ve sinema anlayışı gözler önüne seriliyor.

Cihan haber ajansı CHA.

__________________
Yine Yeniden Aga.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gerceklik, kaplanoğlu, manevi, oscar, semih, sinemada, yolcusu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Semih Kaplanoğlu (1963 - .... ) Liaaa Oyuncular / Yönetmenler 0 19 Şubat 2012 15:58
• Filmin yönetmen koltuğuna Şafak sezer oturdu.[Kolpaçino bomba] Sametold Kültür ve Sanat 0 13 Ocak 2011 20:17
• Cumhuriyet savcıları 'almanya' yolcusu. Sametold Haber Arşivi 0 02 Ocak 2011 16:40
••• BuRDuRSoHBeT ScripT™ v.Cry ••• gulmezweb mIRC Scripting Tanıtımları 10 24 Mart 2010 21:12