IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mayıs 2012, 21:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Filmlerde Tarihi Kişileri Gerçekmiş Gibi İzlersek Kul Hakkı Yeriz'




[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, filmlerde tarihi şahsiyetlerin yanlış tanıtılıp yansıtıldığını belirterek, "Tarihi dizileri gerçektir diye düşünüp izlersek kul hakkı yemiş oluruz." dedi.

Denizli Belediyesi'nin İstanbul'un fethinin 559. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği konferansa Tarihçi Yazar Bahadıroğlu konuşmacı olarak katıldı. Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Kınıklı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansı Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve çok sayıda öğrenci ve vatandaş dinledi.

Osmanlı Devleti'nin Hz. Peygamber'in (SAV) sünnetini yaşatmaya çalışan bir devleti olduğunu ifade eden Bahadıroğlu, "Osmanlı'nın medeniyeti de bir sünnet medeniyetidir. Osmanlı adeta İstanbul'u fethetmek için bir devlet kurmuştur. Osmanlı bir hedef belirleyerek o hedefe ulaşmak için mücadele etmiştir. Günümüzde ise toplumsal olarak nereye ulaşmak istediğimizi bilmiyoruz. Navigasyonsuz dolaşıyoruz, hedefimiz yok." ifadesini kullandı.

İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet'in fethi gerçekleştirdiği zaman 20 yaşında olduğunu hatırlatan Bahadıroğlu, fethiyle ilgili yapılan hazırlık çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Sultan Mehmet'in fetihten sonra fethiyle değil, kendisini yetiştiren hocası Akşemseddin ile övündüğüne dikkat edilmesini isteyen Bahadıroğlu, burada bir insan yetiştirmenin ne kadar önemli olduğunun ortaya konulduğunu vurguladı. Sultan Mehmet'in önüne koyduğu hedefin peşinden giderek İstanbul'u fethettiğini kaydeden Bahadıroğlu, "Yüreğinizi hedefinizin yanına koyduysanız Allah önünüzü açar." diye konuştu.

Son zamanlarda televizyonlarda sıkça izlenen tarihi film ve dizilerde önemli şahsiyetlerin uydurma davranışlarla bu kişilerin hakkına girildiğini belirten Bahadıroğlu, şunları söyledi: "Filmle ilim karıştırılmaması gerekir. Dizi filmlerde tarihimiz saptırılıyor. 'Tarih' diye dizilerde gösterilen, seyredilen şeyin gerçek olmadığını bilmek zorundayız. Tarihi dizileri gerçektir diye düşünüp izlersek kul hakkı yemiş oluruz."

Bahadıroğlu, filmlerin eğlenmek için yapıldığını, tarihin ise eğlenceyle alakası olmadığını kaydetti. Bahadıroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Muhteşem Yüzyıl dizisinde haremden ayrılmıyormuş gibi gösterilen Kanuni'nin hükümdarlık süresince isyan ve seferlerden haremle uğraşacak vakti yoktu. Adeta cadı olarak adlandırılan Hürrem Sultan hayır için birçok hastane, cami gibi yapı inşa ettirdi. Tarihi, filmlerle özdeşleştirmeyin. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenin. Geçmişinizi doğru şekilde kavrayabilirseniz gelecekte emin adımlarla yürüyebilirsiniz. Tarihi dizileri yayınlayanlara kızamıyorum. Çünkü onlar para kazanmak için yapıyorlar. Ama bizler bu dizi ve filmleri gerçek diye izlersek kul hakkı yemiş oluruz. Bir gün ablamın evine gittim. Dizinin etkisine kapılmış, Hürrem Sultan'a beddua ettiğini duyunca onu hastalandığında hangi hastaneye gittiğini sordum. Ablam Haseki Hastanesi deyince ben de bu hastaneyi Hürrem Sultan'ın yaptığını söyleyince gerçekleri anladı. Bu gerçekleri tarihi dizilerde değil bilimde aramamız lazım."


'BU KADAR MODERN TEKNİKLE OSMANLI MİMARİSİNİ GEÇEMİYORUZ'

İnsanıyla övünmeyen memleketin çökmeye mahküm olduğunu öne süren Bahadıroğlu, "Bizler ne zaman taşımızla toprağımızla değil, insanlarımızla övünürsek ya da övünülecek insan yetiştirirsek o zaman Osmanlı torunu oluruz. Bu kadar modern teknik varken yaptığımız mimarilerle o zamanın kısıtlı şartlarında yapılan mimariyi geçemiyoruz. Ben bunun nedeni olarak eskilerin harca besmele, yeni mimarlarınsa hile hurda katmasını gösteriyorum. Ne zaman harca tekrardan besmele katarsak o zaman Mimar Sinan'ınki kadar büyük ve haşmetli mimarilere sahip oluruz." ifadelerini kullandı.

Konferans sonunda Başkan Zolan, Bahadıroğlu'na plaket takdim etti. Yazar Bahadıroğlu okurlarına kitaplarını imzaladı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
filmlerde, gerçekmiş, gibi, hakkı, izlersek, kişileri, kul, tarihi, yeriz, İzlersek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fıkra gibi ama gerçekmiş:) SimHa Fıkra 1 04 Ekim 2011 14:00
Popüler, Özgür Erkek; Saat'ine de Söz Hakkı Tanır.. Saatinize Söz Hakkı Tanıyın.. Sevda Ah Erkekler 1 28 Mart 2011 19:57